Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Trump je istinu rekao o Crnoj Gori

Krešo Macan dolijao, Plenković… dodijao!

 
 
Izjava gospara predsjednika Donalda Trumpa o ratobornim Crnogorcima koji bi mogli izazvati Treći svjetski rat mnogima djeluje šaljivo, nekima (naivcima) pak i ignorantski. Američki predsjednik poznat kao veliki meštar od biznisa nije neupućen u zemljopisne pojedinosti, podsjetimo da je supruga Melanija iz susjedne i prijateljske alpske dežele, naši stari mejaši! Ključna stvar je boravak američkoga predsjednika u Rusiji i razgovori s kolegom Vladimirom Putinom. Što SAD može ponuditi Rusiji i što s time dobiva?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/20160215_160215a-001.jpg
Rusija je svjesna da živimo u policentričnom svijetu gdje Kina i Indija stoje kao giganti; muslimanske države srednje veličine i snage (Iran, Saudijska Arabija, Pakistan, Indonezija, Turska, Egipat…) strateški su bitne kao spona Istoka i Zapada, ali i energetski. U igri u kojoj bi se Europa i Azija ekonomski promrežile i stvorile zonu stabilnosti NATO ne bi imao mjesta, a Velika Britanija bi ispala periferna zemlja, izvoznik magle. SAD svojom vojnom i tehnološkom snagom imponira, ali slabljenje dolara bi ugrozilo blagostanje velesile. Ledeni rezoner u Kremlju nije zainteresiran za pripajanje istočne Ukrajine, još manje ga zanima Balkan (čitaj Crna Gora); uostalom ne bacaju se mrvice psićima, a još manje ruskom medvjedu.
 
Crna Gora je etnički nejedinstvena; ima 625.000, od čega Crnogoraca 45 %, Srba oko 29 %, Albanaca oko 5 %, islamizirani Slaveni se osjećaju više kao Bošnjaci 8,65 % nego kao Muslimani 3,31 % (bilo bi zanimljivo znati koliko se muslimana izjasnilo kao Crnogorci), Roma ima 1 %, koliko i Hrvata. Kinezi rade brzu cestu Bar – Boljare koja bi trebala povezati bolje sjever Crne Gore i Crnu Goru sa Srbijom, što bi ekonomski pomoglo tom nerazvijenom kraju gdje se manipulira sjevernjacima da južnjaci ne vode o njima računa. I srbijanski predsjednik je osjetio neku kolebljivost u izjavama američkoga veleposlanika i već pruža krakove na neke sjeverne dijelove Kosova, možda bi Albancima dao Preševo za Mitrovicu, Peć i Trepču, ali to ne će ići! Nije realan niti ikakav američki napad na Iran.
 
Donald Trump je izvrstan trgovac, zna da među državama nema prijateljstava nego samo interesa. Mudra izreka iz filmova o mafiji glasi: "S prijateljem budi blizak, s neprijateljem još bliži." Jednostavno Trump je poput teškaša u ringu; malo lijevo malo desno, odmjeravanje protivnika; takav je to šport, malo se osloniš na konope, malo muneš u rebra, malo grliš kao Teletabisi – a kad se slonovi šale, mali pod stol rekao bi Vladko Maček. Njih ne zanimaju "detalji", tj. još i shvaćaju da netko može u Hercegovini biti Bošnjak, ali u Crnoj Gori? Ili da Srbi žive preko 400 godina u Hrvatskoj, žene se sa Hrvatima i opet dižu ustanak protiv Republike Hrvatske, ili da je Hercegovina pretežno po pučanstvu Hrvatska, ali da u Trebinju gdje se nalazi najstarija katolička biskupija u BiH žive Srbi, te da je do 1945. (možda i 1968.) bio pretežno bošnjački gradić. Ili da su Iliri prastanovnici JI Europe (donekle srodni Albancima), da antički Makedonci uvjetno rečeno jesu bili Heleni, da su slabo jasne razlike Makedonaca i Bugara – sva ta povijest zanima velike sile samo utoliko ukoliko se poklapa sa njihovim interesima, plinovodima, naftovodima, lukama i vojnim bazama.
 
Zato pozdravljamo lijep razgovor koji je sa srbijanskim tiskom imao izbornik Zlatko Dalić; predstavio se kao gospodin i kao zreo čovjek. Ponosimo se Domovinskim ratom, ali želimo mir i suradnju, uz dakako objektivno suočavanje sa prošlošću bez eufemizama za izvršenu agresiju JNA. Za čiju ljubav bi ovaj dio svijeta izgledao kao cirkuska menažerija gdje se male države grizu kao njemački kratkodlaki oštrodlaki terijeri, da nas netko pogladi, da nam pruži privatizacijsku kost, otpjeva nam ringe ringe raja o ljudskim pravima i slobodama u zboru s dr. Pusićkom i tetom Anđelom, ili (š)lagere o dobroj staroj Jugi s raspjevanim detektivom Puhovskim. I tako Rusi i Ameri trguju, Njemačka izvozi turbine i generatore na Krim, a Hrvatska drži sankcije Rusima tako da voće i povrće trune bez plasmana na rusko tržište, pogotovo mandarine i lubenice. A gdje su ruski turisti?
 
A za kraj ću se i ja našaliti, da Hrvatska postane 52 američka država, SAD bi postao značajna sila u nogometu, rukometu, vaterpolu, skijanju, (u košarci već jest, ali bi Cibona bila prvak NBA lige), boćanju. Možda bismo u miraz dobili i Kranjsku Goru, da Kostelići imaju gdje skijati. Francuzi su morali osvojiti pola Afrike da bi danas imali reprezentaciju, a Englezi su bili toliko fer da su dopustili Škotima, Velšanima i Sjeveroicima repku. Zato im hvala. Kunderinu "Šalu" smo doživjeli u praksi, podsjećam da je Isus rekao oprostite im jer ne znaju što čine. A što kad znaju? Kao Dickensov Old Fagin i bivši komunisti. Kao kad su napadali Miroslava Ćiru Blaževića u tisku 1997./98.? Sada su spremali lomaču za Zdravka Mamića, preko njega napali su i Predsjednicu! I kako je stvar razriješena? Krešo Macan dolijao, Plenković… dodijao!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Državnički govor Donalda Trumpa

HF

Korejski nikad dovršeni rat

HF

Švedska zatvara islamske škole i vrtiće

hrvatski-fokus

Zaredala su „hodočašća“ čelnika ključnih članica EU-a u Peking

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više