Hrvatski Fokus
Znanost

Recikliranje plastike gotovo je nemoguće i postaje sve gore

Količina reciklirane plastike pala na novu nisku razinu između 5 i 6 posto

 

Recikliranje je nepraktično i, prema Greenpeaceu, većina plastike u košu za smeće odlazi na odlagališta (NPR, 24. 10. 2022.). Izvješće se temelji na podatcima iz izvješća Beyond Plastics koledža u Benningtonu objavljenog u svibnju 2022. (Bennington College’s Beyond Plastics). Istraživači s koledža otkrili su da je količina reciklirane plastike pala na novu nisku razinu između 5 i 6 posto — a taj broj je vjerojatno niži na temelju izgubljene plastike prikupljene pod izgovorom recikliranja.

Očekuju da će se ovaj postotak još više smanjiti kako će se nastaviti rast količine plastike u proizvodnji. Potpuna slika recikliranja plastike nikada nije ispunila obećanja plastične industrije, a vjerojatno nikada ni neće, prema izvješću Beyond Plastics.

Na primjer, niti jedna vrsta plastike za posluživanje hrane nikada se nije mogla reciklirati prema zakonskoj definiciji iz Zelenog vodiča FTC-a, unatoč prehrambenim kompanijama koje tvrde da jest, poput Starbucksovih polipropilenskih poklopaca za šalice bez slamčica (Starbucks, 10. rujna 2020.).

Greenpeace opisuje zahtjeve FTC-ovog Zelenog vodiča u izvješću iz 2020., pišući da se tvrdnje kako se plastika može reciklirati moraju temeljiti na postojanju uspostavljenih programa za prikupljanje, odvajanje i regeneriranje. (Greenpeace, 18. 2. 2020.). Ipak, ne postoje uspostavljeni programi za odvajanje i vraćanje ovih plastičnih poklopaca, tako da reklamna tvrdnja krši zahtjev FTC-a.

Tvrtke za recikliranje obmanjuju potrošače

Prema NPR-u, izvješće Greenpeacea za 2022. pokazalo je da čak ni boce gaziranog soka — najčešći predmet koji se nalazi u kantama za recikliranje — ne zadovoljavaju prag koji je postavila Inicijativa za novu plastičnu ekonomiju Zaklade Ellen MacArthur da bi se mogle nazvati reciklirajućim. Inicijativa postavlja prag od 30 posto stope recikliranja za postizanje tog standarda. Lisa Ramsden, viša menadžerica za plastiku u Greenpeace USA razgovarala je s novinarom NPR-a, rekavši: „Proizvodi se više plastike, a još manji postotak se reciklira. Kriza postaje sve gora i gora, a bez drastičnih promjena nastavit će se pogoršavati jer industrija planira utrostručiti proizvodnju plastike do 2050. godine.“ (NPR, 24. 10. 2022.).

Prema NPR-u, tvrtke za gospodarenje otpadom kažu da je skupljanje i razvrstavanje plastike skupo. Dodano tome, postoje tisuće različitih vrsta plastike koje se ne mogu istopiti i reciklirati zajedno. Znanstvenici Greenpeacea također su otkrili da ponovna uporaba plastike povećava njezinu toksičnost za okoliš i ljude. S druge strane, proizvodnja nove plastike je jeftinija. Kad je jedna sanitarna tvrtka iz Oregona rekla kupcima da u svoj program recikliranja mogu uzeti samo boce i vrčeve gaziranih pića, potrošači su se uzrujali. Generalni direktor Trent Carter rekao je za NPR da želi biti transparentan s njihovim potrošačima.

„Politički je lakše samo reći ‘Bože, sve ćemo uzeti i mislimo da to možemo reciklirati,’ a zatim pogledati na drugu stranu. To je ‘zeleno pranje’ u najboljem slučaju,“ rekao je. Greenpeaceovo izvješće o stanju recikliranja plastike za 2022. navodi pet glavnih razloga zašto recikliranje plastike ne uspijeva. (Greenpeace, 24. 10. 2022.).

  1. Prikupljanje — Više od 33 milijuna ljudi u SAD-u koristi i odlaže plastiku za jednokratnu upotrebu svake godine. Prema Greenpeaceu, čak i industrija recikliranja priznaje da prikupljanje od potrošača predstavlja problem.

Greenpeace također napominje da su volonterska čišćenja, koja često podržava industrija plastike, još jedan dokaz da je skupljanje trilijuna komada plastičnog otpada gotovo nemoguće. Jednu neprofitnu organizaciju, „Keep America Beautiful“, financiraju Dow i McDonald’s, a poznata je po čišćenju koje vode volonteri za prikupljanje plastičnog onečišćenja. Ipak, stalna potreba za tim čišćenjem pokazuje da programi recikliranja ne mogu zadržati plastiku izvan okoliša.

  1. Mješovita plastika — čak i kad bi se plastika mogla učinkovito skupljati, Greenpeace navodi da je to vjerojatno bacanje novca. To je zato što se miješani plastični otpad ne može istovremeno reciklirati, a razvrstavanje trilijuna komada za ponovnu preradu je „funkcionalno nemoguće“ budući da različita plastika ima različite karakteristike, točke taljenja, bojila i kemijske aditive.
  2. Ponovna obrada stvara onečišćenje — tijekom recikliranja stvara se mikroplastika koja se ispušta u okoliš. Recikliranje je također toksično za radnike u pogonima za recikliranje. Godine 2021. kanadski „National Observer“ izvijestio je da se prilikom razgradnje ili spaljivanja plastičnih proizvoda u okoliš ispuštaju toksini, uključujući endokrine ‘disruptore’ („prekidače“) i kemikalije koje uzrokuju rak. Ovo kontaminira ljude u postrojenju za reciklažu kao i okoliš.
  3. Rizik od toksičnosti — Kemijski aditivi čine recikliranu plastiku visokim rizikom od toksičnosti kada se recikliraju u ambalažu za hranu. To znači da se plastika koja se trenutno koristi za posluživanje hrane ne može reciklirati natrag u ambalažu za posluživanje hrane. Umjesto toga, može se samo sigurno preraditi u proizvod niže vrijednosti ili poslati na odlagalište.
  4. Ekonomija — Greenpeace primjećuje da je skupljanje, sortiranje, transport i sigurna ponovna obrada plastičnog otpada pretjerano skupo. S porastom cijene dizelskog goriva, jedan reciklator sa Srednjeg zapada izvijestio je da je prijevoz plastičnog otpada u Kanadu „dva do tri puta skuplji nego prije šest mjeseci.“ 

Vodeće naftne kompanije („Big Oil“) trebaju plastiku za poticanje rasta proizvodnje

Lobisti naftne i plinske industrije javno su tvrdili da se 100 posto plastike može reciklirati do 2040. No, ne mogu objasniti kako će postići ovu stopu recikliranja. Osim toga, u istraživačkom izvješću NPR-a, industrija plina i nafte shvatila je još 1970-ih godina da recikliranje plastike nije ekonomična opcija (NPR, 24. 10. 2022.).

NPR također izvještava da su se lobisti industrije nafte i plastike opirali zakonodavstvu prema kojem se potrošačima plaća da svoje plastične boce odnesu na recikliranje, tako da se one razvrstavaju na izvoru i tako smanjuju troškove. Smanjenje potražnje za naftom tijekom pandemije COVID-19 (Vox, 28. 10. 2020.), uz poticaj za promicanje električnih vozila, značilo je da se naftna industrija možda nikada neće u potpunosti vratiti na razine prije pandemije.

Iako se za proizvodnju plastike koristi relativno mali broj petrokemikalija, stručnjaci smatraju da bi ona mogla biti najveći izvor nove potražnje za naftom. Ako to ne uspije, tada je 2019. vjerojatno bila vrhunac potražnje za fosilnim gorivima. Dok se svijet davi u plastici i mikroplastici, izvješće Carbon Trackera objavljeno u rujnu 2020. tvrdi da se plastika sve više nadzire i regulira, a kako se javnost okreće protiv njezine uporabe, rast u industriji mogao bi pasti na nulu. 

Mikroplastika u 77 posto testiranih uzoraka krvi

Još jedan pokazatelj da programi recikliranja plastičnih proizvoda nisu bili uspješni jesu podatci (Environmental International, 2022;163(107199) koje su objavili nizozemski istraživači koji su pokazali mikroplastične čestice u 77 posto uzoraka krvi dobrovoljno uzetih od 22 zdrave osobe. Ovo je prvi put da je mikroplastika otkrivena u ljudskoj krvi, prema ekotoksikologu sa Sveučilišta Vrije u Amsterdamu, u Nizozemskoj (The Guardian, 24. 3. 2022.).

Istraživači su opisali čestice koje su bile dovoljno male da se apsorbiraju kroz stanične membrane. Srednja koncentracija u krvi bila je 1,6 µg/ml, „što pokazuje prvo mjerenje masene koncentracije polimerne komponente plastike u ljudskoj krvi.“ 

Tijekom testiranja istraživači su koristili čelične igle šprica i staklene cijevi kako plastika ne bi ušla u uzorke. Neki su uzorci sadržavali do tri različite vrste plastike. Prethodne studije su također otkrile čestice plastike mikro veličine u ljudskom izmetu, tkivu ljudske posteljice i uznemirujuću količinu plastike u izmetu bebe. 

Autor: Laura Sullivan: „Recycling plastic is practically impossible – and the problem is getting worse;“ NPR, 24. 10. 2022.; www.npr.org

Dr. Joseph Mercola (Analysis): „Recycling Plastic Is Nearly Impossible and Getting Worse“; 26. 11. 2022.; https://articles.mercola.com

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Nagrade HAZU-a Trogrliću i Matkoviću

HF

CETA je loš sporazum za ljude

HF

Bill Gates, Monsanto i eugenika

hrvatski-fokus

Misteriozna ubojstva liječnika i znanstvenika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više