Hrvatski Fokus
Društvo

Adolescencija

Izuzetno osjetljivo razdoblje, u kojem se pojedinac traži, svjestan “da se nešto događa”

 

Adolescencija se često poistovjećuje s pubertetom, čak se koriste i kao sinonimi, međutim razlika je između puberteta i adolescencije. Pubertet je vrijeme, odnosno faza kad kod djeteta dolazi do brzog rasta i razvoja, te pojave sekundarnih spolnih obilježja, a ADOLESCENCIJA je vrijeme, faza u kojem se iz faze djetinjstva prelazi u odraslu životnu dob. To je vrijeme velikih psihičkih promjena popraćeno tjelesnim razvojem puberteta.

Adolescencija je izuzetno osjetljivo razdoblje, u kojem se pojedinac traži, svjestan „da se nešto događa“. Osjeća promjene na emotivnoj razini, osjeća se „drugačije nego prije“, u fazi djetinjstva, svjestan je hormonalnog djelovanja, ali ne i kako se nositi s tim. Zbog toga su često uplašeni, zbunjeni, osjećaju nelagodu, osjetljiviji su i ranjiviji više nego su spremni priznati, pa zbog takvog dizbalansa često znaju burno reagirati. Čest je i raskorak između tjelesnog, intelektualnog i socijalnog sazrijevanja, a što dovodi do zbunjenosti i nerijetko tjeskobe i/ili depresije.

Na socijalnom planu tendiraju k skupini vršnjaka s kojima se poistovjećuju. Prolaze kroz faze „likova i uloga“ u kojima se traže, te odabiru onu koja im najviše odgovara. Često je i emocionalno i komunikativno odvajanje od roditelja mislivši da ih  roditelji ne razumiju.

Vrijeme je i za eksperimentiranje odjećom, frizurom, modnim i drugim trendovima, čest je bunt protiv pravila, društvenih normi, roditeljskih savjeta,…

Najčešće grješke koje roditelji adolescenata rade: pretjerana zaštita djeteta, nemogućnost shvaćanja faze odrastanja i potreba koje iz te faze proizlaze. Roditelji često teško podnose fazu odvajanja i projiciraju svoje nesigurnosti i strahove u dijete.

Što se očekuje od roditelja adolescenta? Potrebno je pokušati razumjeti dijete, njegove potrebe i strepnje, komunicirati, ne nametati, razviti povjerenje, usmjeravati a ne kritizirati. Biti empatičan i suptilan. Proći će i ova faza i sav trud uložen u dijete bit će vidljiv. Stoga razumjeti i nikada ne odustati!

Krasna Marinić, prof.

Povezane objave

Trula demokracija

HF

Armenska tradicijska obitelj

HF

Djevojka na daljinski

HF

MUDROSITNICE – Prljav obraz

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više