Hrvatski Fokus
Povijest

Simo Miljuš – žrtva Josipa Broza

Broz NKVD-u: »S Kuburićem (Simom Miljušem) nikada nisam zajedno radio, a o njemu sam imao loše utiske«

 
 
Simo Miljuš rođen je 1894. godine u Lušci PalankiBosna. Veoma rano se uključio u revolucionarni pokret. Politički je bio aktivan još u sarajevskoj gimnaziji. Bio je član tajne omladinske revolucionarne organizacije „Mlada Bosna“. Kao sedmoškolac odlazi u Srbiju gdje prilazi komitama. Zajedno sa drugim mladobosancima, u Prvom balkanskom ratu borio se u četi Voje Tankosića. Kao osamnaestogodišnjak 1912. pridružio se srpskoj vojsci i sa majorom Vojislavom Tankosićem sudjelovao u oslobađanju južne Srbije i Makedonije od Turaka.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/Simo_Miljus.jpg
U Drugom balkanskom ratu 1913. godine dezertirao je iz Makedonije. Bolestan i rezigniran bregalničkim iskustvom ubrzo se vraća u Sarajevo. Kao član Mlade Bosne, nakon Principova atentata 1914. je uhićen i interniran u Aradu1916. godine je mobiliziran ali je ubrzo pritvoren zbog antiratne kampanje. Uhićen je kod carske i kraljevske Regimente broj 79 u Otočcu. Slom Austrougarske dočekao je u garnizonskom zatvoru u Zagrebu, očekujući osudu. Odmah po izlasku iz zatvora se pridružuje socijaldemokratima te se angažira u revolucionarnom krilu što se profiliralo u hrvatski komunistički pokret. Uređivao je časopis Borbu, zajedno s Kamilom Horvatinom.
 
„Najveći je zločin prema budućnosti čovječanstva, koga je sudbina vezana sa sudbinom proletarijata, da proletarijat nema svoje organizacijske forme, onaj aparat koji će strahovite patnje koje prijete proletarijatu i osta­lom čovječanstvu olakšati…«, napisao je Simo Miljuš, kojega je Josip Broz u ožujku 1939. proglasio „štetočinom i izdajnikom“ i isključio iz Partije, a čim je taj glas stigao do Moskve, Miljuš je strijeljan zajedno sa nekolicinom osnivača KPJ 19. travnja 1939. godine.
 
„Proleter“, službeni list KPJ od svibnja 1939, donosi popis isključenih jugoslavenskih komunista na kojem su Simo Miljuš i njegova žena Zora. Mnogi od popisanih su u trenutku objave već bili mrtvi, a nekima je isključenje bilo smrtna presuda: „Kao elementi koji su našoj partiji i radničkoj klasi nanijeli goleme štete u tijeku niza godina svojim frakcijama i grupaškim borbama, vezama sa klasnim neprijateljima, varali KI, svojim destruktivnim radom kočili razvitak partije i pa taj način obezglavljivali pokret radničke klase Jugoslavije, i tako pomagali klasnom neprijatelju, isključeni su iz redova partije: Milan Gorkić, Flajšer, S. Marković, S[imo] Miljuš, [Antun] Mavrak, Krešić [Đuro Cviić], Andrej [Stjepan Cvijić], Petrovski [Kamilo Horvatin], Senjko [Vladimir Ćopić], Martinović, Švarcman [Vilim Horvaj], Švarc [Gojko Samardžić], Dragačevac [Kosta Novaković], Berger [Akif Šeremet], Liht [Radomir Vujović], Graberica [Jovanka Horvatin], Drenovski [Janko Jovanović], Grgur V[ujović] i Z[ora] Miljuš.“Miljuš je uhićen 19. srpnja 1938. godine u Moskvi. Josip Broz se 23. rujna 1938. u pisanoj izjavi organima NKVD-a potpuno ograđuje od uhićenog Miljuša: „S Kuburićem (Simom Miljušem) nikada nisam zajedno radio, a o njemu sam imao loše utiske“. (Josip Broz, https://sh.wikipedia.org/wiki/Wikiquote)
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Testamen(a)t doktora Balda Podića

HF

Dubrovnik prema Ivanu Raosu

HF

Govor sabornicima na Trećem Saboru Hrvatskoga Narodnog Vijeća 1979. godine

hrvatski-fokus

István Türr – čudo od čovjeka!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više