Hrvatski Fokus
Hrvatska

Kyiv raskinuo s ruskom prošlošću

Ukrajina uklonila 1320 Lenjinovih kipova u znak raskida s bivšim SSSR-om

 
 
Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi kontroverzni, poput preimenovanja velikog grada Dnipropetrovsk u Dnipro – Ukrajina je prošle godine uklonila 1320 kipova Vladimira Iliča Lenjina iz sovjetskog doba i preimenovala 51.500 ulica u sklopu temeljitog raskida sa svojom komunističkom prošlošću, objavio je u utorak ukrajinski Institut za nacionalno sjećanje. Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi kontroverzni, poput preimenovanja velikog grada Dnipropetrovsk u Dnipro.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/02/media2.s-nbcnews.com_j_streams_2013_december_131208_2d9882923-131208-ukraine-lenin-statue-hmed-1150a.nbcnews-ux-2880-1000.jpg
U Kyivu, prometnica Moskovska avenija preimenovana je u počast Stepana Bandera, nacionalnog junaka otpora protiv Sovjetskog Saveza na kraju Drugoga svjetskog rata kojeg su međutim mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom. Odnosi između Ukrajine i Rusije zadnjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskoga proruskoga predsjednika u jeku masovnih prosvjeda u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom. Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija ukrajinskog Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i potpora proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.
(al/h, http://direktno.hr/en/2014/svijet/71786/Ukrajina-uklonila-1320-Lenjinovih-kipova-u-znak-raskida-s-bivšim-SSSR.htm)

Povezani članci

Protiv pedofilije u lektiri

HF

Najlukaviji, najljigaviji i najpokvareniji političar

HF

Mržnja je bumerang

HF

Razgraničenje u Boki Kotorskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...