Hrvatski Fokus
Kultura

Dalmatinski pejsaži Vedrana Grabovca

Sjajno je kreirao arkadijski niz krajobraza juga naše domovine

 

Slikar Vedran Grabovac suvremeni hrvatski likovni umjetnik,autor specifičnog rukopisa i složenog opusa, neumorno nastavlja svoje artističko istraživanje, oživotvorujući brojne dalmatinske pejzaže iz okolice Dubrovnika na svojim slikama u ulju različitih formata, od manjih do srednjih, njegujući izraziti koloristički pristup, doista boje plamte.

Grabovac odabire profinjene motive, od starih i srećom sačuvanih crkvica što se čudesno zrcale svojom bjelinom u prirodi, preko ponosnih i ustremljenih uvis stabala, šuma raznolikih boja do stisnutih kuća jedne uz drugu do udaljenog neba s vitlajućim oblacima iznad uznemirenog mora i igre vjetrova što povijaju raslinje između suhozida i polja, slijedeći bijele staze koje se poput krvotoka probijaju kroz zelenilo.

Cijeli ciklus ovih atraktivnih motiva osunčan je,od prve do zadnje slike, ljeto je i sve se pokazuje u najljepšim bojama i u najraskošnijem izdanju. Tiho je, čuje se zuj insekata i kliktanje ptica, vruće je, valja potražiti hlad.

Ciklus Dalmatinskih pejzaža Vedrana Grabovca temelji se na vrlo emotivnom doživljavanju prostora u kome slikar živi, u kome se kreće, u kome diše, to su motivi koji ga okružuju i koji su ga strastveno nadahnuli u stvaranju.

Vedran Grabovac sjajno je kreirao arkadijski niz krajobraza juga naše domovine, donoseći i nama gledateljima boje i svjetlo, smirujuću atmosferu motiva.

Grabovac izvanredno portretira prirodu,sjetimo se samo antologijskih motiva mlječike na njegovim brojnim slikama, sada je to detalj krajobraza ili cjelina prostora.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Moje imaginarne slike postoje diljem svijeta

HF

Nikome na putu

hrvatski-fokus

Noćne ptice i Metamorfoza Duška Šibla

hrvatski-fokus

Sedmi hrvatski trijenale grafike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više