Hrvatski Fokus
Vanjska politika

PwC Cipar prebacio milijardu funti za ruskog tajkuna na dan kada je stavljen pod sankcije

Spisi koji su procurili postavljaju pitanja o vremenu dogovora dok vlada Cipra otkriva ‘tekuću’ kaznenu istragu

 

One od najvećih svjetskih knjigovodstvenih tvrtki pomogla je “najbogatijem” ruskom oligarhu da pokuša prebaciti milijardu funti u javnu tvrtku na dan kada je stavljen pod sankcije EU, sugeriraju dokumenti koji su procurili u javnost. Objava postavlja ozbiljna pitanja o ulozi koju je PwC Cipar imao u potencijalnom kršenju sankcija.

Detalji rada računovođe s plavim čipovima za tajkuna povezanog s Kremljem pojavili su se u sklopu projekta Cyprus Confidential – predmemorije od 3,6 milijuna offshore zapisa koji su procurili u Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) i njemački Paper Trail Media, koji su dijelili pristup s Guardianom i drugim medijskim partnerima.

Koje su ciparske povjerljive datoteke?

Dosjei sadrže e-mailove u kojima osoblje PwC-a na Cipru raspravlja o pokušaju prijenosa oko trećine dionica Tuia, najveće europske turističke kompanije, životnom partneru čeličnog, rudarskog i bankarskog tajkuna Alekseja Mordašova. Taj potez osvjetljava usluge koje su savjetnici za plave čipove obavljali za bogate ruske klijente, u trenutku rasprave o vremenu kada sankcije EU postaju potpuno aktivne.

Od invazije na Ukrajinu, zapadne vlade uvele su dosad najveći paket sankcija protiv Rusije i njezine poslovne elite, a pozornost se sada okreće osiguravanju provedbe tih ograničenja.

Glasnogovornik ciparskog ministarstva financija izjavio je: “Svjesni smo prijenosa dionica Tuija i provodi se kaznena istraga”. Glasnogovornik vlade potvrdio je kako je istraga “u tijeku”, a provode je “odgovorne vlasti” na Cipru. Odbio je dati bilo kakve dodatne detalje.

PwC je rekao da ne zna za bilo kakvu kriminalnu istragu. Kao odgovor na informacije u spisima koji su procurili, glasnogovornik računovodstvene tvrtke rekao je: “Svaka tvrdnja o nepoštivanju važećih zakona i propisa shvaća se vrlo ozbiljno, istražuje i poduzima se odgovarajuća radnja ako je potrebno.”

Kontroverza predstavlja najnoviju sramotu za posrnulu računovodstvenu tvrtku. EU je u lipnju kritizirala skupinu zbog njezine “središnje uloge” u pružanju pomoći ruskim oligarsima u njihovim ulaganjima na zapadu posljednjih godina, dok je njezino australsko poslovanje upleteno u tekući porezni skandal.

Ruska ‘najbogatija osoba’

PwC Cyprus dio je PwC mreže, niza tvrtki u lokalnom vlasništvu koje posluju po kolektivnim standardima u zamjenu za korištenje robne marke računovodstvene grupe.

Cipar je godinama djelovao kao ulaz za rusko bogatstvo u Europu, a čini se da je partnerstvo PwC-a u Nikoziji profitiralo od tog tijeka poslovanja. Analiza spisa upućuje na to da su SAD, Velika Britanija, EU ili Ukrajina prošle godine na popise sankcija naveli 39 klijenata PwC Cipra nakon invazije 2022. PwC Cipar kaže kako je u međuvremenu prekinuo odnose sa 150 “skupina klijenata”.

Sjedište PwC Cipra u Nikoziji. U lokalnom je vlasništvu i posluje po kolektivnim standardima u zamjenu za korištenje robne marke računovodstvene grupe. 

Prije ožujka 2022. klijentela visoke neto vrijednosti tvrtke uključivala je Mordashova, kojeg je 2021. poslovni časopis Forbes proglasio “najbogatijom osobom Rusije” s bogatstvom od 29 milijardi dolara. Na dan kada je Rusija napala, bio je jedan od 36 poslovnih čelnika koji su se susreli s Vladimirom Putinom u Kremlju, navodi EU.

Tri dana nakon invazije, u nedjelju 27. veljače, europski ministri vanjskih poslova okupili su se putem videokonferencije kako bi dogovorili novi krug sankcija. Istog dana, najviši diplomat EU Josep Borrell izjavio je kako su najnovije sankcije neminovne, kako će biti usmjerene na oligarhe, te će vjerojatno biti aktivne prije početka poslovanja sljedećeg dana.

U ponedjeljak 28. veljače, u 6.38 po srednjoeuropskom vremenu, prema dokumentima, zaposlenik Cipra PwC koristio je e-mail adresu tvrtke Mordashov kako bi poslao poruku kolegi, u vezi s prodajom ogromnog dijela udjela tajkuna u Tuiju njegovoj partnerici Marini Mordašovoj. Komunikacija je uključivala osoblje ciparskog pružatelja usluga na moru koji je, kako se činilo, upravljao brojnim tvrtkama iz Mordašova.

Holding je iznosio oko milijardu funti dionica turističke grupe, koja je jedna od najvećih tvrtki uvrštenih na londonske i hanoverske burze, plus frankfurtska elektronička burza Xetra.

Pet minuta nakon tog e-maila, drugi zaposlenik PwC Cipra odgovorio je “Odobreno” prije nego što je dodao: “Cijena će biti dovršena za neko vrijeme”.

Nedostatak dogovorene prodajne cijene sugerira da se posao u tom trenutku nije mogao sklopiti. Međutim, samo 77 minuta kasnije Europsko vijeće poslalo je vlastitu poruku u kojoj je objavilo da je Mordašov, zajedno s još 25 pojedinaca, dodan na popis sankcija. U priopćenju za medije i obavijesti o sankcijama Mordašov je opisan kao jedan od “Putinove elite” koji je navodno “imao koristi od svojih veza s ruskim donositeljima odluka“.

Aleksej Mordašov

Vladimir Putin ukazuje na to kako Aleksej Mordašov gleda tijekom posjeta koledžu u Cherepovetsu u Rusiji 2020. godine. Poduzetnik ima bogatstvo od 29 milijardi dolara, prema časopisu Forbes. Fotografija: Mihail Svetlov/Getty Images

Točno vrijeme kada su te sankcije zakonski stupile na snagu sada je pod povećalom.

Vijeće EU-a, Europska komisija i odvjetnici za sankcije rekli su Guardianu da su ograničenja od 28. veljače bila pravno aktivna 20 sati prije javne izjave EU-a. Glasnogovornik Vijeća izjavio je: “Stupanje na snagu dogodilo se početkom prvog sata dana objave u [Službenom listu]. To znači od prvog sata 28. veljače.”

Tumačenje EU-a upućuje na to da je PwC Cipar, član jedne od najpoznatijih svjetskih računovodstvenih skupina, mogao igrati ulogu u potencijalnom kršenju sankcija.

Također se čini da je Službeni list EU-a, u kojem su navedena imena pojedinaca koji su stavljeni pod sankcije, objavljen 50 minuta prije početka vlaka e-pošte koji je procurio u javnost. Mordašovljevo ime je bilo na popisu tog dana.

Guardian nije vidio dokaze koji pokazuju namjeru kršenja bilo kakvih pravila – a Mordašovljev glasnogovornik rekao je da oligarh nije pokušavao sakriti prijenos dionica ili zaobići zakon.

Nakon objave sankcija, dokumenti ukazuju kako su PwC Cyprus i ciparski pružatelj profesionalnih usluga nastavili raditi na transferu. Dana 1. ožujka 2022. u nit e-pošte s oznakom “Daljnji rad” dodana je dodatna e-pošta. Uključivao je niz privitaka relevantnih za transakciju Tui, a jedna poruka PwC-a navela je popis dokumenata koji su još uvijek zahtijevali potpis.

Rukom pisana bilješka na jednom listu papirologije dodala je: “Hitno, molimo vas da ponovno potpišete originale, koji su [sic] potpisani 28. 2. 2022.”

Spisi o transakciji uključuju obrazac od 2. ožujka 2022., za koji se čini da ga je izradila ciparska tvrtka za profesionalne usluge koja surađuje s PwC-om. Taj dokument sadrži niz potvrdnih okvira koji bi mogli biti označeni. Jedan od okvira koji je ostao prazan bio je smješten pored rečenice: “Provjerili smo drugu ugovornu stranu transakcije/odvjetnika protiv popisa sankcija.”

Njemačka je zamrznula udio Alekseja Mordashova u turoperatoru Tui

Prijenos dionica tada je izazvao veliki pljusak jer se u početku činilo da je 30% udjela u Tuiju – od ukupno 34% udjela Mordashova – prebačeno na tvrtku čiji je vlasnik nepoznat. Kasnije je otkriveno da je vlasnik novog holdinga Mordašovljev životni partner, a njemačke vlasti zaključile su kako je transakcija “privremeno nevažeća”. Trenutačno je cjelokupni udio obitelji Mordashov u Tuiju, koji je sada razrijeđen drugim prikupljanjem sredstava na 11 %, zamrznut u skladu sa zakonima o sankcijama, a Mordašovljev partner dodan je na popis sankcija EU-a.

To znači da Mordašov ne može prodati dionice, prikupiti dividende, glasati na sastancima odbora ili profitirati od udjela na bilo koji drugi način.

Mordašovljev glasnogovornik je rekao: “Niti jednom u svojoj dugoj karijeri gospodin Mordašov, ili bilo koja od tvrtki koje vodi, nije prekršio bilo kakve zakone, bilo u Europi, Rusiji ili bilo kojoj drugoj jurisdikciji. To je dodatno potkrijepljeno višestrukim postupcima dužne pažnje koje su zapadni revizori i regulatori proveli o poduzećima i samom g. Mordašovu tijekom njegove 30-godišnje karijere. Sve što je izgradio i postigao ostvareno je poštenom poslovnom praksom i strogim poštivanjem propisa.”

Odluka EU da ga stavi pod sankcije potvrđena je presudom iz rujna, priopćio je Europski sud pravde, ali oligarh se može ponovno žaliti.

Ciparska tvrtka za profesionalne usluge, koju je kontaktirao Guardian, priopćila je kako je vezana povjerljivošću klijenata i uvijek je slijedila smjernice zakona i industrije.

Glasnogovornik PwC-a izjavio je: “Sve tvrtke PwC-a, uključujući PwC Cipar, iznimno ozbiljno shvaćaju primjenu sankcija protiv klijenata i sankcija kojima se zabranjuju razne profesionalne usluge. Kao što smo najavili u ožujku 2022., u pogledu sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu, PwC je uveo politiku koja nadilazi ono što je zakonski propisano primjenom svih sankcija koje su velike zemlje uvele diljem mreže PwC, bez obzira na zemlju podrijetla sankcija”… postoji dobar razlog zašto ljudi odluče ne podržati Guardian.

Ne može svatko priuštiti da plati za vijesti upravo sada. Zato smo odlučili da naše novinarstvo ostane otvoreno da ga svi čitaju. Ako ste to vi, nastavite čitati besplatno.

Ali ako možete, evo tri dobra razloga da se odlučite podržati nas danas iz Hrvatske.

  1. Naše kvalitetno, istraživačko novinarstvo je sila koja proučava u vrijeme kada se bogati i moćni sve više izvlače.
  2. Neovisni smo i nemamo vlasnika milijardera koji kontrolira ono što radimo, tako da vaš novac izravno pokreće naše izvještavanje.
  3. Ne košta puno i traje manje vremena nego što je potrebno za čitanje ove poruke.

Odlučite pokrenuti Guardianovo novinarstvo u godinama koje dolaze, bilo s malom sumom ili većom. Ako možete, molimo vas da nas podržite na mjesečnoj bazi od samo 2 €. Postavljanje traje manje od minute, a možete biti sigurni da svaki mjesec ostvarujete veliki utjecaj u podršci otvorenom, neovisnom novinarstvu. Hvala.

Simon Goodley, https://www.theguardian.com/business/2023/nov/14/pwc-cyprus-russian-tycoons-ukraine-invasion-sanctions

Povezane objave

Peking prijeti Australcima

HF

Iran se otvara prema Indiji

HF

Mauritanija, posljednja divlja karta Zapada u Sahelu 

hrvatski-fokus

U najgorem slučaju, SAD će pasti u depresiju. Ili s druge strane, hiperinflacija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više