Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Milorad Pupovac ponavlja velikosrpske laži

Policija očito ne će uhititi provokatora na facebooku

 
 
Ispričavam se cijenjenim čitateljima Katoličkog tjednika što sam ponovno prisiljen pisati o odjecima, bolje rečeno jeci, groznih velikosrpskih optužbi protiv Hrvatske u protutužbi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Nastavlja se i dalje velikosrpska strategija da krivotvorinama i lažima navodno dokaže kako su Srbi žrtve cijelog niza genocida koji su učinili Hrvati, kako se ustaška i nacistička hrvatska politika iz prošlosti nastavlja i danas. Ponavljaju se iste laži i klevete i ne odustaju od optužbi da je operacija Oluja u kolovozu 1995. bila kulminacija kriminalne namjere Hrvatske vlade i vojnih snaga da uklone srpsko stanovništvo iz Kninske krajine  s obilježjima genocida.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/05/Dodik-Pupovac-i-Tadic.JPG
Milorad Dodik, Milorad Pupavac i Boris Tadić
 
Više sam puta pisao da nažalost takvu velikosrpsku politiku i agresiju koja se nastavlja zagovara peta kolona koja stalno izmišlja nove i nove navodne dokaze da bi optužila Hrvatsku za fašizam, nacizam, ustašluk i progon Srba. Evo nekoliko novih slučajeva. Neki anonimni provokator na facebooku naveo je popis srpskih trgovina u Vukovaru i zatražio njihov bojkot sve dok ćirilica ne bude uklonjena iz Vukovara. Cilj ovog anonimnog provokatora je jasan. Proglasiti Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara fašističkim a Hrvatsku optužiti da se u njoj  ništa ne čini u borbi protiv fašizma. U tome se opet na čelo stavlja Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Dakle, visoki hrvatski dužnosnik koji bi morao braniti hrvatsku politiku a ne ju sotonizirati. Milorad Pupovac je iskoristio tog anonimnog provokatora kao dovoljan razlog da zatraži na sjednici saborskog Odbora da je došlo vrijeme da se u Hrvatskoj konačno pokrene borba protiv fašizma.
 
To nije prvi puta da je on Hrvatsku lažno optužio za fašizam. Optužio ju je i za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, kada su razarani ne samo Vukovar nego i mnogi drugi hrvatski gradovi, kada je provođen genocid nad hrvatskim narodom. Tada je Milorad Pupovac lažno optužio Katoličku Crkvu na čelu s kardinalom Franjom Kuharićem da su prisilno pokrstili na katoličanstvo preko 10 tisuća srpske djece. Dakle, optužio je kardinala i Katoličku Crkvu za provođenje genocida. I nizom drugih prilika Pupovac je stalno izmišljao i tražio lažne dokaze kako bi optužio hrvatski narod i hrvatsku državu. Na razini simbola došavši na sjednicu Hrvatskoga sabora sa žutom trakom vizualno je sugerirao kako je položaj Srba u Hrvatskoj sličan ili istovjetan položaju Židova u nacističkoj Njemačkoj ili NDH. Dakle, sugerirao je da je današnja Hrvatska nastavak ustaške NDH što je težište lažnih velikosrpskih optužnica protiv Hrvatske. Treba podsjetiti kako je na sjednici Sabora pročitao jedno anonimno pismo puno mržnje upućeno jednom manjinskom zastupniku u Saboru i napravio je veliku predstavu izjednačavajući mržnju anonimnog provokatora sa mišljenjem hrvatskih građana.
 
Dakle, više puta je "proizveo" lažne dokaze kako je u Hrvatskoj na djelu nacionalistička ustaška pa čak i nacistička politika prema Srbima. Najviše napada ide na Stožer za obranu hrvatskog Vukovara jer njega treba diskreditirati kako bi se sakrilo od javnosti zašto već mjesecima vladajuća ekipa u Hrvatskoj ignorira zahtjev za referendumom odnosno zašto ignorira brojne pozive Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se nađe rješenje za Vukovar koji neće izazivati nove sukobe i mržnje a koje će biti u interesu i Srba i Hrvata i svih drugih koji žive u Vukovaru.
 
Istovremeno sa dizanjem tenzija oko pisma na facebooku anonimnog provokatora stvorena je afera oko poznatog glumca Rade Šerbedžije. Ministar branitelja Fred Matić predložio je da Rade Šerbedžija kao prijatelj glumice Angeline Jolie dođe s njom u Vukovar. Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara javno se usprotivio tome iz dva razloga. Prvi je razlog što smatra da Rade Šerbedžija s obzirom da je u vrijeme najvećih stradanja Vukovara otišao u Beograd i Srbiju i da je snimio film u do temelja razorenom Vukovaru ne može svojim dolaskom pridonijeti smirivanju tenzija niti koristiti ni Hrvatima ni Srbima nego može biti samo "sol na otvorenu ranu". Drugi je razlog je suprotstavljanje estradizaciji vukovarskih žrtava. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije izrazio ne dobrodošlicu Šerbedžiji, kako su kasnije optuživali Stožer zato što je on Srbin, nego zato što je kao građanin Hrvatske rođen u Vinkovcima, susjednom gradu Vukovara stao na stranu agresora kada je Vukovarcima bilo najteže. Jednako bi Stožer izrazio ne dobrodošlicu i drugom hrvatskom glumcu bez obzira je li Srbin ili Hrvat da je postupio kao Šerbedžija.
http://www.vesti-online.com/data/images/2013-08-07/345235_milorad-pupovac-2013--foto-beta-m-o-av_f.jpg?ver=1375842985
Milorad Pupovac
 
Taj opravdan stav Stožera, grubim riječima na žalost napao je i ministar branitelja Fred Matić u jednom pamfletu koji je neprimjeren ministra branitelja. Fred Matić kao čovjek i vukovarski branitelj ima pravo pisati da je Stožer skup trećerazrednih ljudi ali nema to pravo pisati kao ministar branitelja jer nanosi ogromnu štetu istini i onom što se događalo. Jer strašno je ako ministra hrvatskih branitelja koji je i sam branitelj napiše da će u povijest ući Rade Šerbedžija a ne Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odnosno branitelji. To je poslužilo za podizanje prave hajke protiv Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Jutarnji list je koristio i provokaciju anonimca čiji je cilj upravo stvaranje novih tenzija i sukoba i nespretnost i reagiranje Freda Matića vezano za Radu Šerbedžiju da najavi kako će Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara uskoro podići barikade na kojima će legitimirati ljude i odlučivati tko može a tko ne može u Vukovar, tko je podoban a tko nije podoban. Krenuli su i napisi, i u Hrvatskoj i u Srbiji, kako se napada poznati glumac Rade Šerbedžija, kako ga se diskriminira samo zato što je Srbin. To je velika laž jer Rade Šerbedžija u Hrvatskoj već godinama nije diskriminiran nego je privilegiran.
 
Niti jedan hrvatski glumac nema tako privilegiran status kao Rade Šerbedžija. Čak je dobio i jedan brijunski otok i mnogo novaca  da tamo ima svoje ljetno kazalište za povlaštene i podobne koji se čak prevoze na predstavu brodovima hrvatske mornarice. Ne negiram da ima i neopravdanih napada na Radu Šerbedžiju, da ga neki ne vole ali svaki čovjek koji se bavi javnim poslovima često je napadan mnogo žešće nego Šerbedžija. Kada sam bio potpredsjednik Ratne vlade dobivao sam dnevno desetke prijetećih i užasnih pisama koje nije bilo lako čitati jer su bili koncentrirana mržnja. Prijetilo se i mojoj obitelji. To smo svi mi prolazili u Hrvatskoj. I danas, iako sam već preko deset godina u mirovini, i dalje dobivam prijeteća pisma od onih koji se ne slažu s mojim stavovima, kojima smeta što u svojim tekstovima, javnim nastupima i svojim knjigama branim istinu o Domovinskom ratu.
 
Zanimljivo je kako mnogi u Hrvatskoj koji su izdali Hrvatsku kada je bilo najteže, koji su otišli iz Hrvatske u Beograd i davali podršku Slobodanu Miloševići u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku danas dobivaju veliki prostor u dijelu hrvatskih medija da ponove svoje lažne optužbe. Tako na primjer, ogromni intervju od tri stranice u Jutarnjem listu dobio je Goran Babić bivši hrvatski književnik a sada srpski književnik, bivši Hrvat a sada Srbin koji je prije 25 godina otišao iz Hrvatske u Srbiju i koji je vjerno služio velikosrpskoj promidžbi i agresiji na Hrvatsku. On u tom intervju između ostalog kaže "nema valjda ni jednog hrvatskog idiota koji nije našao za shodno da ne pljucne po meni", te onda prijeti, "ne, u takvu Hrvatsku se ne vraćam". Dakle, svi mi koji smo branili Hrvatsku i koji smo s pravom ukazivali na Gorana Babića kao izdajicu krivi smo zbog istine i krivi smo eto što on se ne će vratiti u takvu Hrvatsku. U tom sramotnom intervjuu u kojem je razgovor sa Goranom Babićem vodio Dragan Markovina omogućeno je Babiću da ponovi sve grozne laži i klevete koje godinama zastupa da bi ojačao svoju poziciju kao srpski književnik.
 
Navest ću i jedan primjer koji se i mene tiče. Na pitanje novinara Markovine koje ustvari nije pitanje nego je jasan stav da je Tuđman vodio nacionalističku politiku, da je hrvatska ljevica kriva što se tome nije suprotstavila i što ju nije razgradila Goran Babić kaže: "Predložio bih da se kao ilustracija držanja i uloge cjelokupne te, Račanove, "ljevice" upotrijebi slučaj Zdravka Tomca jer takav primjer nije zabilježen u novijoj evropskoj povijesti. S dotičnom personom ja sam, naime, imao ne malih problema još dok je radio u kabinetu Jakova Blaževića, ali je njegov potonji dolazak na mjesto potpredsjednika SDP-a ipak senzacija, do danas neodgonetnuta, ravna Letičinom mjestu Tuđmanovog savjetnika, njegove dvorske lude. Ali, rekao bih da je mnogo veći problem ono mnoštvo koje je u jednom vremenu za takvu politiku glasalo. Takvi su nesretnici podržavali ubojice porodice Zec, Loru i Pakračku Poljanu, mučilišta u Gospiću i Sisku, Paulin Dvor, Velesajam i sva druga strašna mjesta. Nedostatak spoznaje o sebi i nedostatak bilo kakvog stida jest taj prtljak i bagaža, koje će ova generacija "hrvatskih ljudi" ostaviti svom potomstvu, a ljevica se u tom užasu, takva kakva je bila (s Domitrovićima, Sardelićima, Ivaniševićima, itd.) ne samo da nije snašla već je često i sudjelovala u katastrofi."
 
Najbolji odgovor na sustavne pokušaje obnavljanja lažnih optužbi protiv Hrvatske i izmišljanje novih slučajeva ugroženosti Srba odgovorio je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u svom priopćenju u kojem između ostalog kaže: "S obzirom na to da je Pupovac kao saborski zastupnik ovu izmišljotinu, ne čekajući provjeru lansirao, bilo bi poželjno da se slučajem pozabavi policija. Pozivamo MUP da uđe u trag onome tko je otvorio facebook profil te svojim najavama ne-kupnje određenih proizvoda toliko uznemirio saborskog zastupnika i hrvatsku javnost. Iako je u međuvremenu profil zatvoren, svakome barem malo informatički pismenom čovjeku jasno je da facebook trajno bilježi i zatvorene račune te da se onome tko ih je otvorio i administrirao lako može ući u trag.
 
U međuvremenu, dok se policija pozabavi osobom kojom Pupovac sije strah, a čiji će identitet biti sigurno zanimljiv cjelokupnoj javnosti, mi u Stožeru želimo za kraj ipak skrenuti pozornost na prave teme, te upozoravamo:
– vladajući besramno manipuliraju potpisima više od 600.000 građana,
– za jednu odluku o brojenju trebalo im je 4 mjeseca, građani su potpise prikupili za 15 dana
– izbjegli su odluku o automatskom slanju prijedloga Ustavnom sudu kako bi nakon brojanja opet odugovlačili
– konstruktivni dijalog opstruiraju više od godinu dana
– saborsku točku o problemu dvojezičnosti/dvopisanosti u Vukovaru “drže na ledu” više od 7 mjeseci, istovremeno hineći skrb za Vukovar, Hrvate i nacionalne manjine.
Sramota."

 

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac, Katolički tjednik

Povezane objave

Novi velikosrpski ratnohuškački projekt

HF

Hrvatskom vladaju djeca komunizma

HF

Zabrana mise na Bleiburgu – ubijanje sjećanja

HF

GRBINISTIČKE ČISTKE – Peđa Grbin je prevršio svaku mjeru

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više