Hrvatski Fokus
Znanost

Nevladine organizacije blokirale javnu objavu u seksualnoj istrazi EU-a u Kongu

Humanitarni radnici optuženi su za litaniju seksualnih zločina, uključujući traženje ranjivih žena u zamjenu za ugovore o radu na određeno vrijeme

 

UNICEF je među nevladinim udrugama koje pokušavaju blokirati otkrivanje dosjea vezanih za iskorištavanje žena i djece u Kongu zbog izvješća da su humanitarni radnici oplodili 26 žena

Velike zapadne nevladine udruge, uključujući UNICEF i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM), blokiraju javno objavljivanje dosjea poslanih Europskoj komisiji u vezi s istragom zlostavljanja žena i djece u Kongu u skandalu vezanom za seks za posao, javlja EUobserver.

Agencije su pod povećalom zbog djelovanja svojih zaposlenika, koji se trenutačno nalaze u Kongu i reagiraju na epidemiju ebole 2018./2020., i sprječavaju objavljivanje spisa iz straha da ne ugroze njihovo financiranje.

Humanitarni radnici optuženi su za litaniju seksualnih zločina, uključujući traženje ranjivih žena u zamjenu za ugovore o radu na određeno vrijeme. Među kaznenim djelima koja se istražuju je i silovanje trinaestogodišnje djevojčice koja je naknadno bila prisiljena na pobačaj, zajedno s još dvadeset i šest žena i djece koje su ukupno oplodili humanitarni radnici.

Objave su se pojavile 2020. godine nakon što je pedeset i jedna žena istupila s pričama o tome kako su žene osigurale kratkoročne ugovore s nevladinim organizacijama na temelju seksualnih usluga. Najmanje 80 zaposlenika i podružnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) povezano je sa skandalom, a umiješano je i osoblje Oxfama i Medecins Sans Frontieresa.

Kršćanska agencija za pomoć World Vision Network navela je rizik za “komercijalne interese” kao razlog za blokiranje objavljivanja informacija, a UNICEF se pozvao na “povlastice i imunitete” organizacije. Promigracijski IOM također se osvrnuo na zabrinutost u pogledu financiranja i dodao da bi objavljivanje detalja moglo ugroziti žrtve i osoblje.

Europska komisija ima 25 osjetljivih dokumenata koji se odnose na skandal i velik je financijski doprinos mnogim uključenim agencijama.

Ovo je najnovija vijest u dugom nizu sličnih otkrića koja uključuju humanitarne radnike koji iskorištavaju svoje položaje za seks. Sličan skandal zahvatio je Oxfam 2018. godine zbog seksualnih nedjela njegovih zaposlenika na Haitiju.

Najzainteresiranija nevladina organizacija je WHO koja je još uvijek aktivna u Kongu za provedbu cijepljenja protiv COVID-a. WHOhas je na tvrdnje odgovorio akcijskim planom za formalizaciju kodeksa ponašanja osoblja.

Relativna slijepa točka kada je riječ o medijskom izvještavanju, poznato je da su zapadne nevladine organizacije dugo uključene u neetično ponašanje pod krinkom humanitarizma u zemljama u razvoju.

Prikazan kao moralno uzoran i često ima istaknute uloge u europskom odgovoru na COVID i azil, ovaj najnoviji pokušaj frustriranja objavljivanja osuđujućih informacija o zlostavljanju žena i djece trebao bi prigušiti aureole koje su neke nevladine organizacije stavile na sebe.

Thomas O’Reilly, irski novinar koji radi za europske konzervativce u Bruxellesu. Ima obrazovnu pozadinu u kemijskim znanostima i novinarstvu, europeanconservative.com/articles/news/ngos-block-public-disclosure-in-eu-congo-sex-probe

Povezane objave

Od rođenja do odlaska u mirovinu

hrvatski-fokus

Vandana Shiva: Što nedostaje u raspravi o klimi (1)

hrvatski-fokus

OTVORENO PISMO – Zaustavite COVID Holokaust!

hrvatski-fokus

Ni Nijemci ne će uzimati dodatna cjepiva (1)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više