Hrvatski Fokus
Znanost

‘Zvuk slobode’ – film koji je temeljen na nevjerojatnoj istinitoj priči o bivšem vladinom agentu Timu Ballardu

Iako je dovršen prije gotovo četiri godine, tek je sada objavljen, najvjerojatnije zbog mračne i sveprisutne prirode zlostavljanja djece u holivudskoj filmskoj industriji

 

U SAD-u se na Dan neovisnosti koji se obilježava 4. srpnja počeo prikazivati film u kojem glavnu ulogu glumi poznati američki glumac Jim Caviezel koji je 27. svibnja 2023. gostovao u zagrebačkoj Areni na velikom molitvenom danu pod nazivom: „Progledaj srcem: Neka vatra siđe!“ u organizaciji obiteljske Laudato TV.

Izvorni naslov filma je „Sound of Freedom“ – „Zvuk slobode“, a film progovara o najtamnijoj strani današnjeg suvremenog, civiliziranog i humanog društva, a to je trgovina ljudima s posebnim naglaskom na trgovinu djecom.

Nije nimalo slučajno što je za početak prikazivanja ovog filma koji ni jednog civiliziranog i humanog čovjeka ne može ostaviti ravnodušnim, odabran datum 4. srpnja kada se diljem SAD-a obilježava i slavi Dan neovisnosti, odnosno donošenje Američke deklaracije o neovisnosti 4. 7. 1776. godine koju je u Philadelphiji potpisalo tadašnjih 13 britanskih kolonija u Novom svijetu. 

Pročitavši dojmljiv tekst čiji autor je Dan Fournier i nakon gledanja kratkog promotivnog isječka povodom najave prikazivanja filma (tzv. „trailer“) objavljenog na YouTube kanalu, radi podizanja svijesti u javnosti o ovoj mračnoj i mučnoj temi, odlučila sam objaviti prijevod Fournierovog teksta za čitatelje Hrvatskog fokusa.

Također napominjem da je Hrvatski fokus krajem siječnja 2023. objavio tekst o trgovini djecom povodom vijesti o uhićenju osmero hrvatskih državljana u Zambiji početkom prosinca 2022. pod optužbom navodnog pokušaja trgovine djecom iz DR Kongo.

Moram naglasiti da se u najavi o početku prikazivanja filma „Zvuk slobode“ najčešće prešućuje jedna važna činjenica: film je, naime, snimljen prema istinitom događaju: Tim Ballard, specijalni agent u „U.S. Homeland Security Investigations (HSI), Department of Homeland Security“, dao je otkaz kako bi spasio djecu od kartela i trgovaca djecom u Južnoj Americi, točnije u Kolumbiji. Ballard je zapravo krenuo u spašavanje jedne djevojčice u kolumbijskoj đungli, a na kraju je spasio 123 ljudi, među kojima 55 djece.

Glumac Jim Caviezel u filmu glumi Tima Ballarda.

Dan Fournier: Svake godine milijuni djece budu oteti i njima se trguje. Film „Zvuk slobode“

Uvod

U posljednje vrijeme puno se piše i govori o temi trgovine ljudima i suvremenog ropstva, posebice zbog nadolazećeg izlaska iščekivanog filma „Sound of Freedom“ koji će službeno biti objavljen 4. srpnja, na Dan neovisnosti.

Ovaj članak ispituje temu, film i sve mračne detalje koji okružuju njegove temelje, tvrdnje i brige.

To je vjerojatno najvažnija tema koja se tiče nas ljudi, jer se odnosi na naše najdragocjenije od svega, našu djecu.

Ovaj je članak strukturiran na sljedeći način:

  1. Što je trgovina ljudima i djecom?
  2. Trgovina ljudima i prisilni rad je posao vrijedan više milijardi dolara
  3. Seksualna trgovina djecom
  4. Masovna trgovina djecom na američkoj granici; Nestalo je 85.000 djece
  5. Film „Sound of Freedom,“ službeno objavljen 4. srpnja 2023., na Dan neovisnosti
  6. Najmračniji kutovi Hollywooda
  7. Napad korporativnih medija na tvrdnje protiv Hollywooda, pedofila i Adrenochromea/adrenokroma (adrenokrom je posljedica oksidacije adrenalina – najskuplja droga na svijetu koju koristi elita i svi koji to žele i mogu kupiti i platiti, op.prev.)
  8. CYM Corporation Leaks
  9. Operacija Podzemna željeznica Tima Ballarda
  10. Nemojte biti dio problema, već dio rješenja

1. Što je trgovina ljudima

Na široj globalnoj razini, Human Trafficking Search (HTS) bilježi: „Trgovina ljudima, trgovina osobama i moderno ropstvo jesu tzv. krovni pojmovi – koji se često koriste kao sinonimi – koji se odnose na iskorištavanje pojedinaca putem prijetnje ili uporabe sile, prisile, otmice, prijevare i/ili obmane.“

HTS navodi 6 glavnih vrsta trgovine ljudima:

  1. SEKSUALNA TRGOVINA I SEKSUALNA TRGOVINA DJECOM
  2. PRISILNI RAD
  3. DUŽNIČKO ROPSTVO
  4. PRISILNI DJEČJI RAD
  5. PRISILNO KUĆNO ROPSTVO
  6. PROTUZAKONITO REGRUTIRANJE I KORIŠTENJE DJECE VOJNIKA

Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) procjenjuje da u svijetu ima 40,3 milijuna žrtava trgovine ljudima (49,6 milijuna ljudi živjelo je u modernom ropstvu 2021. godine, od čega je 27,6 milijuna bilo na prisilnom radu, a 22 milijuna u prisilnom braku).

Prema Globalnom izvješću UNODC-a za 2020. o trgovini ljudima koje je sastavljeno korištenjem službenih brojki iz više od 148 zemalja, svaka treća otkrivena žrtva je dijete. Djevojčicama se uglavnom trguje radi seksualnog iskorištavanja, dok se dječaci koriste za prisilni rad [izvor].

(UNODC – UN Office on Drugs and Crime / Ured UN-a za droge i kriminal).

Prema Nacionalnoj komunikacijskoj vrućoj liniji za trgovinu ljudima (National Human Trafficking Hotline) sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, trgovina ljudima događa se kada trgovac koristi silu, prijevaru ili prisilu da kontrolira drugu osobu u svrhu sudjelovanja u komercijalnim seksualnim radnjama ili traženju rada ili usluga protiv njegove/njezine volje.

Postoje mnogi mitovi o trgovini ljudima kao što je ono što uključuje isključivo prijevoz žrtava preko državnih/pokrajinskih ili državnih granica – što je zapravo krijumčarenje ljudi.

U stvarnosti, zločin trgovine ljudima ne zahtijeva nužno kretanje. Žrtve se mogu regrutirati i njima se može trgovati u njihovim rodnim gradovima ili čak u vlastitim domovima.

Djecom se trguje iz različitih razloga.

Prema organizaciji Save the Children sa sjedištem u Connecticutu (SAD), trgovina djecom odnosi se na iskorištavanje djevojčica i dječaka, prvenstveno za prisilni rad i seksualno iskorištavanje.

Djeca čine 27 posto svih žrtava trgovine ljudima u svijetu, a od svaka tri djeteta dvije djevojčice jesu žrtve.

Djecom se često trguje radi komercijalnog seksualnog iskorištavanja ili rada, kao što je ropstvo u kući (za obavljanje poslova), poljoprivredni rad, rad u tvornici i rudarstvu, ili su djeca prisiljena boriti se u sukobima.

Najranjivija djeca, posebno izbjeglice i migranti, često su plijen zbog njihove nade za obrazovanjem, boljim poslom ili boljim životom u novoj zemlji. [ izvor ]

Organizacija Save the Children pruža puno vrijednih informacija o trgovini djecom, uključujući Mitove protiv činjenica („Myths vs Facts“).

Osim za seksualno iskorištavanje, trgovana djeca često se koriste za prisilne brakove i za prisilni rad (moderno ropstvo), pri čemu su Indija i azijsko-pacifička regija u cjelini glavne lokacije.

Ratne zone poput Ukrajine, područja sukoba i prirodnih katastrofa također predstavljaju mjesta gdje su djeca posebno ranjiva na otmice, seksualno zlostavljanje i trgovinu ljudima.

Ovdje moram svakako naglasiti kako se prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1990-ih odlučno i hrabro suprotstavio namjeri da hrvatska djeca koja su ostala bez roditelja zbog ratnih sukoba budu udomljena u stranim državama. 

Djeca su također često namamljena i prevarena „online“ putem velikih platformi za društveno umrežavanje kao što su Facebook ili TikTok ili putem aplikacija za igrice koje sadrže platforme za chatizvor ).

2. Trgovina ljudima i prisilni rad posao su vrijedan više milijardi dolara 

Na temelju istraživanja Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga (HHS) Sjedinjenih Američkih Država, trgovina ljudima navedena je kao najbrže rastuća kriminalna industrija u današnjem svijetu, nadmašujući po vrijednosti ilegalnu industriju oružja i odmah je iza trgovine drogom [ izvor].

Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje dobit od prisilnog rada na 150 milijardi američkih dolara (godišnje) prema posljednjim podatcima iz 2021. godine.

Vrijednost seksualng turizma, nedopuštene aktivnosti diljem svijeta koja prevladava u jugoistočnoj Aziji, iznosi oko 35 milijardi dolara godišnje.

I kao što je novinar Clayton Morris iz Redacted nedavno primijetio, trgovina djecom za seks donosi 34 milijarde dolara prihoda godišnje. Usporedbe radi, Morris je naglasio da je kao referentni okvir za 2023. cijela zrakoplovna industrija spremna ostvariti 22 milijarde dolara prihoda u cijelom svijetu.

3. Seksualna trgovina djecom 

„Seksualna trgovina ljudima je kad se pojedinac upusti u komercijalni seksualni čin kao rezultat sile, prijevare ili prisile. Ako je osoba mlađa od osamnaest godina, svaki komercijalni seksualni čin smatra se trgovinom, čak i ako nema sile, prijevare ili prisile. Seksualno iskorištavanje događa se u različitim okruženjima, uključujući (ali ne ograničavajući se na) bordele, striptiz klubove, salone za masažu, na ulici (ponekad skovana „staza“) ili u privatnim domovima. Pojedincima se može trgovati u zemlji i preko međunarodnih granica.“ – Pretraga za trgovinu ljudima (Human Trafficking Search, HTS; https://humantraffickingsearch.org).

Prema Međunarodnoj organizaciji rada / ILO-u, 6,3 milijuna pojedinaca iskorištava se radi seksa.

HTS također napominje da je preko polovice sve djece na prisilnom radu u komercijalnom seksualnom iskorištavanju.

Žene i djeca najčešće su žrtve trgovanja radi seksa, ali muškarci i dječaci također su žrtve trgovinom radi seksa. Za osobe koje se identificiraju kao LGBT osobe, posebno za transrodne osobe, sve se češće otkriva da su žrtve seksualnog iskorištavanja.

 4. Djecom se masovno trguje na američkoj granici; nestalo je 85.000 djece

Tara Lee Rodas, zviždačica američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga (US Department of Health and Human Services, HHS ), rekla je Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa 26. travnja 2023. (objavljeni videozapis u izvornom tekstu gledajte od oko 01:26:13 do 01:32:00) da je savezna vlada Sjedinjenih Država postala „posrednik“ u više milijardi dolara vrijednoj operaciji trgovine ljudima usmjerenoj na maloljetnike bez pratnje na južnoj granici.

Osuđujuće svjedočanstvo Tare Lee Rodas koja se dobrovoljno javila da pomogne u Operaciji Artemis, planu Bidenove administracije da preuzme kontrolu nad humanitarnom katastrofom na američko-meksičkoj granici 2021., iznijelo je neke štetne izjave o ishodima za djecu u neredu granične krize.

Isječak njezinog svjedočenja pogledajte ovdje (a alternativnu video poveznicu ovdje).

Prema članku iz ZeroHedgea, ‘Modern-Day Slave Traders’: Hawley Demands Probe Into 85,000 ‘Lost’ Migrant Children iz prošlog travnja, gospođa Rodas je rekla da je bila raspoređena kako bi pomogla HHS-ovom Uredu za preseljenje izbjeglica (ORR) da ponovno okupi djecu bez pratnje (UACs) s odraslim sponzorima u Sjedinjenim Državama, pa navodi: „Mislila sam da ću pomoći smjestiti djecu u domove pune ljubavi. Umjesto toga, otkrila sam da se djecom trguje kroz sofisticiranu mrežu koja počinje novačenjem u matičnoj zemlji, krijumčarenjem do američke granice i završava kada ORR isporuči dijete sponzoru — neki sponzori su kriminalci i trgovci ljudima i članovi transnacionalnih kriminalnih organizacija, neki sponzori gledaju na djecu kao na robu i imovinu koja se koristi za zaradu.“

U članku se također navodi da je prema podatcima američke carine i granične službe otprilike 345.000 maloljetnika prešlo u Sjedinjene Države bez pratnje otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, dok izvješće New York Timesa sugerira da je Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga izgubilo kontakt s 85 000 tih maloljetnika. Senator Josh Hawley (Missouri) je objasnio:

„Bidenova administracija je moralno odgovorna za njihovu sudbinu. Predsjednik je početkom 2021. ukinuo ograničenja iz ‘Title 42’ za djecu bez pratnje,“ napisao je Hawley u petak u pismu ravnatelju FBI-a Christopheru Wrayu. „Izvješćivanje otkriva da je HHS olabavio procese provjere sponzora i osvetio se zviždačima koji su izrazili tu zabrinutost. Kao rezultat toga, tisuće djece predano je suvremenim trgovcima robljem.“

U članku se dalje navodi da je Rodas rekla kako je u nekim slučajevima svjedočila odraslim sponzorima kojima je bilo dopušteno primiti „10, 20, 30 i 40 djece“ bez ikakve brige HHS-a.

 5. Film „Sound of Freedom,“ službeno objavljen 4. srpnja 2023., na Dan neovisnosti 

„Sound of Freedom“ / „Zvuk slobode“ je film temeljen na nevjerojatnoj istinitoj priči o bivšem vladinom agentu Timu Ballardu koji se upušta u opasnu misiju spašavanja stotine djece od trgovaca seksom.

U njemu glumi Jim Caviezel koji je poznat po ulozi Isusa Krista u filmu Mela Gibsona iz 2004. „Muka Kristova“ poznat i pod nazivom „Pasija“ (izvorni naslov filma: „The Passion of the Christ“).

Film „Zvuk slobode“ režirao je Alejandro Monteverde.

Službeno izdanje filma „Sound of Freedom“ planirano je za 4. srpnja ove godine, na vrlo prikladan Dan neovisnosti .

Na YouTube kanalu možete pogledati filmski trailer / kratak isječak iz filma. 

Iako je film „Sound of Freedom“ / „Zvuk slobode“ dovršen prije gotovo četiri godine, 2019., tek je sada objavljen, najvjerojatnije zbog mračne i sveprisutne prirode zlostavljanja djece u holivudskoj filmskoj industriji.

Disney, koji je kupio i posjeduje „20th Century Fox“, odložio je film na dvije godine, a Netflix Amazon nastavili su s distribucijom. Film sada distribuira Angel Studios.

Otkako je snimio film „Sound of Freedom“, Jim Caviezel je postao vrlo otvoren i vrlo uključen u rasvjetljavanje mraka trgovine djecom u seksualne svrhe.

Autor: Dan Fournier: „Millions of Children Are Abducted and Trafficked Each Year. „The Sound of Freedom“ Movie; Global Research, 4. July 2023.

Više o slučaju u SAD-u: Josh Hawley, U.S. Senator for Missouri: „Hawley Demands FBI Launch Full-Scale Effort to Locate Missing Migrant Children, Bring Child Labor Criminals to Justice,“ 28.04.2023. (Friday/petak); www.hawley.senate.gov

Rodjena Marija Kuhar

Povezane objave

Gore od holokausta

hrvatski-fokus

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (24)

HF

Top deset ljevičarskih poricanja klime

hrvatski-fokus

Simpozij o zatajenju srca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više