Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus slika malog formata Lukše Peke

Niz čudesnih motiva krajobraza Mediterana

 
 
Akademski slikar iz Dubrovnika, Lukša Peko, istaknuto je ime suvremene hrvatske likovne produkcije, autor je kompleksnog, impresivnog opusa. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/06/IMG_198760210.jpg
Proteklo razdoblje omogućilo mu je rad na ciklusu malih, manjih formata ulja na papiru i platnu, 36 x 24 i 20 x 20 centimetara, s nizom doista čudesnih motiva krajobraza Mediterana, mora, obala, crkvica, uz istaknuta nazočnost drveća,tajanstveni otoci ili priobalje gdje žive raznolika stabla umjesto ljudi, udaljeni visovi.
 
Za ciklus je karakteristična alla prima izvedba, koja je rezultirala sjajnim umjetničkim dosezima. Ciklus je primarno nastao kao niz predložaka za buduće, velike slike, ulja na platnu, no zaokružio se je kao posve samostalna, izdvojena, dovršena  cjelina malih formata.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/06/Lukse-Peko-1.jpg
Koliko će ipak u budućnosti poneki od ovih motiva prerasti u veliki format, onako kako je izvorno bilo zamišljeno, ostaje da se vidi. I ovom prigodom valja kazati kako slikar njeguje snažan, moćan, razbuktali kolor. Ciklus snovitih stvarno nestvarnih krajobraza Lukše Peke izvanredan je doprinos autora aktualnoj likovnoj produkciji.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Novi projekt “Pripremanje za fotografiju”

HF

Možda jednoga dana

hrvatski-fokus

Ne osjećam se angažiranim umjetnikom

HF

Matokovićeva ‘Nepodnošljiva lakoća inercije’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...