Hrvatski Fokus
Kultura

“Portret s kosom”

Treća nagrada, 40.000 kuna, Osječanki Ines Matijević Cakić za Portret s kosom

 
 
Na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dodijeljene su tri nagrade 10. natječaja HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost. Treća nagrada, 40.000 kuna, pripala je osječkoj umjetnici Ines Matijević Cakić za rad ”Portret s kosom”.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.tportal.hr_media_thumbnail_w1000_466106.jpeg
Kosa je od antike simbol životne snage, snažna gesta individualnosti, ali i pripadnosti određenoj društvenoj skupini, iznimno je važna u našim svakodnevnim ritualima, kao što je i predmetom religioznih vjerovanja, mitova i fikcije. Kosa nije samo naš prirodni ukras i zaštita glave, ona je kao rijetko koji dio tijela nositelj mnogih simboličkih značenja. Hebrejski sudac Samson izgubio je snagu kada mu je odrezana kosa, a zbog crvene boje kose žene su u srednjem vijeku proglašavali vješticama. Umjetne kose i ekstremno velike perike u 17. st. odražavale su pripadnost visokom staležu u Francuskoj, dok je 70-ih punk pokret osebujnim frizurama unosio nemir u malograđansku sredinu Europe. Čuvanje uvojka kose u novčaniku ili u medaljonu na ogrlici drage nam osobe i danas je uvriježen običaj u mnogim kulturama, a posebice u razdoblju bidermajera u 19. st. razvila se umjetnost izrade memorabilija od kose. Nevjerojatnom preciznošću majstori su izrađivali filigranske ogrlice i broševe i minijaturne portrete. Dolaskom fotografije izumrla je ta djelatnost, ali od razdoblja nadrealizma i radova Meret Oppenheim i Mimi Parent do danas vrlo često susrećemo temu kose kao predmet umjetničkih radova.
 
Ines Matijević Cakić na suzdržan i jednostavan, ali dojmljiv način, govori upravo kosom o temi koja je duboko emotivna i osobna s jedne, a zapravo tako univerzalna i vječna s druge strane, o odnosu majke i kćeri rječnikom umjetnice koja se već iskazala kao izvrsna crtačica i ovom prigodom to ne mora ponovno dokazivati. Ines je zabilježila ganutljiv životni trenutak rafiniranim likovnim jezikom te žiri smatra da rad zaslužuje biti dijelom zbirke MSU-a.
 
Kroz svoju umjetničku praksu doc. dr. art. Ines Matijević Cakić istražuje pitanja identiteta, subjektiviteta i kulturološkog nasljeđa. U posljednjih nekoliko radova istražuje subjektivnost majčinstva i intersubjektivnost. Figurativni sadržaji njezinih radova, najčešće u formi crteža i grafika, refleksija su i interpretacija osobnog iskustva u susretu s drugim, psihoanalizom i feminističkom filozofijom.
 
Ines Matijević Cakić rođena je 17. siječnja 1982. Godine 2000. završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste je godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika. Diplomirala je na Grafičkom odsjeku u klasi red. prof. Ante Kuduza 2005. godine. Doktorirala je također na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer Slikarstvo, 2016.  Temu Matriksijalne priče – vizualni izraz suvremenog doživljaja majčinstva obranila je pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića i izv. prof. Lene Šimić.
 
Kao dobitnica stipendije CEEPUS 2003. pohađala je jedan semestar na Sveučilištu Indiana u Pennsylvaniji (IUP, Indiana, PA, SAD). Od 2006. do 2011. godine bila je zaposlena je u zvanju asistenta na Učiteljskom fakultetu u Osijeku, a od 2011. zaposlena je na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku u zvanju docenta gdje predaje kolegije Grafika i Crtanje. Od 2016. godine kao vanjski suradnik predaje na Građevinskom fakultetu u Osijeku.
 
Izlagala je na jedanaest samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u sljedećim fundusima i zbirkama: Hrvatskom kabinetu grafike u Zagrebu, Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Fillip trade u Zagrebu, Okolje Consulting Art Collection u Ljubljani, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je sljedećih nagrada: Nagrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, 5. hrvatski trijenale grafike (Zagreb, 2009.) / Grand Prix, 21. slavonski biennale (Osijek, 2008.) / Grand Prix Nagrada Erste & Steiermarkische banke (Zagreb, 2008.) / Posebna nagrada, 3. međunarodni biennale eksperimentalne grafike, The Brancovan Palaces (Bukurešt, Rumunjska, 2008.) / Nagrada Ex Aequo, 20. slavonski biennale (Osijek, 2006.) / Nagrada rektora Sveučilišta (Zagreb, 2004.) / Prva nagrada, Pasionska baština (Zagreb, 2004.) / Pohvala Akademije likovnih umjetnosti (Zagreb, 2003. i 2002. godine). Godine 2007. bila je finalistica nagrade Radoslav Putar u Zagrebu.
 

http://www.glas-slavonije.hr/329819/5/Treca-nagrada-40000-kuna-Osjecanki-Ines-Matijevic-Cakic-za-Portret-s-kosom; http://www.uaos.unios.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3313&Itemid=812&lang=hr

Povezane objave

Heroji Vukovara

HF

Jutarnja kava

HF

Do formule enigme života

HF

Nagrade Tito Strozzi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više