Rezidue glifozata u hrani uzrokuju masno oboljenje jetre
Najnovije istraživanje o štetnim učincima 'najpopularnijeg' toksičnog herbicida glifozata pokazuju da rezidue glifozata u hrani uzrokuju ozbiljno oboljenje, tj. oštećenje jetre kod štakora hranjenih niskim dozama koje su propisane zakonskim odredbama. Rezultati ovog najnovijeg istraživanja upućuju da rezidue glifozata u hrani mogu biti povezane sa znatnim porastom incidencije tzv. ne alkoholne masne bolesti jetre (masna degeneracija jetre), dijabetesom, pretilošću i tzv. metaboličkim sindromom.
Michael Antoniou
„Ubojica korova, herbicid glifozat koji je najpoznatiji na tržištu pod imenom 'Roundup' svakako je jedan od glavnih krivaca bolesti jetre – ne-alkoholnog zamašćenja jetre i to već pri vrlo niskim dozama“ što dokazuje najnovija znanstveno-recenzirana studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature – 'Scientific Reports' 7 (2017.) (objavljeno 9. siječnja 2017.). Inače, ovo je prva takva studija koja dokazuje povezanost herbicida glifozata ('Roundup' kompanije Monsanto) s ozbiljnim oboljenjem.
Ovu najnoviju znanstvenu studiju proveo je dr. Michael Antoniou na King's College u Londonu hraneći ženke štakora s vrlo niskim dozama herbicida 'Roundup' tijekom razdoblja nešto dužeg od dvije godine. U pokusu je korištena ekstremno niska doza 'Roundupa“ – doza 1000 puta manja od one koju diljem svijeta propisuju zakonodavno-regulatorne službe. Studija je otkrila da su životinje oboljele od ne-alkoholnog masnog oboljenja jetre. Rezultati ove znanstvene studije su zabrinjavajući jer zasigurno glifozat ima isti učinak i na ljudsko zdravlje: dugoročna konzumacija ultra niskih doza glifozata – 4 nanograma po kilogramu tjelesne težine / dnevno, što je 75.000 puta ispod (tj. manje od) propisane najniže razine u Europskoj uniji te 437.500 puta niža od propisanih doza u SAD-u, u konačnici završava ozbiljnim oboljenjem jetre – masnom degeneracijom jetre ili tzv. ne-alkoholnim masnim oboljenjem jetre. Stoga dr. Antoniou upozorava: „Iz svih navedenih razloga, zakonodavci bi morali ponovno pažljivo razmotriti sigurnost svih herbicida na bazi glifozata.“
Naime, trenutačno ne-alkoholno masno oboljenje jetre zahvaća 25 % populacije SAD-a i otprilike isto i u Europi. Osobito su osjetljive rizične skupine ljudi, a faktori rizika koji dodatno povećavaju razvoj bolesti su slijedeći: prekomjerna tjelesna težina i pretilost ili gojaznost, dijabetes i visoka razina kolesterola ili triglicerida u krvi. Međutim, ne-alkoholno masno oboljenje jetre javlja se i kod nekih ljudi koji ne spadaju u rizičnu grupu s navedenim faktorima rizika. Stoga na temelju rezultata provedene studije postavlja se pitanje: nije li kontakt s herbicidom glifozatom potcijenjen i stoga neprepoznat kao faktor rizika?
Simptomi ne-alkoholnog masnog oboljenja jetre jesu: umor, slabost, gubitak tjelesne težine, gubitak apetita, mučnina, bol u trbuhu, žutica, svrbež, stvaranje i gomilanje tekućine uz pojavu oteklina na nogama i trbuhu, te mentalna konfuzija (smetenost). Ne-alkoholno masno oboljenje jetre može prijeći u još ozbiljnije stanje – ne alkoholni steatohepatitis (NASH) koji uzrokuje povećanje jetre i njezino oštećenje. Većina oboljelih od ne-alkoholnog steatohepatitisa u SAD-u ima između 40 i 60 godina, a bolest je češća kod žena. Ova bolest je jedan od vodećih uzroka ne-alkoholne ciroze jetre kod odraslih u SAD-u. Primjena najnovijih znanstvenih metoda istraživanja otkrila je i porast incidencije fibroze, nekroze (odumiranje tkiva), fosfolipidoze (poremećaj metabolizma masti) te oštećenje mitohondrija kod životinja hranjenih glifozatom 'Roundup.'
Znanstveno istraživanje koje je proveo dr. Michael Antoniou tako je dokazalo i potvrdilo rezultate istraživanja koje je još ranije proveo prof. Gilles-Eric Séralini na Sveučilištu Caen u Francuskoj. Naime, prof. Séralini tijekom dvije godine štakorima je u vodi za piće davao glifozat u istoj dozi naprijed navedenoj, 4 nanograma po kilogramu tjelesne težine / dnevno, a rezultati istraživanja dokazali su razvoj ozbiljnog oštećenja jetre i bubrega (o rezultatima istraživanja prof. Séralinija također sam već ranije pisala).
Štoviše, zahvaljujući najnovijim, suvremenim metodama istraživanja, dr. Antoniou sa suradnicima potvrđuje i razvoj lipotoksičnog stanja (prekomjerno stvaranje masnog tkiva) i tzv. oksidativni stres. Dokazana je promjena 55 metabolita od istraženih 673, a promjene metabolita povezane su sa ozbiljnim toksičnim oštećenjem jetre. Na temelju svih dobivenih rezultata provedenog znanstvenog istraživanja, dr. Antoniou, prof. Séralini i suradnici dokazuju moguću povezanost zdravstvenih problema ljudi uz pojavu dijabetesa i prekomjerne tjelesne težine te ističu da se razvoj ne-alkoholnog masnog oboljenja jetre može povezati s kontaminiranom hranom koja sadrži rezidue glifozata: „Predviđa se da će ne-alkoholno masno oboljenje jetre biti slijedeća globalna epidemija.“
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. PrihvatiPročitaj više