Hrvatski Fokus
Znanost

Pridonosi li digitalizacija pravosudnoj zaštiti?

HAZU – Rješavanje prekograničnih sporova u doba suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije

 

U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 31. svibnja održan je okrugli stol na temu Rješavanje prekograničnih sporova u doba suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije. Skup je održan kao videokonferencija i bio je to 65. okrugli stol u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava. Kako je kazao predsjednik Znanstvenog vijeća akademik Jakša Barbić, utjecaj digitalizacije na društvo, znanost i prijenos znanja u području pravne znanosti i prava nije dovoljno istražen, pa tako ni njegovi učinci u području rješavanja prekograničnih privatnopravnih sporova. Postavlja se pitanje pridonosi li digitalizacija pravosudnoj zaštiti time što olakšava pristup pravdi, posebice u prekograničnim predmetima koji su po svojoj naravi povezani s praktičnim teškoćama, od prostorne udaljenosti do jezičnih barijera, time što pojeftinjuje i ubrzava protok informacija i dokumenata“, rekao je akademik Barbić. Jedno od pitanja koje se postavlja je povezanost digitalizacije s politikama organizacija koje provode ujednačenje prava te nesumnjivo sveobuhvatan utjecaj umjetne inteligencije na međunarodno privatno pravo i na pitanja izvođenja dokaza u prekograničnim građanskim postupcima. Pritom se postavlja pitanje u kojoj se mjeri digitalizacija dotiče politike vodećih međunarodnih organizacija za ujednačavanje prava u području rješavanja prekograničnih privatnopravnih sporova: Europske unije i Haške konferencije za međunarodno privatno pravo. „Učinci digitalizacije vidljivi su u prekograničnim trgovačkim postupcima, prekograničnim potrošačkim postupcima, prekograničnim obiteljskim sporovima i alternativnom rješavanju prekograničnih sporova. Postavlja se i pitanje utjecaja digitalizacije na umrežavanje i sudačku suradnju u digitalno doba“, rekao je akademik Barbić.

Sudionici okruglog stola raspravili su brojne teme vezane uz teorije digitalizacije, međunarodne i europske standarde digitalizacije prekograničnih sporova i njihovu primjenu. O umjetnoj inteligenciji u međunarodnom privatnom pravu govorila je prof. dr. sc. Ivana Kunda s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Patricija Živković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Aberdeenu govorila je o digitalizaciji u prekograničnim trgovačkim postupcima, doc. dr. sc. Paula Poretti s Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku o digitalizaciji u prekograničnim potrošačkim postupcima, a prof. dr. sc. Mirela Župan s istog fakulteta o digitalizaciji i rješavanju prekograničnih obiteljskih sporova. Prof. dr. sc. Ines Medić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu govorila je o izvođenju dokaza u prekograničnim građanskim postupcima, a prof. dr. sc. Davor Babić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o upravljanju arbitražnim postupkom u doba telekomunikacija.

Marijan Lipovac

Povezane objave

Znanost i liječnička profesija

HF

Žele zaobići nacionalne sabore

HF

Eduard Miloslavić – slavni hrvatski patolog i sudski medicinar

HF

Predstavljena nakladnička djelatnost iz 2018.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više