Hrvatski Fokus
Kultura

Ivo Kličinović – slikar s otoka

U njegovim slikama gotovo se može napipati otočka atmosfera

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ivo Kličinović s otoka Brača, rođen je u Splitru 1972. godine. Student je završnih godina ljubljanske Akademije likovnih umjetnosti. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Autor je vrlo lijepog ciklusa posvećenog motivima mora, otoka, priobalja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/10/Prvja-III.jpg
Doista, živjeti na otoku, usred, reklo bi se, stvarne Arkadije i ne može dati drugi rezultat nego niz vrlo nježnih, emotivnih ulja na platnu s vrlo odmjerenim kolorom, promišljeno nanesenim, u bilježenju trenutaka svakodnevna života, na obali, ispred uznemirenog mora, dok se čeka brod ili se promatra uspavano mjesto, mirna, čarobna uvala, valovi, lik koji promiče obalom ispod drveća, sačuvani svijet iz prošlih vremena, jedino kalendari pripadaju stvarnosti. Kličinović je vrlo vješto, suvereno, ostvario na seriji svojih slika, otočku atmosferu, gotovo se može opipati, omirisati, doživjeti i možda i zakoračiti u čudesni ambijent ako to budemo čvrsto željeli. Može se reći kako je slikar Ivo Kličinović kroničar otoka, njegovih mjesta i stanovnika, prirodne divote okružene plavetnilom, kroničar koji kistom bilježi raznolike i raznobojne detalje, i emocije i stanja, i ruine i nebo, i ljude i prazninu.
 
Na pojedinim se slikama osjeća se stanovita doza slikareve letargije pri portretiranju motiva u kojima dominira uspavana kuća i stari čamac, izvučen na obalu, pomalo tužne slike, bez glasova. Ipak najjača strana ovoga brojnoga ciklusa jesu slike posvećene, doista arkadijskim motivima uvala, gdje sve miruje a vjetar kriomice prolijeće između drveća, u daljini se nazire obala s kućama, tišina, posvemašnji svečani muk, to je onaj završni trenutak očekivanja, prije nego li će se nešto važno dogoditi, uz vrlo fini koloristički pristup i čovjek, gledatelj može samo sjesti, negdje uz kraj i samo se stopiti s ovim tihim volumenom i uživati u miru, uživati u arkadijskom trenutku, koji se, ruku na srce, rijetko dva puta ponavlja.
 
I kada slika ruine, napuštene objekte, okupane sunčevim zrakama koje ipak daju kakvu takvu životnost kamenju, slikar nas upućuje na neprolaznu ljepotu mora, bilo ono ljutito za bure ili juga, praskavo i svadljivo, plavo prošarano bijelim krunama, slikar na platnima ostavlja trag o životu i njegovoj slojevitosti. Bez sumnje, slikar Ivo Kličinović iskreni je snažni kreator ciklusa otočkih krajobraza, slikajući i poznate ali i posve nepoznate motive, dajući svoj uvjerljivi prilog aktualnoj likovnoj produkciji. Zanimljiva je i nadrealistička slika Zemljanka, intrigantna i izazovna, zacijelo početak novoga ciklusa, koji autora odvodi, vjerojatno, dalje od otočkih pejsaža.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Hajde djede, man se baba

HF

​Moj posljednji Svibanj

HF

Godine bezimene

HF

Odviše dugo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...