Hrvatski Fokus
Kultura

Poezija mora i kamena

Racionalan i pitom Antun Margaretić izvlači bit iz pejzaža

 

Slike Antuna Margaretića odišu tihom radošću dubrovačkoga ljeta, one su spoj strpljive analize promatrača, ali i duhovitoga crtača koji razvedrava i čini toplim sezanovsku gamu boja. Nekada je ljepota života, opuštenosti, druženja postojala i u slobodi čovjeka koji vodi familju (obitelj) ljeti iz gruške luke barkom prema suptropskom raju Elafita. Mediteranska makija, male i šesne kamene kuće, lučice i plaže sa prozirnom plaveti mora te dragi prijatelji, poznanici i možda uz kupače koja simpatična beštija, kučak ali ne morski. Drugi čest motiv je dubrovačko Primorje iz kojega su Margaretići doselili u Grad, točnije Gruž koji je kao živahna luka nudio dodatnu zaradu, uz mogućnost da (kako se živjelo do unazad desetak godina) se posadi i povrće i drži pokoja živina.

Taj primorski kamen ne vidi gospar Antun kao sivu ili crno bijelu masu, njegova boja baca na zelenkastu, modru, smeđu, žućkastu – a i sjena može biti zlatasta ljetna ili modrikasta zimska. Racionalan i pitom Margaretić izvlači bit iz pejzaža, kao što i njegova Teica haiku poezijom opisuje našu dušu i tlo. Odmjeren, realan i ugodan kako u stvarnosti tako i u slikama gospar Antun naginje spartanskom realizmu, ali ublaženom dubrovačkom pitomošću. Životne tegobe i radosti se primaju kao naravne stvari bez mistifikacija, euforija ili crnila.

Dubrovnik u čvrstim i skladnim kompozicijama živi u njegovim slikama sa svojim vaterpolom, kojega je Antun volio i podržavao, maškarama, tombolama, procesijama, sitnim radostima i trijeznim poslovima; gospar Antun kao diplomirani ekonomist  je godinama vodio poslovnicu banke, više od toga nije želio jer mu se Partija nije milila. Supruga je kao profesorica povijesti i zemljopisa uživala u radu sa mladima. U sinu koji je sportaš i branitelj imaju veliku pomoć u svojim zrelim godinama koje su kod gospara Antuna već dvije osmice. Margaretić je pojedinim slikama dokazao zrelost stvaratelja, sveukupan umjetnički dojam je izrazito solidan.

Teo Trostmann

Povezane objave

Ciklus žestokih motiva Duška Šibla

hrvatski-fokus

Prva kulturna manifestacija u Hrvatskoj

HF

O ljubavi

HF

Hrvatski se jezik voli znanjem

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više