Hrvatski Fokus
Religija

Blaženi Miroslav Bulešić: čovjek Božji – svećenik Božji

Neprijateljski napadi sve žešći

 

Bl. Miroslav Bulešić istarski sin, svećenik i blaženik, simbolizira u svojem liku i djelovanju hrvatski narod u Istri i Katoličku Crkvu kao dva tijela jedne duše. Miroslav Bulešić potekao je iz naroda koji je sastavni dio Katoličke crkve u Istri, Crkve koja je ponikla iz naroda i u kojoj se kao svećenik posvetio narodu. Svećenici i biskupi, časne sestre i redovnici bili su uz narod i s narodom u dobru i zlu, dijeleći zajedničku sudbinu i ublažavajući patnju i nesreće kako i koliko su mogli. Jedinstvo hrvatskih vjernika i Katoličke Crkve i upućenost svećenstva i naroda jednih na druge, što je stoljećima bilo izgrađivano kao spontani odnos, predstavljalo je neku vrstu prešutnog, neraskidivog saveza i uzajamnog povjerenja koje je nadilazilo sve ideologije i sve političke sustave i taj savez ostao je čvrst i postojan uvijek, čak i u vremenima najvećih ratnih stradanja i krvoprolića.

“Spasenje čovječanstva možda ovisi o nama. Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu u bijeli omot ljubavi, jer mržnja uzrokuje krvarenje, a ljubav zacjeljuje rane. Ljubavi, ljubavi treba danas u nama, da je možemo širiti riječju a osobito djelom” Duhovni dnevnik, str. 155.

Istarski hrvatski svećenici prolazili su križni put skupa sa hrvatskim narodom za vrijeme vladavine Italije „u ime rase“ (nacije), i u vrijeme komunističke Jugoslavije „u ime klase“ (ideologije).

Komunistička propaganda protiv Crkve, protiv svećenika, a u Baderni protiv vlč. Bulešića, postaje sve snažnija. Propagandom žele narod odvojiti od Crkve , ali ne uspijevaju, pa se služe svim metodama od zastrašivanja do likvidacija. Istarski narod našao se na udaru triju ideologija: fašizma, nacizma i komunizma. Teško je razumjeti i prihvatiti ovakav stav komunističke ideologije prema onima koji su u Istri sačuvali hrvatski identitet, koji je dobio svoj zamah na crkvenoj i društvenoj razini s biskupom Jurjem Dobrilom. Duhovni dnevnik str. 157.

Isusa osuđuju na smrt

Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te.
Jer si po svojem svetom Križu otkupio svijet.

Gledaj, nedužnog Isusa gdje stoji pred sucem! Slušaj, kako ga krivo optužuju i tuže, a on ni ne otvara svojih usta! Razdražen narod, koji ga je prije nekoliko dana slavio kao kralja, mahnito viče:Propni ga, propni! Osudiše ga. On drage volje prima osudu, samo da nas oslobodi od osude vječnoga prokletstva.

Neprijateljski napadi sve žešći

Jutros sam razmatrao riječi koje su zabilježene na grobu… “Vive moriturus”. Živjeli umirući! Živi, ali tako da se uvijek dosjetiš da će te nestati. Ali kako se lako zaboravi na istinu!… Neprijatelji navaljuju na me: ” Hvala Tebi, Bože! Ja se hoću držati Tebe i Tvojih zapovjedi. Činit ću svoju dužnost. Pomozi mi! Ravnaj Ti sa mnom. Majko moja budi mi na pomoći! Bog ne mjeri naše savršenstvo po mnogim stvarima, koje činimo za njega, nego po načinu, kojim ih obavljamo.

Bogu na slavu neka bude moj život i na spasenje mojih župljana . Bože , obrati srca i pameti župljana mojih, da oni Tebe spoznaju, slušaju i ljube.

Od prije Božića protivnici su se digli protiv mene , smatrajući moje djelovanje u apostolatu kao neku politiku. A ja samo činim svoju dužnost: učio sam djecu kršćanski nauk, sve sam pozivao na kršćanski život, na svetu misu , na svete sakramente. Ja sam učinio koliko sa, mogao iz ljubavi za ovaj jadni narod. Moj Bože, opet Ti prikazujem svoj život! Neka bude volja tvoja!

Dušom njenom razboljenom,
rastuženom, ražaljenom,
prolazio mač je ljut.

Rane drage Majko sveta,

Spasa za me razapeta,

Tisni usred srca mog

Molitva bl. Miroslava Bulešića

Bože, Oče naš nebeski,

Ti si u svećeniku Miroslavu Bulešiću

dao svom narodu revnoga pastira

i neustrašivog mučenika

Po njegovu zagovoru učvrsti u nama vjeru

i ustrajnu strpljivost u teškoćama života

te daj da se spremno zalažemo

za rast i jedinstvo Crkve,

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Lili Benčik

Povezane objave

U početku bijaše Riječ

HF

Što su katolicima bili križarski ratovi?

HF

Hrvatska predreformacijska baština

HF

Papa Franjo je kritizirao “Zapad” zbog ubojstva Gadafija i Sadama Huseina

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više