Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Bakota: HNV treba biti u Beogradu

Odrednica "bunjevački Hrvat" ne postoji pri nacionalnom izjašnjavanju

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom riječi gospodina Bakote na 21. sjednici HNV-a od 29. listopada 2019. godine održanoj u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/bakota.jpg
Gordan Bakota
 
Sedamnaest godina je trebalo da prođe od osnutka Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji da bi ono održalo sjednicu u Beogradu, glavnom gradu države u kojoj danas živi 57.900 Hrvata, a to je samo nastavak stoljetne prijevare Bunjevaca nad Hrvatima na ovim prostorima, čemu izgleda ipak dolazi kraj! O tomu pišem više godina unazad u svojim otvorenim pismima (uskoro izlazi i knjiga) i ukazujem na pogubnost koncentracije svih ovdašnjih hrvatskih institucija (i novca) u Subotici, gdje se kupuju placevi, objekti i dr. za nekolicinu „bunjevačkih Hrvata“, koji su zaposleni u njima, dok rodna kuća bana Jelačića još uvijek zvrji prazna i dok hrvatske kulturne udruge u Beogradu, Novom Sadu i drugdje nemaju svoje prostorije, kao ni osnovna sredstva za rad!!!
 
Najviše je tome doprinio „bunjevački Hrvat“ Tomislav Žigmanov, koji je, isključivo manipulacijama, za desetak godina unazad uspio uzurpirati sva ključna rukovodeća i druga mjesta kada su u pitanju Hrvati u Republici Srbiji i eliminirati sve svoje neistomišljenike i na taj način u svim segmentima (u oblasti kulture i u oblasti politike) izvršio negativnu selekciju, a sve radi osobnog interesa. Rezultat je nezainteresiranost najvećeg broja ovdašnjih Hrvata, posebice intelektualaca, i kolaps hrvatske zajednice u Republici Srbiji! I onda konačno imamo inicijativu gospodina Gordana Bakote, veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu, da se sjednica HNV-a održi u Beogradu, a na današnjem Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 čuli smo njegove povjesne riječi na toj sjednici: „Hrvatsko nacionalno vijeće i hrvatska zajednica treba biti u Beogradu i odavde odašiljati svoje poruke o radu jedne zajednice koja je lojalna i želi biti integralna zajednica u Srbiji“. Čuli smo i da samo u Beogradu u odnosu na broj od oko 7000 službeno deklariranih, Hrvata ima sigurno tri puta više, o čemu sam također pisao u svojim otvorenim pismima, a slična je situacija u cijeloj Srbiji. No, dok Bunjevci u donjotavankutskom trokutu ne raščiste u svojim obiteljima tko od njih nije Hrvat (takvih ima 17.000), a tko Hrvat, Hrvata u Srbiji ne će biti. Odrednica „bunjevački Hrvat“ ne postoji pri nacionalnom izjašnjavanju!!!
 
A rak rana naše zajednice u Srbiji je što upravo takozvani „bunjevački Hrvati“ upravljaju njom i sve su odvukli sebi na krajnji sjever zemlje. Za ostale Hrvate ih ustvari nije briga. Čak što više, ignoriraju ih i guše. Zato je zadnji čas da se poslije ovih riječi gospodina Bakote unutar naše zajednice izvrše  korijenite promjene pri čemu bi pojedinci morali, ako ni zbog čega drugog, onda iz moralnih razloga, podnijeti ostavke na svoje funkcije u njoj. 
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

BOKA – Fotografije Dražena Zetića

hrvatski-fokus

Tragovi Hrvata istočnog Srijema u prvoj polovici XX. stoljeća

hrvatski-fokus

Stanislav Preprek – velikan srijemskih i vojvođanskih Hrvata

HF

Ne želim u taj dvadeset i prvi vijek

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više