Hrvatski Fokus
Kultura

“Portret s kosom”

Treća nagrada, 40.000 kuna, Osječanki Ines Matijević Cakić za Portret s kosom

 
 
Na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dodijeljene su tri nagrade 10. natječaja HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost. Treća nagrada, 40.000 kuna, pripala je osječkoj umjetnici Ines Matijević Cakić za rad ”Portret s kosom”.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/04/www.tportal.hr_media_thumbnail_w1000_466106.jpeg
Kosa je od antike simbol životne snage, snažna gesta individualnosti, ali i pripadnosti određenoj društvenoj skupini, iznimno je važna u našim svakodnevnim ritualima, kao što je i predmetom religioznih vjerovanja, mitova i fikcije. Kosa nije samo naš prirodni ukras i zaštita glave, ona je kao rijetko koji dio tijela nositelj mnogih simboličkih značenja. Hebrejski sudac Samson izgubio je snagu kada mu je odrezana kosa, a zbog crvene boje kose žene su u srednjem vijeku proglašavali vješticama. Umjetne kose i ekstremno velike perike u 17. st. odražavale su pripadnost visokom staležu u Francuskoj, dok je 70-ih punk pokret osebujnim frizurama unosio nemir u malograđansku sredinu Europe. Čuvanje uvojka kose u novčaniku ili u medaljonu na ogrlici drage nam osobe i danas je uvriježen običaj u mnogim kulturama, a posebice u razdoblju bidermajera u 19. st. razvila se umjetnost izrade memorabilija od kose. Nevjerojatnom preciznošću majstori su izrađivali filigranske ogrlice i broševe i minijaturne portrete. Dolaskom fotografije izumrla je ta djelatnost, ali od razdoblja nadrealizma i radova Meret Oppenheim i Mimi Parent do danas vrlo često susrećemo temu kose kao predmet umjetničkih radova.
 
Ines Matijević Cakić na suzdržan i jednostavan, ali dojmljiv način, govori upravo kosom o temi koja je duboko emotivna i osobna s jedne, a zapravo tako univerzalna i vječna s druge strane, o odnosu majke i kćeri rječnikom umjetnice koja se već iskazala kao izvrsna crtačica i ovom prigodom to ne mora ponovno dokazivati. Ines je zabilježila ganutljiv životni trenutak rafiniranim likovnim jezikom te žiri smatra da rad zaslužuje biti dijelom zbirke MSU-a.
 
Kroz svoju umjetničku praksu doc. dr. art. Ines Matijević Cakić istražuje pitanja identiteta, subjektiviteta i kulturološkog nasljeđa. U posljednjih nekoliko radova istražuje subjektivnost majčinstva i intersubjektivnost. Figurativni sadržaji njezinih radova, najčešće u formi crteža i grafika, refleksija su i interpretacija osobnog iskustva u susretu s drugim, psihoanalizom i feminističkom filozofijom.
 
Ines Matijević Cakić rođena je 17. siječnja 1982. Godine 2000. završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste je godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika. Diplomirala je na Grafičkom odsjeku u klasi red. prof. Ante Kuduza 2005. godine. Doktorirala je također na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer Slikarstvo, 2016.  Temu Matriksijalne priče – vizualni izraz suvremenog doživljaja majčinstva obranila je pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića i izv. prof. Lene Šimić.
 
Kao dobitnica stipendije CEEPUS 2003. pohađala je jedan semestar na Sveučilištu Indiana u Pennsylvaniji (IUP, Indiana, PA, SAD). Od 2006. do 2011. godine bila je zaposlena je u zvanju asistenta na Učiteljskom fakultetu u Osijeku, a od 2011. zaposlena je na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku u zvanju docenta gdje predaje kolegije Grafika i Crtanje. Od 2016. godine kao vanjski suradnik predaje na Građevinskom fakultetu u Osijeku.
 
Izlagala je na jedanaest samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u sljedećim fundusima i zbirkama: Hrvatskom kabinetu grafike u Zagrebu, Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Fillip trade u Zagrebu, Okolje Consulting Art Collection u Ljubljani, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je sljedećih nagrada: Nagrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, 5. hrvatski trijenale grafike (Zagreb, 2009.) / Grand Prix, 21. slavonski biennale (Osijek, 2008.) / Grand Prix Nagrada Erste & Steiermarkische banke (Zagreb, 2008.) / Posebna nagrada, 3. međunarodni biennale eksperimentalne grafike, The Brancovan Palaces (Bukurešt, Rumunjska, 2008.) / Nagrada Ex Aequo, 20. slavonski biennale (Osijek, 2006.) / Nagrada rektora Sveučilišta (Zagreb, 2004.) / Prva nagrada, Pasionska baština (Zagreb, 2004.) / Pohvala Akademije likovnih umjetnosti (Zagreb, 2003. i 2002. godine). Godine 2007. bila je finalistica nagrade Radoslav Putar u Zagrebu.
 

http://www.glas-slavonije.hr/329819/5/Treca-nagrada-40000-kuna-Osjecanki-Ines-Matijevic-Cakic-za-Portret-s-kosom; http://www.uaos.unios.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3313&Itemid=812&lang=hr

Povezani članci

“Pamtim samo sretne dane”

HF

Predstavljen Hrvatski brevijar

HF

Bodulica

HF

Armenski slikar Grigor Handžjan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...