Hrvatski Fokus
Znanost

‘Kako će se ljudi prehraniti?’ 

Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju protiv politike za koju kažu da će ih izbaciti iz posla

 

Prema najnovijim vijestima objavljenim u nedjelju 17. ožujka, španjolski poljoprivrednici blokirali su promet na jednoj od glavnih arterija španjolske prijestolnice Madrida, prosvjedujući zbog “nepoštene konkurencije” proizvoda uvezenih iz država “koje ne poštuju europske standarde”. Poput svojih europskih kolega, španjolski poljoprivrednici također prosvjeduju protiv glomazne birokracije i složenih standarda koje nameće Bruxelles, te se žale na niske cijene po kojima moraju prodavati svoje proizvode.

U pokušaju smirivanja rastućih prosvjeda u tom sektoru, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak je iznijela daljnji niz ustupaka poljoprivrednicima u Europskoj uniji, posebno za one na manjim posjedima.

Mjere imaju za cilj “dodatno olakšati administrativni teret” i olabaviti poštivanje nekih ekoloških pravila s kojima se poljoprivrednici susreću kada dobivaju novac iz programa subvencija, rekla je von der Leyen poljskom premijeru Donaldu Tusku u telefonskom razgovoru, navodi se u priopćenju Komisije.

Promjene koje utječu na program subvencija EU-a, poznat kao Zajednička poljoprivredna politika (CAP), službeno su predložene u petak navečer.

Poljaci protiv uvoza ukrajinske hrane

Poljoprivrednici u Poljskoj, koja ima posebno veliku poljoprivrednu bazu, prosvjedovali su protiv uvoza s farmi iz ratom razorene Ukrajine, za koji kažu da snižava cijene njihovih proizvoda.

Poljoprivrednici su prošlih tjedana prosvjedovali i u drugim zemljama, uključujući Belgiju, Francusku i  Italiju, zbog niza tereta za koje kažu da smanjuju prihode.

Još početkom veljače europski poljoprivrednici okupili su se sa svojim traktorima na summitu Parlamenta Europske unije u Bruxellesu kako bi prosvjedovali protiv “neto nula” i drugih vladinih politika za koje su rekli da prijete njihovim sredstvima za život. Autor Seamus Bruner rekao je za The Defender da “kontrolni garsi” žele preuzeti globalni prehrambeni sustav.

Najmanje 1300 farmera iz cijele Europe postrojilo se ulicama Bruxellesa sa svojim traktorima na godišnjem summitu čelnika Europske unije 1. veljače kako bi prosvjedovali protiv politika za koje tvrde da prijete njihovom izbacivanju s posla, prema Bloombergu i drugim izvorima vijesti.

Posljednje prosvjede protiv restriktivne politike “net zero ” i drugih vladinih politika dobile su na snazi ​​tijekom prošlog tjedna jer su vlasnici malih i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Francuske, Španjolske, Italije, Portugala, Njemačke, Poljske, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja EU-a uputili su se u Belgiju kako bi opkolili zgradu sjedišta Europskog parlamenta.

Uglavnom miran prosvjed bio je isprekidan policijom koja je postavila vodene topove i pucala gumenim mecima, a poljoprivrednici su probili barikade kako bi bacali jaja i zapalili vatromet,  navodi Zerohedge. “Farmeri su srušili  i kip,” javio je France24 .

Jose Maria Castilla, predstavnik španjolskog sindikata, rekao je: “Želimo zaustaviti ove lude zakone koji dolaze svaki dan od Europske komisije.”

Prosvjedi su uslijedili dok su čelnici EU-a raspravljali o najnovijem paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi dolara, koji je usvojen s 27-0 glasova.

‘Ovo je sveopći rat protiv poljoprivrednika’

Prosvjedi farmera kuhaju se diljem Europe posljednjih nekoliko mjeseci, a Francuska je trenutno epicentar pobune.

Poljoprivrednici su krajem siječnja i početkom veljače blokirali ceste oko Pariza, palili gume i raznosili gnojivo i slamu u predvorjima upravnih zgrada. Kasnije su dobili neke ustupke od vlade, uključujući porezne olakšice, financijsku potporu i “razbijanje” nepoštene konkurencije.
Poljoprivrednici u Njemačkoj i Italiji također su blokirali promet kako bi privukli pozornost političkih vođa i javnosti, kao što su učinili poljski poljoprivrednici na granici s Ukrajinom. Prosvjedima su se pridružili i poljoprivrednici iz Irske, Škotske, Grčke, Rumunjske I Litve. 

Nizozemska vlada prva je zapalila fitilj za trenutne napetosti pokušavajući nametnuti “dobrovoljne” otkupe ili potpuno zaplijeniti farme prema klimatskoj politici za smanjenje emisija ugljika i dušika.

Pobuna nizozemskih farmera protiv takve politike – uključujući planove da se prepolovi proizvodnja stoke u zemlji – seže barem do 2019. godine.

Lorcan Roche Kelly, urednik u časopisu Irish Farmers Journal i bivši stočar iz Irske — gdje vlada želi uništiti 200.000 goveda — rekao je u Bloombergovom podcastu Odd Lots da je kombinacija čimbenika mnoge europske poljoprivrednike razbjesnila. Ti čimbenici uključuju klimatske obveze, ekonomske uvjete, vladinu regulativu i sporazume o slobodnoj trgovini.

Zerohedge je rekao da farmeri prosvjeduju protiv toga što moraju “financirati takozvanu ‘zelenu agendu’.”

Seamus Bruner, autor knjige “Controligarchs: Exposing the Billionaire Class, their Secret Deals, and the Globalist Plot to Dominate Your Life”, rekao je kako su pobune izravan rezultat nastojanja kontrole globalnog prehrambenog sustava  od strane elita koje djeluju kroz institucije poput Europskog parlamenta, Ujedinjenih naroda (UN) i Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

“To je sveobuhvatni rat protiv poljoprivrednika od strane multinacionalnih poljoprivrednih konglomerata pod krinkom spašavanja planeta”, rekao je Bruner za The Defender. Rat je primarno usmjeren na “malu, sitnu poljoprivrednu industriju u obiteljskom vlasništvu,” rekao je.

Poljoprivrednici se dižu protiv politike “neto nula i Agende 2030“, rekao je Bruner, navodeći politike u rasponu od ograničenja gnojiva do smanjenja metana zbog čega mali poljoprivrednici vode svoje poslove s gubitkom.

(Svršetak u slijedećem broju)

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Kako je kemijska industrija Green Deal pretvorila u Industrial Deal

hrvatski-fokus

Ekstrakt povrća pozitivno utječe na autizam

HF

Nova pošast prijeti poljoprivrednicima

HF

Negativna selekcija traje već dugo i posljedice su vrlo vidljive

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više