Hrvatski Fokus
Intervjui

Seciranje narcizma u najvišim redovima politike

Više od 20 godina profilirajući svjetske vođe za CIA-u, nedavno je objavio knjigu o vodstvu i narcisoidnosti

 

Na početku svoje karijere, Jerrold Post, dr. med. ’60, pripremio je dosjee psihološke procjene egipatskog predsjednika Anwara El Sadata i izraelskog premijera Menachema Begina. Ti dosjei pomogli su predsjedniku Jimmyju Carteru da se snađe u kompliciranim političkim personama tijekom pregovora koji su doveli do sporazuma iz Camp Davida.

Tijekom svoje 21-godišnje karijere u Središnjoj obavještajnoj agenciji, Post je osnovao i vodio CIA-in Centar za analizu osobnosti i političkog ponašanja. Zaslužan je za svoje medicinsko obrazovanje na Yaleu što ga je natjeralo da uzdužno pogleda na psihijatrijski razvoj osobe i “razumije kulturnu, povijesnu i osobnu pozadinu koja oblikuje pojedinca”, rekao je Post.

U svojoj najnovijoj knjizi, Narcism and Politics: Dreams of Glory, nudi psihološke uvide koji objašnjavaju kako se narcizam uklapa u široku sliku svjetske politike. Ako bi se zabranili vođe sa značajnim narcisoidnim obilježjima ličnosti, rekao je Post, profesor psihijatrije, političke psihologije i međunarodnih poslova na Sveučilištu George Washington, tada bi redovi političke klase bili opasno osiromašeni.

Saddam Hussein, general Douglas McArthur, Woodrow Wilson, Indira Gandhi i australski premijer Hawke samo su neki od profila koje pažljivo sastavlja. Neki vođe, poput Martina Luthera Kinga mlađeg, pokazuju reparativno karizmatično vodstvo. Drugi kao što su Adolf Hitler i Osama bin Laden pokazuju destruktivno karizmatično vodstvo, predstavljeno narcisoidnim bijesom kada su snovi o slavi frustrirani, rekao je Post. Također se razmatra utjecaj dobi i lošeg zdravlja na donošenje odluka narcisoidnih vođa. Post je u nedavnom intervjuu za Yale Medicine razgovarao o svojoj novoj knjizi.

  • Jesu li značajne narcisoidne osobine ličnosti potrebne za uspješnu političku karijeru?

– Dio onoga što sam pokušao učiniti u ovoj knjizi je pokazati kako poseban osjećaj sebe u mladoj dobi može dovesti do snova o igranju uloge koja nadilazi život običnog pojedinca. Osjećam da prečesto na vođu gledamo isključivo kao na proizvod današnjih snaga, a ne kao na ono što je navelo vođu da se pojavi i ispuni određenu ulogu unutar društva. Treba razmišljati ne samo o vanjskoj stvarnosti, već io unutarnjim snovima pojedinca za slavu. Postoje dva puta. Neki pojedinci imaju duboko ranjen osjećaj sebe, s kompenzacijskim snovima o slavi. Saddam Hussein je primjer jednog puta. Drugi put su oni koji su odgojeni da budu posebni. Kad je majka australskog premijera Hawkea pogledala u njegov krevetić, znala je da će jednog dana njezin sin biti premijer. U svojim memoarima general MacArthur uključio je pjesmu svoje majke u kojoj je napisao: “Kao što majka, poput sina, govori tako istinito. Svijet će suditi uglavnom o majci po vama.”

  • Što je djetinjstvo Indire Gandhi otkrilo o njoj?

– Indira Gandhi nije se igrala lutkama, već kolonom vojnika igračaka, koju je uvijek iznova marširala u vatru. A na čelu stupa bila je igračka koja je nosila bijeli štit s križem na sebi. Činilo se da se Gandhi poistovjećuje s Ivanom Orleanskom na nekim razinama i moglo bi se tvrditi da je od početka bila gotovo programirana da traži mučeništvo.

  • Posvetio si poglavlje narcisoidnom bijesu. Koji je svjetski lider najviše pokazao tu kvalitetu?

– Jednostavno niste mogli shvatiti što je dovelo Sadama Huseina do njegovog ponašanja osim ako to ne pokušate staviti u kontekst kompenzacijskih tema slave iz njegovog traumatičnog djetinjstva. Saddamova majka pokušala je prekinuti trudnoću sa Saddamom i bila je spriječena u samoubojstvu. U trenutku njegovog rođenja, Saddamova majka okrenula se od njega i, na neki način, odbila ga. Prve dvije i pol godine života Saddamov ujak ga je odgajao i počeo je, u ranoj dobi, sanjati o potrazi za plemstvom i moći. Saddamova odluka da zapali kuvajtska naftna polja dok se povlači iz te zemlje ilustrira narcisoidni bijes, što je sklonost da se istrese kada se nečiji snovi ne ispunjavaju.

Yale Medicine, 2014. – jesen, https://medicine.yale.edu/news/yale-medicine-magazine/article/dissecting-narcissism-within-politics-highest-ranks/

Povezane objave

U EU-u nema mjesta za Britaniju

HF

Srcem slikam apstraktni ekspresionizam

HF

Imamo Vladu koja sramoti cijelu Hrvatsku

HF

Akademicima SANU-a rat bio bolji od mira

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više