Hrvatski Fokus
Hrvatska

Kyiv raskinuo s ruskom prošlošću

Ukrajina uklonila 1320 Lenjinovih kipova u znak raskida s bivšim SSSR-om

 
 
Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi kontroverzni, poput preimenovanja velikog grada Dnipropetrovsk u Dnipro – Ukrajina je prošle godine uklonila 1320 kipova Vladimira Iliča Lenjina iz sovjetskog doba i preimenovala 51.500 ulica u sklopu temeljitog raskida sa svojom komunističkom prošlošću, objavio je u utorak ukrajinski Institut za nacionalno sjećanje. Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi kontroverzni, poput preimenovanja velikog grada Dnipropetrovsk u Dnipro.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/02/media2.s-nbcnews.com_j_streams_2013_december_131208_2d9882923-131208-ukraine-lenin-statue-hmed-1150a.nbcnews-ux-2880-1000.jpg
U Kyivu, prometnica Moskovska avenija preimenovana je u počast Stepana Bandera, nacionalnog junaka otpora protiv Sovjetskog Saveza na kraju Drugoga svjetskog rata kojeg su međutim mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom. Odnosi između Ukrajine i Rusije zadnjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskoga proruskoga predsjednika u jeku masovnih prosvjeda u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom. Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija ukrajinskog Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i potpora proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.
(al/h, http://direktno.hr/en/2014/svijet/71786/Ukrajina-uklonila-1320-Lenjinovih-kipova-u-znak-raskida-s-bivšim-SSSR.htm)

Povezani članci

Predavanje Gordana Grlića Radmana

HF

Milorad Dodik odgajan na velikosrpskom mitu

HF

Hrvatska je talac “antifašista”

HF

Kći Poglavnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...