Hrvatski Fokus
Kolumne

Stambene politike u službi društvenih i prostornih nejednakosti – nježna faza etničkog čišćenja

Prijedlog Odluke o najmu stanova i nacrt prijedloga Zaključka o visini najamnina za stanove kojima upravlja Grad Zagreb

 

U javnom savjetovanju do 18. 8. 2023. je prijedlog Odluke o najmu stanova i nacrt prijedloga Zaključka o visini najamnina za stanove kojima upravlja Grad Zagreb.

S obzirom da je predložen niz loših odredbi za građane grada Zagreba koji su se rodili u Zagrebu kao i za građane ovoga grada koji u njemu imaju duže prebivalište, prijedlog Odluke također sadrži i početak provedbe opasne ideološke agende, koja ima za cilj kroz stambenu politiku provesti etničko čišćenje, kako je i napisala u knjizi “Stambene politike u službi društvenih i prostornih nejednakosti”, Iva Marčetić, koja je ujedno i predsjednica Radne skupine za izradu ovakvog prijedloga Odluke.

Prije nego iznesem sve štetnosti izmjene Odluke potrebno je utvrditi činjenično stanje, a to je da Grad Zagreb upravlja s ukupno cca 6.700 stanova.

Od navedenog broja:

-1063 stana su u javnom najmu na lokaciji N. Jelkovec i Podbrežje/najamnine iznose ovisno o površini stana od 140 eura do 320 eura/

– 3529 stanova je u najmu sukladno Odluci i najmu stanova

(socijalna lista i izvan liste po preporuci GU za socijalu i branitelje, najamnina je zaštićena koja iznosi 2,70 kn/m2 odnosno 0,36 eura/m2);

– 518 stanova koriste raniji nositelji stanarskog prava ex lege zaštićeni najmoprimci na neodređeno vrijeme sukladno odredbama Odluke o najmu stanova i plaćaju zaštićeni najam;

– 728 stanova je u bespravnom korištenju /oni su zaduženi naknadom za korištenje u visini zaštićene najamnine/;

– 700 je praznih stanova;

– 113 stanova je Grad dao na privremeno korištenje državnim institucijama.

Grad Zagreb je s naslova najamnine uprihodio u 2022. godini 4.984.665,90 eura.

Važno je napomenuti da se nacrtom Zaključka o visini najamnina najamnina izračunava neovisno o površini stana ovisno o prihodu obitelji te se ovisno o postotku mjesečnog prihoda obitelji svrstava u razred /tri razreda/ i ovisno o razredu množi s koeficijentom / 1. razred 0,15 ×mjesečni prihod obitelji najmoprimca; 2. razred 0,20×mjesečni prihod obitelji najmoprimca; 3. razred 0,25×mjesečni prihod najmoprimca).

Kako sam već naveo, nacrt prijedloga Odluke o najmu stanova te nacrt prijedloga Zaključka o visini najamnina za stanove kojima upravlja Grad Zagreb, sadrže brojne izmjene koje su na štetu građana, odnosno obiteljskih domaćinstava, a to su promjene sljedećih uvjeta:

– da umjesto 10 godina neprekidnog prebivanja za ostvarenje prava na najam gradskog stana bude dovoljna 1 godina prebivanja u Zagrebu;

– da ne smije imati stan/kuću na području Zagreba odnosno Zagrebačke županije, ali može imati drugdje (tako da mogu posjedovati kuće, apartmane, vile izvan tog područja i ujedno ostvariti pravo na najam gradskog stana).

– također, predloženo je da se za najam gradskog stana mogu prijaviti/podnijeti zahtjev na natječaj osobe koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici te nisu srodnici /osobe koje nisu u nikakvom srodstvu/ – vidjeti članak 27. prijedloga Odluke.

Prijedlogom Odluke /članak 22./ određuje se gornja granica za najam, tako je za višečlana kućanstva propisano da prihod po članu kućanstva ne smije prelaziti 70% prosječne mjesečne plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Gradu Zagrebu, a za samačka kućanstva ne smije prelaziti 100%. A, to znači da će svi najmoprimci koji će prelaziti te iznose izgubiti pravo na najam, biti pozvani na vraćanje stana u posjed Gradu te ako tako ne postupe inicirati će se otkazi najma i potom ovrhe iseljenja.

Bitno je napomenuti da gradska vlast nije produžavala ugovore o najmu sa najmoprimcima koji su bili sklopljeni na 5 godina, a istekli su u protekle dvije godine.

Očigledno je da su bez zakonske osnove ostavili ljude u najmu dok nova Odluka ne stupi na snagu a kako bi im se ne otvorila mogućnost da veliki broj ljudi izgubi pravo na najam, odnosno, završi na ulici.

Zanimljivo je da Nacrt prijedloga Odluke o najmu stanova navodi umjesto zakonske formulacije „obiteljsko domaćinstvo“, navodi formulaciju „kućanstvo“, očito iz razloga da bi se za najam stana mogle prijaviti osobe koje nisu supružnici ili osobe koje nisu u nikakvom srodstvu.

Iz svega nedvojbeno proizlazi da je ovo opasna igra većih razmjera koja će pokušati kroz stambenu politiku provesti etničko čišćenje građana ovog Grada. Upravo postajemo svjedoci onoga čega smo se već nagledali kroz povijest i što je ostalo zapamćeno kao jedan od najžalosnijih perioda hrvatske povijesti.

Ivica Lovrić, https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=303712665369218&id=100071914596885&ref=embed_post

Povezane objave

Papa Franjo piše neku novu sinodalnu Bibliju, po kojoj će umjesto Boga, Sotona zavladati svijetom!

hrvatski-fokus

Trlja Maras dlan, da mu prođe dan

HF

Žena s veliko Ž

HF

Lucidar u hrvatskoglagoljskim tekstovima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više