Hrvatski Fokus
Feljtoni

Danas je Vlada iznad Sabora (3)

Uključivanje u Europu i europeizacija Hrvatske

 
 
Pregovori za pristup u EU-u, počeli su u studenom 2000., a sporazum je potpisan 29. listopada 2001. kada je Hrvatska formalno postala potencijalnom kandidatkinjom za članstvo u EU. Za prijam u EU, Hrvatska je prešla dug i mukotrpan put. Europsko vijeće odredilo 17. ožujka 2005. kao datum početka pregovora, uz uvjet da do tada bude ostvarena puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom. Europski put bio je popunjen stalnim prijetnjama i prijeporima, od uhićenja generala Ante Gotovine, do sramotne blokade Slovenije. 1. srpnja 2009. Ivo Sanader je neočekivano podnio ostavku, prepustivši predsjedničku dužnost svojoj dotadašnjoj potpredsjednici i ministrici Jadranki Kosor. Ona je s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom uspjela dogovoriti da se granični spor dviju država prepusti međunarodnoj arbitraži te je Ljubljana do kraja godine deblokirala hrvatske pregovore s EU. (A arbitraža nije dala željeni rezultat do danas.)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/brodarac.jpg
Đuro Brodarac – čovjek koji je spasio Sisak od četnika
 
Dana 22. siječnja 2012. oko dvije trećine od gotovo dva milijuna birača, koliko ih se odazvalo, opredijelilo za ulazak Hrvatske u EU. Hrvatski je sabor pristupni ugovor ratificirao 9. ožujka 2012. godine.
Znači bilo je potrebno gotovo 22 godine nakon proglašenja neovisnosti, da bi Hrvatska 1. srpnja 2013. realizirala jednu od bitnih zadaća za demokratizaciju društva, kao 28. punopravna članica Europske unije.
 
USTANOVLJENJE PORETKA PRAVNE DRŽAVE I MODERNIZACIJA DRŽAVNE UPRAVE
 
Taj cilj nije ostvaren u niti jednom segmentu. Pravosuđe nije neovisno od politike vladajućih. Pravosuđe ne procesuira kriminal u pretvorbi, ne procesuira korupciju u politici. Poznata je sprega lokalnih moćnika i pravosuđa, naročito u Istri, gdje je očito  da IDS kontrolira Pravosuđe! Pravosuđe nije procesuiralo ratne zločine počinjene nad Hrvatima, zato i je bio masovan prosvjed u Vukovaru 13.listopada 2018.godine, jer je prošlo 27 godina od stravičnih srpskih zločina, a počinitelji nisu kažnjeni. Ali je to isto Pravosuđe brzo pronašlo hrvatske branitelje i osudilo ih za ratne zločine, pa makar i po zapovjednoj odgovornosti. U zatvoru je u nehumanim uvjetima preminuo 13.srpnja 2011.godine teško bolestan hrvatski general, ratni zapovjednik obrane Siska i hrvatski domoljub, Đuro Brodarac.
https://narod.hr/kultura/13-srpnja-2011-umro-duro-brodarac-zasto-sprovod-postao-simbol-otpora-uhicenjima-branitelja
 
U zatvoru čami i Tomislav Merčep, hrvatski ratni zapovjednik, teško bolestan od preboljela dva moždana udara, koji se teško kreće, prema kojem je Pravosuđe izuzetno strogo i nečovječno, toliko da ga nisu pustili ni na sahranu majke, dok se po Hrvatskoj slobodno šeću  četnici ubojice i silovatelji i izruguju svojim žrtvama. A sluganski mediji osuđuju čak i medicinski opravdan boravak u toplicama Tomislava Merčepa. Stvarno pokvareno i neljudski, zamislite "skandalozno", kao da je lišen svih ljudskih prava među kojima i pravo na liječenje.
 
Hrvatska ima najgoru javnu upravu na svijetu. Na 136 mjestu je od 137 država, samo je Venezuela iza Hrvatske po" Izvješću  o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019.",  koje je objavio Svjetski gospodarski forum.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/svjetsko-istrazivanje-hrvatska-ima-najgori-javni-sektor-nakon-venezuele/2031304.aspx
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Lili Benčik

Povezane objave

Istra, IDS i talijanizacija (2)

hrvatski-fokus

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne i beskorisne (3)

hrvatski-fokus

Uspomene iz Perzije Ivana Simonića (2)

hrvatski-fokus

Starci u zlatnom kafezu (11)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više