Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Nestalo 100.000 Srba, ‘postali’ Hrvati

Iseljeništvo u Australiji u današnje vrijeme

 
 
U Australiji “nestalo” više od 100.000 Srba, prekrstili ih u Hrvate i Bosance. S tim naslovima osvanule su jučer naslovnice u Srbiji, s tekstovima koji upozoravaju da je zbog niskog nataliteta, nacionalne asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promjene identiteta, Srba u iseljeništvu sve manje, piše Večernji list BiH.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2014/01/grbaustr14.jpg
Problem je, naime, u Australiji nastao jer su vlasti svrstale stanovnike prema mjestu pripadanja jednoj od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Tako je najviše Srba postalo ‘Hrvatima’ zbog mjesta rođenja u novonastalim državama Hrvatskoj ili, pak, Bosni i Hercegovini. No, ta informacija, kao i u slučaju zapadne Europe, samo je djelomično točna te se manipulira s terminima nacionalne i narodne pripadnosti. ‘Problem’ s osipanjem Srba uglavnom je nastao zbog činjenice da srbijanska država nije, jednako kao Hrvatska, davala svim Srbima državljanstvo. Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australskog stanovništva i karti narodnog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba, tvrde predstavnici Srba u Australiji.
 
Hrvatske zajednice u Australiji nisu dobile novo pojačanje etničkim Srbima, osim što je australski popis napravio zabunu. No, najviše Hrvata na australskom kontinentu živi u velikim gradovima Sydneyu, Melbourneu, Perthu, Adelaideu, Canberri, Brisbaneu i Hobartu, te u područjima koja gravitiraju ovim gradovima. Danas u Australiji žive Hrvati iz svih dijelova Hrvatske, za razliku od prvih doseljenika koji su uglavnom bili iz Dalmacije. Za razliku od Srbije, izvan Hrvatske živi daleko više Hrvata, a kada se tome pridodaju i Hrvati iz BiH onda se ukupna brojka penje do skoro dvostrukog broja u odnosu na sunarodnjake koji žive u RH.
 
Svaki peti Hrvat 
 
Prema podacima UN-a, svaki peti Hrvat iselio je u inozemstvo. Ukupno ih je u inozemstvu oko 4 milijuna, i to 3,35 milijuna u klasičnom iseljeništvu, 400.000 u BiH, 250.000 u susjednim zemljama gdje žive kao manjine. Po tome je Hrvatska fenomen, jer u domovini živi 3,6 milijuna Hrvata, dakle manje nego u inozemstvu. Treba, međutim, imati na umu i da značajan broj Hrvata koji žive diljem planete također potječe iz BiH. Najviše izvan granica Hrvata živi u SAD-u, gdje ljubomorno njeguju svoj nacionalni identitet.
 
Temeljem procjena veleposlanstava RH i Generalnih konzulata RH u SAD, Hrvatskih katoličkih misija, popisa stanovništva u SAD-u, te temeljem same procjene hrvatske zajednice, u SAD-u danas živi oko 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Najbrojnije hrvatske zajednice nalaze se u Chicagu i okolici, oko 150 000. Slijedi Njemačka u kojoj živi oko 400.000 Hrvata i u kojoj se broj povećava iz godine u godinu, naročito nakon ulaska RH u EU kada je omogućeno kretanje radne snage. Slijede Argentina i Kanada u kojima, prema podacima hrvatskih diplomatskih službi, kao i katoličkih misija, živi po 250.000 Hrvata. O Hrvatima izvan RH danas se bavi poseban Središnji državni ured Vlade Republike Hrvatske.
 

Zoran Krešić, https://www.vecernji.hr/vijesti/nestalo-100-000-srba-postali-hrvati-1191028

Povezani članci

Neka se izdavaštvo disperzira po udrugama

HF

Među Hrvatima u Srbiji rastu strah i nesigurnost

HF

Silan novac za “Bunjevce”, a ne za Hrvate

HF

Budni snovi hrvatskoga emigranta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...