Hrvatski Fokus
Znanost

Znanstvenici otkrivaju da povišene razine ugljikovog dioksida hlade mnoge dijelove našeg planeta

Godine 2021. Antarktika je imala najhladniju šestomjesečnu zimu od kada su 1957. počela mjerenja

 

Znanstvenici otkrivaju da povišene razine ugljikovog dioksida hlade mnoge dijelove našeg planeta. Da, dobro ste pročitali naslov teksta. I ne, ovo nije pogrješka u prijevodu.

Objavljeni su fascinantni dokazi koji pokazuju da je nedavno povećanje ugljikovog dioksida u atmosferi uzrokovalo zahlađenje velikih područja planeta te doprinjelo značajno široko rasprostranjenom povećanju vegetacije. Naime, u radu objavljenom u siječnju 2023. jedanaest kineskih klimatskih znanstvenika primjećuje da je planet Zemlja iskusila „rasprostranjeno širenje zelene vegetacije“ od 1980-ih zbog učinaka gnojidbe ugljikovim dioksidom, CO2. (Vidjeti: www.nature.com/articles/s41467-023-35799-4 ).

Takav porast vegetacije i ozelenjavanje moglo bi ublažiti globalno zatopljenje „pokretanjem negativne biokemijske povratne sprege na klimatski sustav.“ Tamnija zelena vegetacija apsorbira više sunčeve topline, tvrde znanstvenici, dok procesi koji uključuju isparavanje vode ili konvekciju topline između površine i atmosfere također smanjuju lokalne temperature.

Posljednjih četrdeset godina Zemlja je nedvojbeno ozelenjela jer su se atmosferske razine ugljikovog dioksida počele sporo oporavljati od, kako neki znanstvenici tvrde, razdoblja opasnog kolapsa. Trenutna razina ugljikovog dioksida u atmosferi je oko 419 dijelova na milijun i blizu je najniže razine svih vremena u paleo rekordu. U prošlosti razine CO2 bile su do 20 puta veće, ali otprilike ispod 180 ppm biljke i ljudski životi počeli bi se gasiti tj. umirati. Općenito je prihvaćeno da je došlo do porasta globalne vegetacije od oko 14 posto.

Godine 2016. velika međunarodna znanstvena studija u koju su bila uključena 32 znanstvenika iz 24 institucije u osam država primijetilo je da je došlo do „trajnog i široko rasprostranjenog porasta“ vegetacije odnosno do ozelenjavanja više od 25 pa do 50 posto globalnog vegetativnog područja.

Iako je CO2 neophodan za postojanje života na Zemlji, u Zemljinoj atmosferi ga ima jako malo

Podatci objavljeni u navedenoj znanstvenoj studiji temelje se na provedenoj analizi satelitskih podataka. Globalno ozelenjavanje zahvatilo je sve ekološke sustave – od arktičke tundre do koraljnih grebena, planktona pa sve do tropskih kišnih šuma.

Neki znanstvenici opušteni su zbog povećanja razine ugljikovog dioksida / CO2 kao posljedice. Dr. Roy Spencer, bivši viši znanstvenik u NASA-i primjećuje: „Iako je CO2 neophodan za postojanje života na Zemlji, u Zemljinoj atmosferi ga ima jako malo.“

Kineska studija procijenila je temperaturnu reakciju na više razine vegetacije u razdoblju od 2001. do 2018. ispitujući satelitske snimke temperature i podatke o lisnoj površini. Ostala razmatrana pitanja uključivala su lokalne klimatske uvjete, vrste biljaka te godišnje i sezonske čimbenike. Procijenjeni signal zatim je uspoređen s povijesnim temperaturnim zapisima „kako bi se procijenile potencijalne klimatske koristi ozelenjavanja na globalnoj i regionalnoj razini.“

U grafikonu objavljenom u izvornom tekstu prikazuju se područja svijeta gdje ozelenjavanje „može značajno ublažiti klimatske promjene.“

Značajno je da ta područja uključuju Europu, Kinu, Indiju i južni Brazil. Također se predviđa da će ova područja dominirati globalnim ozelenjavanjem nakon 21. stoljeća. Kažu da su Kina i Indija prve dvije zemlje u kojima značajno ozelenjavanje „izaziva snažne učinke hlađenja“ od -0,14°C odnosno -0,059°C po desetljeću.

Na široj razini, rad kineskih znanstvenika daje važan doprinos raspravi o klimatskim promjenama i tvrdnji da je ugljikov dioksid uzrokovan ljudskim djelovanjem glavna kontrolna „tipka“ za svako nedavno zagrijavanje atmosfere. Više od 600 milijuna godina ugljikov dioksid, CO2, postupno je izvučen iz atmosfere i „potopljen“ u Zemljinoj kori. Problem s hipotezom o antropogenom zagrijavanju – osim nedostatka bilo kakvog stvarnog dokaza – je taj što ne uspijeva pružiti veliku korelaciju između temperatura i razina ugljikovog dioksida u sadašnjoj, povijesnoj ili paleo prošlosti.

Atmosferski ugljikov dioksid, CO2 potiče rast biljaka

Daleko od ustaljene znanstvene priče – političke fikcije osmišljene da uguši raspravu i promovira „Net Zero“ („Neto nula“) – znanstvenici istražuju mnoge utjecaje koji uzrokuju promjenu klime. Vrlo je nevjerojatno da će povećanje ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi uzrokovati klimatski „slom“ jer se to u prošlosti nikada nije dogodilo.

Atmosfera je kaotično, nelinearno mjesto, a brojni utjecaji – uključujući izmjenu topline i oceanske struje, igraju vrlo važnu ulogu. Čini se da klima također ima samoregulirajuće kontrole i ravnoteže – atmosferski ugljikov dioksid, CO2 potiče rast biljaka, što zauzvrat hladi lokalni površinski okoliš, a samo je jedan od mnogih.  

Na kraju podsjećam da je početkom ožujka 2023. Hrvatski fokus objavio tekst o „zbunjenosti“ znanstvenika koji proučavaju klimu i klimatske promjene – budući se Antarktika nije zagrijala u posljednjih 70 godina. Štoviše, 2021. Antarktika je imala najhladniju šestomjesečnu zimu od kada su 1957. počela mjerenja. Ova činjenica ignorira se u mainstream medijima i ne dopire u javnost iz već dobro poznatih razloga.

Početkom ožujka 2023. također je objavljen još jedan važan podatak koji se odnosi na ledenu površinu na Grenlandu. Naime, ledeni pokrivač na Grenlandu izuzetno dobro prolazi od 2017. i, unatoč nesretnim tvrdnjama mainstreama o suprotnom, tj. o nestajanju leda na Grenlandu, ledena se površina održala snažno i ove sezone.

Grenland je 2022. objavio najjači početak sezone snijega/leda i od tada njegova bilanca površinske mase (SMB) – izračun koji se koristi za određivanje „zdravlja” ledenjaka – prati srednju vrijednost od 1981. do 2010. koju je koristio Danski meteorološki institut (DMI).

Stvari su se ‘pokrenule’ u petak (24. veljače 2023.) kada je ledena ploča zabilježila porast od nevjerojatnih 11 gigatona u jednom danu.

Izvor:

  1. Chris Morrison: „Scientists Discover That Higher Carbon Dioxide Levels are Cooling Many Parts of the Planet“ – Daily Sceptic; https://dailysceptic.org/2023/02/05/2Matt Ridley: „Rejoice, the Earth Is
  2. Becoming Greener“ – FEE Stories, 24. 7. 2019., https://fee.org/articles/
  3. Steve Cook: „Greenland Ice Sheet shows record breaking increase“ – UK Reloaded, 4. 3. 2023.; VIŠE – vidjeti ELECTROVERSE, https://electroverse.co

Rodjena Marija Kuhar

Povezane objave

mRNK injekcije za goveda u Australiji – hoće li meso i mliječni proizvodi biti više sigurni? (2)

hrvatski-fokus

Nagrada Marko Fotez uručena Ladi Čale Feldman

hrvatski-fokus

Nijemci i Amerikanci oštro protiv TTIP-a

HF

Nova knjiga Nenada Raosa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više