Hrvatski Fokus
Gledišta

Jelena Tumbas o “prisajedinjenju” Bunjevaca

Poveselio sam se Golubinčanki Anita Žanić, ali ne za dugo…

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“, i dr., a povodom priloga u Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 od 8. studenog 2018 godine.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/11/Intervju-Jelena-Tumbas.jpg
Jelena Tumbas
 
U posljednjem otvorenom pismu sam pohvalio uredništvo Dnevnika na hrvatskom jeziku RTV2 za izuzetne priloge o obitelji Pejačević u Srijemu i o 26. festivalu tamburaških orkestara Vojvodine održanom u Rumi u emisuji od 6. studenog 2018. godine. Urednica tog Dnevnika je bila Anita Žanić, naša Golubinčanka, i izgledalo je da stvari kreću nabolje ali se onda kao urednica Dnevnika od 8. studenog ponovno pojavila Jelena Tumbas, Žigmanovljeva „bunjevačka Hrvatica“ iz Subotice, i odmah nas šokirala kada je u backgroundu uvodne špice svojim glasom najavila jedan od priloga: »U susret stotoj obljetnici od Velike narodne skupštine prisjećamo se doprinosa vojvođanskih Hrvata prisajedinjenju Vojvodine«. Perfidno, zar ne?! Jer u prilogu se govori o sudjelovanju Bunjevaca, ne Hrvata, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. studenog 2018. godine (kako to službeno svugdje i stoji) i kada je donesena odluka o prisajedinjenu Baranje, Bačke i Banata Kraljevini Srbiji. Srećom, za Bunjevce srijemski Hrvati nisu vojvođanski Hrvati!
 
U pretposljednjem otvorenom pismu govorio sam o sto godina bunjevačkog terora nad Hrvatima u Vojvodini i ovo je šlag na torti ili točka na „i“!!! A sve što se odigrava u vezi Hrvata u Srbiji danas je u režiji jednog jedinog čovjeka, „bunjevačkog Hrvata“ Tomislava Žigmanova, koji je ovog puta svoj osobni spas od totalnog debakla našao u sprezi s aktualnom vlasti (salto mortale). To trenutačno podržava i Zagreb i šezdeset tisuća Hrvata ovdje će se, sve sretniji i veseliji, još bolje angažirani u svojoj zajednici, koju vodi Tomislav Žigmanov.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezani članci

Ministar za kulturu

hrvatski-fokus

Poziv autorima bez nadnevka

HF

I HAZU je (su)odgovoran za manipulacije

HF

Izdvojeni poguranci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...