Hrvatski Fokus
Aktualno

Rješenje za plastiku – u cirkularnoj ekonomiji

Srbiji ne smeta plastika

 
 
Na sastanku Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda (PKS) pokrenuta je inicijativa da se formira Radna grupa koja bi imala za cilj izradu Strategije upravljanja plastikom u Republici Srbiji do 2030. godine u paketu cirkularne ekonomije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/07-06-2019-Plastika-radna-grupa-8_830x482.JPG
Plastika je funkcionalan, svenazočan i važan materijal za gospodarstvo Srbije i život stanovništva, s primjenama u ambalaži, građevinarstvu, prometu, elektronici, medicini, robi široke potrošnje i drugim oblastima. Sadašnjim korištenjem plastike i odgađanjem plastičnog otpada ne ostvaruju se gospodarske koristi koje bi donio kružni pristup, pa plastika završava na deponijima ili se odbacuje u životnu sredinu. Istovremeno se plastika kao vrijedan materijal, koji bi se mogao vratiti u gospodarstvo, gubi nakon što je postala otpad. Cirkularni pristup omogućio bi da plastika umjesto otpada postane vrijedna sirovina za izradu novih proizvoda.
 
Na sastanku je ukazano na činjenicu da je Europska komisija zbog stalnog porasta stvaranja plastičnog otpada i njegovog ispuštanja u životnu sredinu još 2015. godine donijela Akcijski plan EU-a za cirkularnu ekonomiju gdje je plastika identificirana kao ključni prioritet, a iz Akcijskog plana 2018. proizašla je europska Strategija za plastiku u cirkularnoj ekonomiji. Strateški planski dokumenti vezani s upravljanjem plastikom u cirkularnoj ekonomiji još uvijek ne postoje u Republici Srbiji kojoj je potrebna strateška vizija za utvrđivanje forme cirkularne ekonomije u području plastike do 2030. godine, s promoviranjem ulaganja u inovativna rešenja i pretvaranjem današnjih izazova u prilike sa ciljem uspješnije i održivije ekonomije Srbije. 
"Strategijom treba osigurati da način upravljanja plastikom omogući zaštitu životne sredine i funkcioniranje unutarnjeg tržišta Republike Srbije kako bi se izbjegle prepreke u trgovini i ometanja i ograničenja tržišnog natjecanja u Europskoj uniji i trećim zemljama. Za prikaz stanja upravljanja plastikom u Republici Srbiji bit će korišteni dokumenti Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine i druga relevantna dokumentacija, a za izradu Strategije bit će korištena i regulativa EU-a. Zbog toga smo predložili da se imenuje Radna grupa", rekao je Dragan Stevanović, tajnik Udruženja za emijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.
 
Pored Stevanovića, koji je i predsjedavajući radne grupe, u sastav su ušli i Mirjana Balog Kormanjoš, viša savjetnica Udruženja za kemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala, Siniša Mitrović, rukovoditelj Centra za cirkularnu ekonomiju PKS-a, Žarko Savićević, kompanija "S Grup" iz Gornjeg Milanovca, Aleksandra Mihajlović, Društvo inženjera plastičara i gumara – IPG, Borko Mijucić, Društvo inženjera plastičara i gumara – IPG, Goran Janković, kompanija "Inmold Plast" iz Požege, Viktor Grujić, kompanija "Polipak" iz Batočine i Dušan Stevanović, "Mediapak" iz Niša. 
 
Zadatak radne grupe je da predloži nacrt teksta Strategije upravljanja plastikom do 2030. godine u Republici Srbiji u paketu cirkularne ekonomije, a u skladu s europskim zakonodavstvom i u roku od 90 dana od dana imenovanja radne grupe, kroz definiranje na nacionalnom nivou sljedećih ključnih tačaka:
• vizije upravljanja plastikom u Republici Srbiji do 2030. godine,
• strateških ciljeva koji će dovesti do ostvarenja vizije,
• uklapanja plastike u koncept cirkularne ekonomije. 
 

https://www.pks.rs/vesti/resenje-za-plastiku-je-u-cirkularnoj-ekonomiji-1113

Povezane objave

Nije se na Markovu trgu zviždalo Mesiću i Josipoviću – samo se zijevalo

HF

Zemlja plače

HF

Laži koje jedan profesor širi o Vukovaru

HF

Dušmanu će platiti Bog

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više