Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Putin i Rusija plinom ucjenjuju Europu i Svijet

Gazprom: Europa skoro nema više plina u skladištima

 

Podzemna skladišta plina (UGS) u Europi bila su 95,3 % prazna 17. veljače, rekao je u subotu ruski državni energetski div i veliki izvoznik plina Gazprom, pozivajući se na podatke Gas Infrastructure Europe. To znači da Europa sada ima samo 4,7 % svojih rezervi plina za ostatak zimske sezone, prenosi RT.

Količina aktivnog plina u skladištima je 21 % ili 8,3 milijarde kubika manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Ukupno je ove zime iz europskog UGS-a već povučeno 44,8 milijardi kubnih metara. Prema Gazpromu, rezerve plina u podzemnim skladištima u Ukrajini također su na minimumu i pale su na 10,6 milijardi kubnih metara, što je 45 % manje nego prošle godine. Također, početkom ovog tjedna vlasti u Njemačkoj, koja ima jedan od najvećih podzemnih skladišnih kapaciteta u Europi, izvijestile su o padu skladišnih količina na povijesno niske razine u usporedbi s prethodnim godinama.

Europska unija je, međutim, ovog tjedna tvrdila da su njezine zalihe dovoljne da izdrže još nekoliko tjedana u slučaju da Rusija prekine dotok plina u blok usred napetosti oko Ukrajine. Isporuke ruskog plina europskim zemljama već su počele padati sredinom 2021., a pad se ubrzao početkom 2022. Gazprom je, međutim, više puta inzistirao da Europu i dalje opskrbljuje plinom strogo u skladu s postojećim ugovorima. Unatoč tome, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu je Gazpromovu politiku opskrbe nazvala namjerno štetnom. “Gazprom svjesno pokušava pohraniti i isporučiti što je manje moguće dok cijene i potražnja vrtoglavo rastu”, rekla je ona u govoru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, prenosi AA.

Prema podacima Komisije, EU je donedavno gotovo četvrtinu (24 %) svojih energetskih potreba zadovoljavala plinom, od čega je 90% bilo iz uvoza. Otprilike 40 % uvoza dolazilo je od ruske državne tvrtke Gazprom.

F. F., https://www.geopolitika.news/vijesti/gazprom-europa-skoro-nea-vise-plina-u-skladistima/

Povezane objave

Na zagrebačkom Bundeku…

hrvatski-fokus

Od 2050. svaki treći Hrvat bit će stariji od 65 godina

HF

Nafta na prekretnici? Ne, zaista

HF

Hoće li Nabucco transportirati ruski plin?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više