Hrvatski Fokus
Aktualno

Zagrebačka lanena knjiga i zagrebačka mumija

Monografija “Liber i Mumija” o najpoznatijim spomenicima Arheološkoga muzeja

 

U galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ulica Pavla Hatza 6, predstavljena je knjiga Liber i mumija. O knjizi su govorili Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Igor Uranić, urednik i autor, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, dr. sc. Mislav Čavka, autor, doktor medicine – radiolog.

Zagrebačka lanena knjiga i zagrebačka mumija najpoznatiji su spomenici u posjedu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Riječ je o najdužem ikada pronađenom etruščanskom tekstu s 1200 riječi i mumiji na čijim lanenim povojima je tekst napisan. Liber (ili Zagrebačka Lanena knjiga) i mumija stigli su u Zagreb 1868. godine u vrijeme formiranja nacionalnih institucija pod utjecajem Ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda, kao dar iz oporuke Mihaela Barića, Hrvata koji je živio u Beču i bavio se prikupljanjem starina. Bilo je to upravo u vrijeme zasnivanja i prikupljanja fundusa Narodnog muzeja.

Liber linteus i mumija poznati su i proučavani diljem svijeta, i oni su svakako, kad je riječ o interesu publike, najveća atrakcija Arheološkog muzeja u Zagrebu. S druge strane, golem je i konstantan, i interes znanstvenika koji se bave etruskologijom, ali i samim zagonetnim pitanjem povezanosti egipatske mumije i etruščanskoga teksta.

S obzirom na trajan interes domaće i svjetske javnosti za Liber linteus i Zagrebačku mumiju monografija Liber i Mumija koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku bila je nužan korak u prezentaciji tih dvaju najpoznatijih spomenika u Arheološkom muzeju u Zagrebu uopće. Naime, posljednja publikacija koja je nizom znanstvenih i stručnih radova obuhvatila povijest i značenje ovih dvaju spomenika, pod naslovom LIBER LINTEUS ZAGREBIENSIS – posebno izdanje Vjesnika Arheološkog  muzej u Zagrebu, čiji urednik je bio Ante Rendić-Miočević, objavljena je 1986. godine. Od te tiskovine preostali su samo arhivski primjerci, te je bilo potrebno objaviti novu, koja će uz povijest i prezentaciju Libera i mumije, također prikazati i sva znanstvena istraživanja koja su se dogodila u međuvremenu – osobito u 21. stoljeću. Urednik ove nove publikacije je muzejski savjetnik i voditelj Egipatske zbirke Igor Uranić, a tekstove je napisala grupa autora s područja povijesti, lingvistike, radiologije i grafologije.

SADRŽAJ KNJIGE

  1. Povijest

Liber i Mumija —
atrakcija i enigma Arheološkoga muzeja u Zagrebu
Igor Uranić

Etruščani —
podrijetlo i vjerovanja naroda
zaogrnutoga misterijom (in brevis)
Kornelija A. Giunio

  1. Etrurski jezik

Hipoteze o podrijetlu etrurskoga jezika
Ante Petrović

Lingvistički opis etrurskog jezika
Kristina Šekrst

III. Nova istraživanja

Grafička tehnologija Zagrebačke lanene knjige
Dorela Dujmušić, Damir Modrić, Vesna Džimbeg-Malčić

X paleoradiologija
Mislav Čavka

Anđelka Felja

Povezani članci

Voditeljstvo u praksi

HF

Od Predraga, preko Peđe do Fritza

HF

Sveti Nikola Tavelić

HF

Kako su četnici protjerali Hrvate iz Hrtkovaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...