Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Bunjevačko predivo

Milan Popović na bunjevačkom prelu

 

Od dvije reportaže vezane za „život Hrvata u Srbiji“ od 10. veljače 2023. u devetominutnom Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2, jedna je bila o Milanu Popoviću kao gostu na Velikom bunjevačkom prelu u Subotici. Sjedio je za stolom s visokim državnim uzvanicima, a nije propustio ni prigodu da se fotografira s najljepšom preljom Anom Horvacki – obavještava nas u slici i riječi lijepa Bunjevka (ne Ana, već Katarina): U razgovoru s ovim poznatim srpskim biznismenom i zavodnikom saznajemo da hrvatske firme nemaju nikakvih problema da posluju u Srbiji, pa on očekuje da se poslije ove igranke u bunjevačkom kolu dozvoli i srpskim firmama da na isti način mogu slobodno da posluju na hrvatskom tržištu bez neke diskriminacije!  

Ako netko ne zna tko je Milan Popović evo ulomka iz članka Životni put Milana Popovića: Od šofera do kralja bakra: Moskva se tih godina otvarala kao tržište, pa su u MRK (Marc Rich commodities) zapošljavali Srbe jer su lako učili ruski jezik i dobro su se uklapali u rusko društvo. Popović je direktno sarađivao sa Igorom Altuškinom, trgovcem metalima svetskog kalibra. Videvši kako se posao radi, brzo je sabrao dva i dva, dao otkaz u MRK i otvorio svoju firmu.

Ta njegova mala firma direktno je dalje sarađivala sa ogromnom kompanijom Igora Altuškina. Kako? Priča se da je Popović ruskom oligarhu objasnio dobro poznatu finansijsku tehniku prebacivanja para na Kipar. Tako je Popović zaradio prvi milion, a ubrzo i drugi, treći sedmi, jedanaesti…

Prebogati Srbin, mlad, zgodan i inteligentan, ‘96. godine postaje deo Moskovskog džet-seta. Novac ulaže u restorane i noćne klubove za bogataše, što mu omogućava još bolje poslovne kontakte. Avioni, jahte, najskuplji šampanjci i najlepše žene postaju njegova svakodnevica. Posao širi na Dominikansku Republiku i Ameriku, a 2001. godine dovodi Igora Altuškina u Srbiju i njih dvojica zajedno sa Zoranom Drakulićem, koji ubrzo izlazi iz posla, ulažu pare u valjaonicu u Sevojnu.

U Beogradu, u Njegoševoj ulici, kupuje penthaus (stan koji obuhvata ceo poslednji sprat) i počinje da pravi žurke u maniru svetskog plejboja. Polivanje najskupljim šampanjcem, inače običaj bogatih Moskovljana, donosi u Beograd. Tu ga nazivaju „kraljem bakra“. (https://www.blic.rs/zabava/vesti/zivotni-put-milana-popovica-od-sofera-do-kralja-bakra/hfgppej)

Tko je uopće pozvao baš ovog srpskog multimilijardera i zavodnika na bunjevačko prelo i zašto Hrvate u Srbiji treba informirati preko „dnevnika na hrvatskom jeziku“ o tome što je tamo rekao te da se fotografirao s lijepom bunjevačkom preljom?! Jesu li, pohlepni na (bilo čiji) novac, Bunjevci namirisali neku korist, je li Milan izračunao da preko njih može „izvrtjeti“ nove milijune, ili je ovo novo predivo sa ovog velikog bunjevačkog prela obostrani proizvod, vidjet ćemo.

Samo da preljani ne prođu kao Severina. A možda je najljepša priča baš u fotki najljepše bunjevačke prelje i bogatog Srbina (još ako je prelja siromašna, prava stvar za tabloide i dnevnik na hrvatskom jeziku)!

By the way, druga reportaža „o životu Hrvata u Srbiji“ u ovom istom dnevniku je bila o maskenbalu školske djece koja u donjotavankutskom trokutu pohađaju nastavu na bunjevačkom, pardon, hrvatskom jeziku. Maskenbal se odigrao u „Bunjevačkom kolu“ (a gdje drugdje) u Subotici, a glavni lik je bila bunjevačka kokoš, vjerojatno sa „Orluškovog slaša“:

Veza između velikog bunjevačkog prela i velikog maskenbala u bunjevačkom kolu je valjda u maskiranju. Sa maskama ili bez maski!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Zašto je povećan broj biračkih mjesta u Srbiji?

HF

Zemlja Hrvata

HF

Vinko Nikolić – pisac i publicist

hrvatski-fokus

Nagrada Fondazione Piccoli

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više