Hrvatski Fokus
Gledišta

Srijemsku frontu branila šačica Nijemaca

Kako je bilo "oslobođenje Vukovara" 1945. godine

 
 
Svjedok sam dana kad su partizanske jedinice, nakon otpora u Sotinu, selu 10 km od Vukovara, nakon mjesec ili dva borbe doslovce sa šakom organiziranog otpora odolijevali i najzad se povukli da bi partizani bez otpora ušetali u Vukovar. Ovo je najkraći prikaz kojemu sam svjedok.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/Sremski_front.jpg
Partizani su 1945. s "užitkom" ubijali Hrvate u hrvatskome Srijemu
 
Neviđeno lupetanje i laži u povodu "srijemskog fronta"! Činjenica je da je srpska mladež izginula na spomenutoj fronti i, na neki način, žrtvovana da bi Srbi bili „oslobodioci“. Zadnje uporište spomenute fronte branila je šaka, doslovce šaka Nijemaca u selu Sotinu, da bi se 14. travnja 1941. povuklo dvadesetak njemačkih vojnika čemu sam osobno svjedočio. Srijemsku frontu je branila isključivo "šaka" Nijemaca. Ni metak nije bio ispaljen za oslobođenje Vukovara! Nakon što su oko podneva uništena dva vukovarska mosta (jedan preko Vuke i jedan željeznički) u kasnim podnevnim satima bez otpora ušle su u Vukovar partizanske jedinice na seljačkim kočijama i bez motorizacije. Taj put nastavljen je i dalje bez otpora sve do, da kažemo, Bleiburga!!! Moj ujak i njegova generacija pobjegla od domobrana (Srbi i Hrvati i ostale nacije) mobilizirana je i nastavila put prema Austriji i Trstu. To je Istina, a sve ostalo je blebetanje, friziranje i davanje značenja beznačajnim stvarima. Njemačka i NDH izgubile su rat. Točka!
 

Željko Mataja. prof.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Izbor zastupnika iseljenika i nacionalnih manjina je neustavan

hrvatski-fokus

Ljudske ništarije

HF

Milanovićevo je počelo “Mi ili oni”

HF

“Umetnička soboda proizvoljne interpretacije”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više