Hrvatski Fokus

Umjesto da sutkinja Suzana Budimir osudi novinare-nasilnike koji su iz mržnje napali vjernike, ona je osudila župnika Josipa Delaša

 

Župnik don Josip Delaš stigao je u splitsko predgrađe Sirobuja 1988. godine i od tada je župnik župe koja nosi naziv prema hrvatskome svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću. Cijelo vrijeme živo skromno, slično kao i sveti Leopold iz hrvatskoga Herceg Novoga. Župa mu je uvijek puna. Upravo zato je prošlogodišnjega proljeća i određen župnik Delaš, i vjernici iz Sirobuje, i njegova župna crkva za napad protuhrvatskih novinara, političara, a od sada i pravosuđa koje ne možemo nazvati „hrvatskim“.

Naime, u travnju 2020. godine župnik Delaš nije slušao globalizatore iz Zagreba, s Kaptola, iz Vatikana i iz Splitsko-makarske nadbiskupije da se ne smije obnašati mise zbog tzv. korone. Župnik Delaš nije htio u katakombe, nego je u crkvu puštao svakoga vjernika da nazoči misi i moli se Bogu. Zato su splitski orjunaši, preobučeni u novovjeke crveno-zelene globalizatore, poslali u crkvu provokatore. I kada su nepozvani nahrlili u crkvu, župnik Delaš ih je otjerao. Postupio je kako je i trebao. Nakon neviđene medijske paljbe na red je došlo Plenkovićevo režimsko pravosuđe i, čekajući 16 mjeseci „presudilo“ je župniku Delašu. Sutkinja Suzana Budimir „odrapila“ je župniku kaznu, i to ne jednu, nego više njih: „novčanu kaznu od 600,00 kuna (šest stotina kuna) što je u protuvrijednosti domaće valute od 160 DEM, po srednjem tečaju DEM HNB na dan 31. prosinca 2001.“; „kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 350 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana“, te „Okrivljenik je obvezan naknaditi troškove postupka, na temelju čl. 138. i čl. 139. st. 3. Prekršajnog zakona, a koji su određeni obzirom na složenost i dužinu trajanja postupka“. Nikako mi nije jasno kako će se župnik kazniti u Deutsch markama koji nema!

Prevedeno, Plenkovićeva totalitaristička vlast najprije je župniku Delašu, i svim drugim župnicima i svećenicima, zabranila držanja misa u svojim crkvama, onda su tzv. antifašisti u globalizacijskim odorama inscenirali incident i župnik je kažnjen kao opomena svima koji ne slušaju naredbe Plenkovićeva „Ministarstva protiv zdravoga razuma“ na čijem se čelu nalazi momak iz JNA, Davor Božinović, poznatiji kao ministar policije.

Ne znam hoće li se župnik Delaš žaliti na presudu. Za sada je izvjesno da je Pastoralno vijeće Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Mandićeve 1 u Splitu održalo sjednicu na kojoj je uputilo odluku Općinskom prekršajnom sudu u Splitu, Domovinskog rata 4,

sljedećega sadržaja: »Veoma nas je pogodila presuda našemu župniku don Josipu Delašu koju smatramo nepravednom jer smo bili svjedoci tih događanja. Mi smo očekivali osudu nasilnika koji su rumbali crkvena vrata i oskvrnuli naše svetište, početkom travnja 2020. dok smo bili u molitvi. Navodno da su bili novinari, neka Živana i drugi.

Naš župnik je prekinuo molitvu i u misnom ruhu stao u obranu svoje crkve i nas vjernika. Umjesto da sutkinja Suzana Budimir osudi novinare-nasilnike koji su nas iz mržnje napali ona osuđuje našega župnika koji je se nije mogao složiti s policijom da brani vjernicima ulaz u crkvu. Neki od njih su i provocirali. Stoga tražimo da se pod hitno povuče prekršajni nalog protiv našega župnika. Ukoliko se to ne dogodi, tražimo pod hitno sastanak s predsjednikom suda u nekom većem prostoru. S naše strane će biti nazočni svjedoci i oko stotinjak župljana«. Na redu je Općinski prekršajni sud u Splitu.

Pavao Blažević

Povezane objave

POLPOTIZAM I CRVENI BRIGADIZAM – Svakog Mosta za tri dana dosta

HF

Laura Codruța Kövesi prijeti hrvatskim kriminalnim političarima i sucima

hrvatski-fokus

Papa i biskupi moraju se odmah obratiti

HF

Kandidira li se Furio Radin u Italiji za talijanski parlament?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više