Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

S kvalitetnim projektima nema zime!

Pokupsko – prva komunalna toplana na biomasu u Hrvatskoj

 
 
Sve stroži zahtjevi za energetskom učinkovitošću i smanjenjem potrošnje energije u zgradarstvu neprestano nameću potrebu za novim i boljim rješenjima u tehnici grijanja. Na primjer, dok su prije desetak godina u prvom planu bili kondenzacijski kotlovi, danas se sve više govori o dizalicama topline kao najučinkovitijem rješenju za grijanje. U svakom slučaju, treba izabrati onaj izvor topline koji će najbolje odgovarati potrebama s obzirom na raspoložive financijske mogućnosti i ciljeve koji se žele ostvariti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2016/10/www.radio-banovina.hr_wp-content_uploads_2015_11_12309387_10153397720928090_1703089361_n.jpg
Hotelski kompleks Terme Sveti Martin cjelokupno je rekonstruiran 2009. godine, kada je 151 preuređena hotelska soba gostima trebala ponuditi vrhunsku udobnost. No, zbog primijenjenog koncepta sustava grijanja, gosti su boravili u pregrijanim sobama i hodnicima. Nakon što su uočeni neprihvatljivo visoki troškovi za grijanje i pad profitabilnosti, Danfoss je 2012. godine proveo pregled postojećeg stanja cijelog kompleksa.
 
Predložene mjere unaprjeđenja svrstane su u tri kategorije: s brzim, sa srednjim i s dugim povratom investicije. Prva mjera je bila najjednostavnija i najlakša za provedbu: prebaciti sustav grijanja hotelskih soba s konstantnog na varijabilni protok, osigurati pravilnu raspodjelu energije prema sobama, smanjiti gubitke energije u distribuciji i regulaciju temperature prebaciti na vodenu stranu. Drugim riječima, temperaturu u praznim hotelskim sobama trebalo je održavati na nižoj temperaturnoj razini, bez otvaranja prozora i pravilnim hidrauličkim uravnotežavanjem osigurati brzo zagrijavanje sobe na željenu temperaturu. Prvom mjerom obuhvaćene su sve sobe hotela i ugrađen 151 tlačno neovisan regulacijski ventil AB QM s termičkim pogonim spojenim na postojeći sobni termostat. Njihovom je ugradnjom omogućeno ispravno hidrauličko uravnotežavanje u svim uvjetima opterećenja, osigurana regulacija grijanja na vodenoj strani i spriječeno pregrjavanje soba i hodnika. Uz to, naknadno su ugrađeni termostatski radijatorski ventili po radijatorskim 'ljestvama' u sobama. Kao rezultat provođenja prve mjere potrošnja energije u prva četri mjeseca smanjena je za 39% uz istodobno povećanje zadovoljstva gostiju. Uz to, u posezoni su sniženi troškovi grijanja, poboljšana je profitabilnost poslovanja i povećana popunjenost hotela zbog više kvalitete smještaja.
 
Druga mjera obuhvatila je regulaciju u zajedničkim prostorima kao što su konferencijske dvorane, restorani i dr. Pri tome je podstanicom Danfoss Termix VMTD rješena priprema potrošne tople vode u bazenskom kompleksu prema protočnom načelu, čime su spriječeni prekomjerni gubici zbog prevelike akumulacije PTV-a.
 
Tek se u trećoj mjeri pristupilo izmjeni koncepcijskih rješenja za grijanje bazena, ventilaciji unutarnjeg zraka i kontroli vlage u bazenskom prostoru. Time su osigurane značajne uštede, ali uz nešto dulje razdoblje povrata investicije.
 
U svakom slučaju, opisani projekt je bio jedini pravilan put prema dugoročnom pozitivnom profitabilnom rastu, a dobivene subvencije za energetsko unaprjeđenje objekta su još više skratile razdoblje povrata investicije. Danas kompleks Sveti Martin gostima nudi najvišu razinu udobnosti smještaja, a oni zahvaljuju ponovljenim dolascima i preporukama. No, to je još samo jedan primjer zadovoljstva korisnika Danfossovih rješenja u svijetu, pri čemu treba reći da je 'konfekcija' stvar prošlosti jer Danfoss za svakog klijenta ima 'odijelo po mjeri'.
 
Visokotemperaturne dizalice topline – jednostavne za primjenu i ekološki prihvatljive
 
Grijani prostor zimi predstavlja neophodan uvjet za obavljanje osnovnih životnih potreba. Kako su troškovi za grijanje u mnogim slučajevima visoki, razvojem novih tehničkih rješenja omogućuje se njihovo snižavanje, uz povišenje razine udobnosti. Jedno od takvih rješenja su i dizalice topline, uređaji visokog energetskog razreda, jednostavni za uporabu i ekološki prihvatljivi.
 
Dizalice topline Enerblue idealno su riješenje za grijanje i pripremu PTV-a. Uz temperature polaznog voda do 90 °C, pružaju veliku učinkovitost i predstavljaju izravnu zamjenu za konvencionalne kotlove, bez potrebe za dodatnim prilagođavanjem postojećeg sustava grijanja i pripreme PTV-a.
 
Visokotemperaturne dizalice topline Enerblue mnoge hotelske komplekse opskrbljuju toplom vodom, između ostalih i hotel 'Marina' na Krku. Pri rekonstrukciji sustava grijanja u tom hotelu je instalirana dizalica topline Enerblue Black HT 125 DWS, koja je zamijenila postojeći sustav klimatizacije i kotao na loživo ulje. Osim što ima veliki stupanj iskoristivosti, uređaj je opremljen potpunom rekuperacijom topline, što omogućava besplatnu pripremu PTV-a u načinu rada za hlađenje prostora, čime se postižu dodatne uštede. U tom slučaju jedan uređaj služi za grijanje, hlađenje i pripremu PTV-a, a u istom trenutku može i grijati i hladiti.
 
Osim velikih sustava grijanja, dizalice topline Enerblue primjenjive su i na manjim sustavima, poput onih u obiteljskim kućama i uredskim prostorima. Dobar primjer za to je nedavno instalirana dizalica topline Enerblue Orange HT 22 u vili u Opatiji. Zbog visoke temperature polaznog voda, ugradnja je izvedena na postojeći sustav radijatorskog grijanja, bez dodatnog prilagođavanja sustava. Zahvaljujući zamjeni postojećeg električnog kotla, koji kao glavni energent također koristi električnu energiju, moguća je izravna usporedba troškova koji su pri tome smanjeni čak četiri puta.
 
Na stranici www.enerblue.com.hr mogu se pronaći neke od referenci, na kojima su instalirane visokotemperaturne dizalice topline Enerblue, zajedno s dokumentacijom, asortimanom proizvoda, a moguće je kontaktirati i generalnog distributera.
 
Prva komunalna toplana na biomasu u Hrvatskoj
 
Potkraj prošle godine u Pokupskom je otvorena prva komunalna toplana na biomasu u Hrvatskoj, koja je u potpunosti izgrađena novcem iz europskog programa IPARD. Na toplanu s toplinskim učinom 1 MW priključeno je oko 30 korisnika koji su u sklopu projekta dobili besplatne priključke i toplinske stanice u vrijednosti 15 000 – 23 000 kuna. Pri tome su priključeni osnovna škola, šumarija i poslovnica Elektre, a zanimanje je pokazalo i nekoliko lokalnih tvrtki pa bi u sljedećih pet godina toplana trebala proizvoditi toplinsku energiju za oko 60 korisnika.
 
Korisnici koji su priključeni na toplinarski sustav trebali bi osjetno sniziti troškove za grijanje. Pri tome u obzir treba uzeti da je gotovo 70% površine općine Pokupsko prekriveno šumama pa je to obnovljivi izvor koji je mještanima na dohvat ruke. Uz to, u drugoj fazi projekta toplinska mreža trebala bi se proširiti na donji dio naselja Pokupsko.
 
Toplanom i izgrađenom infrastrukturom upravlja komunalna tvrtka koja je osnovana upravo za tu svrhu, a opremu za toplanu isporučila je tvrtka Herz, jedan od najvećih svjetskih proizvođača opreme za energetsko iskorištavanje biomase. Grupacija Herz s kćerinskim tvrkama Herz Energietechnik i Binder Energietechnik nudi vrhunska i inovativna rješenja za postrojena na biomasu u rasponu toplinskog učina 4 – 20 000 kW. Uz standardna goriva (drvenu sječku i pelete), primjenjiva je i piljevina, ostatci od iverice, energetski biljni nasadi, pileći izmet, peleti (od treseta, šećerne trske, ostataka suncokreta), grah, žitarice, koštice od trešanja, sjemenke od bundeve itd.
 
Suvremena rješenja za jednu od najvećih ovogodišnjih investicija u Hrvatskoj
 
Nova tvornica za proizvodnju krutih, polukrutih i tekućih lijekova tvrtke Belupo u Koprivnici u sustavu grijanja koristi toplu vodu koja se zagrijava u toplovodnoj kotlovnici s ukupnim toplinskim učinom 3,6 MW, dok se za hlađenje koristi hladna voda koja se hladi u rashladnoj stanici s ukupnim rashladnim učinom 6,5 MW.
 
Oba sustava izvedena su s promjenjivim protokom medija u cirkulacijskom krugu, prema stvarnim potrebama potrošača (klima-komora, lokalnog grijanja i hlađenja, tehnoloških potrošača). Promjenjivi protok osiguran je pomoću frekvencijski reguliranih cirkulacijskih crpki kao aktivnih elemenata. Osiguranje odgovarajućeg protoka u svakom potrošaču i hidrauličko uravnoteženje potrošačkog kruga ostvareni su kombinacijom ventila za hidrauličko uravnotavaženje Hydrocontrol i regulatora diferencijalnog tlaka Hydromat u dimenzijama DN 25 – 300 njemačkog proizvođača Oventrop. Time je osiguran potreban protok za svakog potrošača, prema njegovim trenutačnim zahtjevima. Uravnotežena mreža s promjenjivim protokom, pri takvim učinima, izvor je značajnih ušteda (tj. snižavanja pogonskih troškova) i racionalnog pristupa gospodarenju energijom.
 
Za kraj, treba reći kako je nova tvornica tvrtke Belupo, čije se puštanje u pogon očekuje u prosincu, jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj u 2016. godini (više od 500 milijuna kuna, od čega je potporom iz europskih fondova pokriveno 160 mil. kuna).
 
Kuće koje za grijanje troše manje od 15 kuna dnevno
 
Poznato je da se uz primjenu suvremenih tehničkih rješenja sustava grijanja godišnji troškovi za grijanje mogu svesti na najmanju mjeru. Dobri primjeri takvih rješenja su pasivna kuća u Češkoj i stambeno-poslovni prostor tvrtke Sturm u Kastvu, koja je projekt izvela.
 
Pasivna kuća Kašak u Češkoj ima površinu 140 m2 i u njoj živi četveročlano kućanstvo. U sustavu grijanja se koristi kabelski sustav električnog podnog grijanja Raychem koji se, prema svojim značajkama, ubraja u vrlo niskotemperaturno grijanje. Pri tome su korišteni kabeli T2Blue ukupne snage 9 kW, dok se za pripremu PTV-a koristi dizalica topline zrak – voda. Kuća troši 22 kW h/m2 grijane površine, odnosno 2400 kW h godišnje. Kada bi se takav sustav primijenio, odnosno ugradio na području Hrvatske, cijena bi iznosila oko 200 HRK/m2 grijane površine.
 
Drugi primjer je niskoenergetski višestambeni objekt u Kastvu koji je izgrađen 2007. godine, u kojemu se nalazi stan obitelji Sturm – Kržić površine 88 m2. U stanu se koristi akumulacijski koncept kabelskog električnog podnog grijanja. Instalirana snaga kabela iznosi 8,5 kW, a potrošnja energije (u prosjeku izračunatom u osam godina) iznosi 4500 kW h godišnje. Pri tome su kabeli postavljeni na 5 cm ispod estriha i omogućava se iskorištavanje 95% električne energije po noćnoj tarifi. Troškovi za grijanje pri tome iznose 12,5 HRK/d, dok je ukupna investicija iznosila 18 000 kuna (uključujući porez na dodanu vrijednost i troškove ugradnje).
 
Tehnika koja misli dalje
 
U travnju ove godine tvrtka Žepoh se radi povećanja kapaciteta skladišnog i izložbenog prostora preselila u novi poslovni prostor u zagrebačkom naselju Otok, na adresu Horvatova 80. Sa željom da se krajnjim korisnicima predstavi kao ekološki osviještena, a s druge strane da dobije argument pri promicanju dizalica topline i obnovljivih izvora, tvrtka je novi prostor odlučila grijati i hladiti dizalicama topline zrak – voda i koristiti uređaje kojima će troškove grijanja i hlađenja svesti na najnižu mjeru. Uz to, dodatna je želja bila koristiti jedinstveni, centralni sustav koji će pokriti potrebu za grijanjem i hlađenjem. Na osnovi procjene toplinskih gubitaka i dobitaka, a s obzirom na veličinu prostora, projektom je predviđen kaskadni spoj četiri dizalice topline aroTHERM VWL 155/2 s ukupnim toplinskim učinom 60 kW i ukupnim rashladnim učinom 44 kW.
 
Kaskadni spoj dizalica topline omogućio je istodobno ostvariti sigurnost u radu i široko modulacijsko područje koje varira cijelim toplinskim učinom u rasponu 25 – 100%, čime se omogućavaju maksimalne uštede. Osim širokog modulacijskog područja, četiri uređaja jamče izrazito visoku pogonsku sigurnost jer u slučaju kvara jednog od uređaja sustav i dalje radi s velikih 75% ukupnog učina. Za raspodjelu ogrjevne, odnosno rashladne energije po prostoru služe dvije klima-komore i ventilokonvektori. Ugrađena oprema obuhvaća četiri dizalice topline zrak – voda Vaillant aroTHERM VWL 155/2 A, regulacijski sustav koji čine četiri centralna regulatora multiMATIC 700/2 i četiri upravljačka modula dizalice topline VWZ AI te postojeći spremnik rashladnog, odnosno ogrjevnog medija (hladne, odnosno tople vode) Elbi Frigo s volumenom 1000 l.
 
Modernizacijom u industriji do velikih ušteda
 
Štedljiva i ekološka proizvodnja energije, uz visoku radnu sigurnost i raspoloživost, bitni su zahtjevi koji se postavljaju na postrojenja za proizvodnju energije u industriji i poslovnim objektima. Pri tome se modernizacijom ili cjelokupnom zamjenom postojećih kotlovnica mogu ostvariti uštede i do 30%, uz brzu amortizaciju ulaganja i rasterećenje pogonskih troškova.
 
Viessmannovi parni kotlovi, zahvaljujući svojoj opremljenosti, omogućavaju višestruku primjenu, robusni su i imaju niske servisne troškove. Dostupni su do pojedinačnog učina pare 120 t/h i radnog tlaka do 130 bar, a mogu postići temperature pregrijane pare do 540 °C. Inovativna rješenja za postizanje značajnih ušteda kao što su ekonomajzer, priprema vode, obrada kondenzata, povrat topline odsoljavanja i odmuljivanja, sustavna tehnika i vizualizacija prilagođavaju se specifičnim potrebama svakog postrojenja. Upravo je ekonomajzer jedan od njihovih neizostavnih dijelova. To je izmjenjivač topline dimnih pinova i vode, koji može biti integriran s parnim kotlom ili biti odvojena naprava na spoju dimnih plinova ili iza kotla. Kod parnih kotlova služi za predgrijavanje napojne vode čime doprinosi poboljšanju energetske bilance i povećava učinkovitost postrojenja. Viessmann nudi dvije standardne izvedbe integriranih ekonomajzera: ECO 1 (s hlađenjem dimnih plinova na oko 180 °C) i ECO 2 (s hlađenjem dimnih plinova na 120 °C).
 
Viessmann je u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući svojim kompetencijama i znanju, izveo nekoliko zahtjevnih projekata modernizacije kotlovnica u industriji kao što su:
·         mljekara KIM u Karlovcu: Vitomax 200-HS s ECO 200 s učinom pare 6,5 t/h i tlakom 13 bar
·         praonica rublja tvrtke Turisthotel u Zadru: Vitomax 200-HS s ECO 200 s učinom pare 6 t/h i tlakom 13 bar
·         kemijska industrija Saponia u Osijeku: Vitomax 200-HS s ECO 200 s učinom pare 1,3 t/h i tlakom 8 bar
·         Psihijatrijska bolnica Vrapče u Zagrebu: Vitomax 200-HS s ECO 200 s učinom pare 1 t/h i tlakom 10 bar
·         Bolnica Križine Kliničkog bolničkog centra Split u Splitu: Vitomax 200-HS s ECO 200 s učinom pare 2,5 t/h i tlakom 8 bar
·         mljekara Meggle u Bihaću u Bosni i Hercegovini: Vitomax 200-HS s ECO 200 s učinom pare 5,5 t/h i tlakom 13 bar.
 

B. L., www.ege.hr

Povezane objave

Federacija BiH proizvela manje energije

HF

Dolazi desetljeće električnih vozila

HF

Domaći savjetnici triput preplaćeni

HF

Štakori londonskog Cityja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više