Hrvatski Fokus
Društvo

Misa na greblju

Panoramski pogled na zaustavljenu, nekada hučnu, brzu, vijugavu i hladnu Neretvu

 
 
Teški kameni blokovi-stećci ispred kapelice u našem greblju, svjedoče da se u našem selu od davnina živjelo i umiralo. Današnji moderni mramorni i granitni spomenici su zamijenili kamene križeve po kojima su, sve do prije nekoliko desetljeća, naša greblja bila prepoznatljiva.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/1.bp_.blogspot.com_-YeEwx-OA8wk_V5C2-LRoLKI_AAAAAAAACyg_3SC7lcdtpBIWMF8aY8IQD4EaSVvAMBQAgCLcB_s1600_IMG_20160716_182447.jpg
Smješteno na kraju sela, na samom rubu veličanstvene, nadaleko čuvene Neretvine klisure, napravljene od okomitih i oštrih, sivih kamenih grebena Čvrsnice, Čabulje i njihovog brata Prenja. Na mjestu sa koga puca panoramski pogled na zaustavljenu, nekada hučnu, brzu, vijugavu i hladnu Neretvu, na prometne cestovne i željezničke žile kucavice , na usjeke, tunele i mostove, na ušće tople pritoke Drežanjke, na prelijepu dolinu, čija slika uslikana baš sa našega greblja, zauzima značajno mjesto među prirodnim ljepotama u velikoj fotomonografiji Hercegovine. Sve do nedavno ukrašavali su ga stari i visoki 'rasti, po kojima je i bilo prepoznatljivo. " Dico moja ja ću vam brzo u 'raste ", znali bi reći baka ili djed svojoj unučadi. Za vrijeme mise, uz svećeničko misno odijelo, i treperenje 'rastovog lišća na vječitom povjetarcu, je u dječjim očima, ukazivalo na Božju prisutnost. Dakle, misa na greblju se, od davnina, baš kao i danas, održavala početkom petoga mjeseca pod nazivom Blagoslov polja.
 
Zbog dugačkih i hladnih zima ponekada bi proljeće zakasnilo pa bi baš toga dana sa greblja posmatrali njegovo dolaženje iz omadije. Šuma u Ričini, današnjem Zaružju pa sve do pola strane, do Bećina struga, bi bila obučena u novu zelenu haljinu. No, najčešće bi misa bila u pravom proljetnom ambijentu, kada se naše selo kupa na toplom majskom suncu, u žutom moru, pčelama nakićenog mirisnog tilovog cvata. Do misnih doba je tribalo puno toga uraditi. I pomusti, i podojiti i napasti, i napojiti, i ručak napraviti, i sebe i dicu spremiti. Za dicu je to dan za pamćenje. Iščekivanje, umivanje, peglanje, oblačenje, miris novih tena, nailazak prvih misara, ružalji, brculeti, bile košulje, košuljci i bililom obiljeni opanci, klanci, plotovi, susreti sa drugim misarima, nebrojeno puta Faljen Isus, mekane ledine sa izraslom zelenom travom punom šarenih cvjetova, bijeli i šareni leptiri, rascvjetale bijele krošnje rašeljka i sliva, zujanje 'čela, kameni i drveni križevi, poljskim cvićem i tilovim cvatom okićena kamena kapelica i oltar. Istim cvićem zakićeni su i grebovi.
 
"U svom polju daj mu groba, svojim cvijećem grob mu kiti" rekao bi pjesnik. Prolazak svećenika kroz selo, bilo na konju ili pješice bio bi popraćen klečanjem sa strane puta i po cijenu nažuljanih koljena. Ispovid prija mise bi bila reducirana na nekolicinu grišni' baba, jer su velike uskrsne ispovidi nedavno obavljene. Na svećenikove litanije „Od neprijatelja naših, od kuge glada i rata, od munje groma i zla svakoga“, zajednički se otpjevavalo „O-slo-bo-di nas Go-spo-di-ne“! Vjernici nisu sveci nego samo živi ljudi, pa se tako zaletilo i Mari, da svojoj rodici Stani u uši otpjeva E-to ti ška-ka-vca-aa, upozoravajući ju na takav način da joj se odnekuda na bijeli košuljak spustio škakavac. Na kraju mise, pitanja, susreti, odlazak na ručak, popularnu čorbu i na kraju dernek. Ugažena trava u greblju ostaje svjedočiti o velikom druženju sa Bogom i ljudima, ali i sa našim umrlima, koji su sa nama i koji su nerazdvojni dio nas. Svi smo mi kao naša rijeka Neretva. Oni su tekli jučer, a mi tečemo danas.
 

Žarko Marić, travanj 2011.

Povezane objave

Pokret otoka

HF

AFORIZMI – Bolje i sporosuđe, nego krivosuđe

hrvatski-fokus

Ljudi dinarskoga tipa

HF

MUDROSITNICE – Nevolja je štovati strano

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više