Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Književni klub Stanislav Preprek

Svake godine tiska novu zbirku pjesama

 
 
U okviru Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada nekoliko članova Literarne sekcije izdaje 2009. godine prvu zbirku svojih pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće. To su: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić i Mladen Šimić. Zbirka je imala skromnih četrdesetak stranica, ali je bila prvi veliki korak i začetak onoga u što su se danas pretvorile zbirka i sekcija. Književni klub „Stanislav Preprek“ danas ima dvadesetak aktivnih članova, a u pripremi je deveta po redu zbirka pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće. Članovi Kluba inače do sada imaju preko četrdeset izdanih vlastitih knjiga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/hkupd_preprek.jpg
Književni klub je svake godine tiskao novu zbirka pjesama Preprekovo proljeće sa sve većim brojem autora i sa sve većom kvalitetom glede sadržaja, opremljenosti i vizualnog identiteta. Prve tri zbirke uredio je Marijan Piljić, druge tri Marija Lovrić, a od 2015. godine to čini peteročlano Uredništvo, kojem se 2016. priključila dr Dragana V. Todoreskov, povjesničarka knji-ževnosti i književna kritičarka. Počev od druge zbirke, grafiku za naslovnu stranicu dao je Mladen Franjo Nikšić, a od treće Branimir Miroslav Cakić vrši računalnu pripremu knjiga i uvodi odeljak „Bilješke o autorima“, u kojem su prikazani kratki životopisi svih autora i njihove fotografije. Od 2016. godine računalnu pripremu vrši Ivan Dermanov. U ime nakladnika, osim prve, zbirke potpisuje Marijan Sabljak, a zadnju Ivanka Horvatić, kao predsjednik, odnosno predjednica Društva.
 
Uredništvo uvodi novu koncepciju zbirke. U prvom, glavnom dijelu knjige, zastupljeni su članovi Književnog kluba, a u želji da uspostavimo suradnju s našom maticom, odnosno s poznatim imenima hrvatske poezije, u drugom dijelu knjige su tri afir-mirana autora iz pojedinih gradova ili dijelova Hrvatske. U zbirci Preprekovo proljeće 2015. to su tri pjesnikinje iz Rijeke, u zbirci Preprekovo proljeće 2016. troje pjesnika iz Slavonije, a u pripremi je Preprekovo proljeće 2017. u kojoj će biti zastupljeno troje pjesnika iz Drenovaca, odnosno kraja u Hrvatskoj koji nosi naziv Cvelferija.
 
Promocija zbirki pjesama prerasla je u kulturnu, sada već tradicionalnu, manifestaciju Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekovo proljeće“ i održava se svake godine na dan rođenja Stanislava Prepreka, 16. travnja. Uredništvo uvodi i natječaj za kratku priču na koji svoje radove može slati svatko tko piše na standardnom hrvatskom je-ziku, i prva zbirka kratkih priča kao rezultat tog natječaja je Preprekova jesen 2016., sa dvadesetak radova, a upravo je izašla zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2017., za koju je prispjelo preko četrdeset radova autora iz Vojvodine i Hrvatske.
 
Promocija prve zbirke kratkih priča je bila na jedanaestu obljetnicu osnutka HKUPD „Stanislav Preprek“, 10. listopada 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada, i namjera je da i ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekova jesen“ postane tradicionalna. Od 2016. godine voditelj Književnog kluba je Branimir Miroslav Cakić, Društvo uvodi internetsku stranicu, koju uređuje Ivan Dermanov (www.stanislavpreprek.org), a Uredništvo Književnog kluba počinje rad na Ediciji Preprekovi pjesnici, u kojoj će zbirke svojih pjesama imati članovi kluba, a razmišlja se da to bu-de i šire.  Do sada su tiskane tri takve zbirke pjesama: Refleksija nutrine Ljerke Radović, Gdje je moj dom, Branke Dačević i Pjesme koje treba spaliti Branimira Miroslava Tomlekina.
 
Književni klub je 2017. godine prvi put samostalno nastu-pio na Salonu knjiga u Novom Sadu, kao jedini hrvatski predstavnik, a na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (22.-29. listopada) izdanja HKUPD „Stanislav Preprek“ bit će izložena na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, dok će najnovije knjige biti predstavljene i u jednosatnom izlaganju u jednoj od malih sala Sajma.
 
U teškim uvjetima rada članovi Književnog kluba samo svojim entuzijazmom postižu onaj najvažniji cilj, a to je očuvanje i širenje hrvatskog jezika i kulture, uz druženje i suradnju sa svim ljubiteljima lijepe pisane riječi. Time ujedno ukazujemo da na ovom prostoru živi i hrvatski živalj, te tako doprinosimo njegovoj multikulturalnosti.
Hrvatsko kulturno društvo u Novom Sadu, gradu koji je proglašen Prestonicom europske kulture u 2020. godini, jedan je od segmenata te multikulturalnosti. 
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba

Povezane objave

Rumeni list – hodočašće mladih u Einsiedeln

HF

Đurđinu više dinara nego ostalim Hrvatima

HF

Monografija o Hrvatima iz Urugvaja

hrvatski-fokus

Dobošar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više