Hrvatski Fokus
Kultura

Knjiga Borisa A. Novaka ‘Obitavališta duša’

Trotomno izdanje suvremenoga poetskog izraza

 

Nedavno je agilni nakladnik Fraktura objavio enciklopedijsko izdanje, fino uređene knjige slovenskog pisca Boris A. Novaka OBITAVALIŠTA DUŠA. Riječ je o trećem dijelu eposa Vrata nepovrata, u prijevodu sa slovenskoga Božidara Brezinščaka Bagole, koji sadrži 40.000 stihova.

Zanimljivo je to s poezijom kroz stoljeća, dok neki smatraju da je i četrdesetak pjesama za jedan život možda i previše, ovdje se susrećemo s djelom trotomnog izdanja suvremenog poetskog izraza u čijem je središtu sudbina čovjeka, usud umjetnika i umjetnosti, ljubav i smrt. Obitavališta duša čini nekoliko svezaka. Plutajuća krila, Potpalublje, Bez-dan, Duša je glagol, Duša prve žene, Duša prvog pripovjedača, Natpalublje, Pjesničke duše i Vječne duše.

Boris A. Novak, rođen 1953. godine, objavio je niz knjiga, koje su prevedene na brojne strane jezike. Prije ovoga naslova Obitavališta duša, niz Novakovih knjiga prevedeno je na hrvatski jezik.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Šesta pjesnička manifestacija Stijeg slobode

HF

Izložba ‘Pljeskavice su punjene sirom’ Vojina Hraste u galeriji Studio-21- u Splitu

hrvatski-fokus

Prije 96 godina rođena je Vesna Parun

HF

Najljepši osmijeh

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više