Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Božidar Fedor Mažuranić – časnik i pisac

Zapovjednik jedinice Hrvatske flotile lovaca podmornica. Sudjelovao u tajnom osiguranju slobodnog prolaza brodova sa židovskim izbjeglicama

 

Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ovdje ću vas upoznati s jednim članom slavne hrvatske obitelji Mažuranić. Banov nećak i krsno kumče Ivane Brlić-Mažuranić bio je Božidar Fedor Mažuranić ‒ časnik hrvatske ratne mornarice, pisac, ilustrator, čovjek svestrana znanja, a povrh svega dobar čovjek i domoljub.

Fedor (krsno ime Božidar) rođen je 1920. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Karlovcu i Zagrebu. Godine 1937. stupio je u Pomorsku vojnu akademiju u Dubrovniku i 1940. promaknut je u prvi časnički čin, a 1941. prijavio se u hrvatsku ratnu mornaricu.

Zajedno sa svojim bratom Josipom Franjom bio je pripadnik Hrvatske pomorske legije koja je sudjelovala u borbama na Crnom moru protiv sovjetskih komunističkih snaga. Među raznim dužnostima, bio je i zapovjednik jedinice Hrvatske flotile lovaca podmornica, a 1944. sudjelovao je u tajnom osiguranju slobodnog prolaza brodova sa židovskim izbjeglicama iz Rumunjske u Tursku. Kao poručnik fregate dočekao je kraj rata u Trstu i, zajedno sa suprugom Irenom i mnogim drugim Hrvatima, završio 1945. u izbjegličkim logorima u Italiji, te potom (1947.) dospio u Argentinu.

Mažuranić je bio jedan od djelatnijih domoljuba među Hrvatima u Argentini, posebice na kulturnom polju. Vodio je i uređivao časopis Hrvatska mladež, a kako je bio poliglot, to je radio na četiri jezika. Objavio je knjigu Hrvati i more i napisao još neobjavljenu knjigu Argentina, životni put jedne zemlje novoga svijeta. On i njegova obitelj bili su veoma djelatni tijekom Domovinskog rata, posebice u pisanju raznih priloga na stranim jezicima, tumačeći prava Hrvata na samoobranu i samostalnu državu.

Godine 1998. došao je trenutak koji je desetljećima željno čekao: vratio se za stalno u domovinu, zajedno sa suprugom i sinom Teodorom Darkom, inženjerom elektrotehnike i posljednjim muškim potomkom obitelji Mažuranić. I poslije povratka u Zagreb, Fedor Mažuranić nastavi je raditi na kulturnom polju. Među ostalim, napisao je podosta članaka u časopisu Matica i bio recenzent za španjolski jezik Hrvatskog iseljeničkog zbornika, što objavljuje Hrvatska matica iseljenika. Umro je 2010. u Zagrebu u devedesetoj godini života i pokopan u grobnici obitelji Mažuranić, a svoju ljubav i revnost za Hrvatsku prenio je i na sina Darka.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017., https://www.hkv.hr/hkvpedija/iseljenistvo/37486-hrvati-u-svijetu-bozidar-fedor-mazuranic.html

Povezane objave

Hrvati u Baru – »ostatci ostataka«

HF

Trebaju konkretni projekti

HF

Slijedimo švicarski domoljubni put

HF

Dan otvorenih vrata Sveučilišta Saarland

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više