Hrvatski Fokus
Religija

Blagoslov na Cvjetnicu

U Gradskoj knjižnici Kaštela održana uskrsna radionica pletenja maslinovih grančica, izrade golubica od divlje smokve, križića od perunikina lista i barabana

 

Uskrsna radionica pletenja maslinovih grančica ukrašenih golubicama od srčike divlje smokve koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem održana je ove godine po deseti put u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu.
Gđa. Mira Orošnjak pokazala je brojnim nazočnim polaznicima radionice način na koji se izrađuju golubice od srčike divlje smokve, dok su ih Tea Bilić Prcić i Jasminka Borzić poučile pletenju maslinovih grančica i izradi križića od perunikina lista.

Zahvaljujući Miri Marinović Batić, koja je na uskrsnu radionicu donijela jaja bojana u kori od crvenog luka, među okupljenim polaznicama radionice povela se rasprava uz pomoć kojih se trava i biljaka uskrsna jaja mogu obojati prirodnim putem.

Uz razgovor o kaštelanskim korizmenim i uskrsnim običajima koji su se, prema riječima sudionica radionice „ipak u manjoj miri razlikovali od Kaštili do Kaštili, od Sućurca do Ne’aja“ i kazivanje uskrsnih pjesama sućuračkog pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva, čije je stihove čitala Mira Marinović Batić, Renata Dobrić je zainteresirane polaznice radionice, i to prvenstveno najmlađe, upoznala s običajem barabanavanja, kojega se i danas sjećaju najstariji Sućurani: „Barabani su izrezbarene šibe (tanke grane) kojima su djeca u Velikom tjednu udarala po crkvenim klupama, umjesto zvonjenja crkvenim zvonima. Muška djeca su od jasenovih šiba izrađivala barabane uz pomoć kojih su, udarajući po klupama u crkvi stvarali buku, dok su djevojčice na obredu Velikog petka stvarale buku „čvrčajkama“, u znak simboličnog protesta protiv Kristove osude i dočaravanja potresa na Golgoti.“ 

Tijekom skoro trosatnog kreativnog druženja poveo se razgovor o još jednom starom kaštelanskom običaju uoči Cvitnice – o običaju umivanja u vodi u kojoj se preko noći natapalo mirišljavo cvijeće poput tratinčica i ljubičica, pri čemu je pojašnjeno kako bi se na sam blagdan Cvjetnice, ujutro, prije odlaska na sv. misu, svi ukućani umivali tom vodom, vjerujući da taj čin donosi zdravlje, ljepotu i čistoću lica. Mira Marinović je, donijevši na radionicu svježe ubranu violu, pojasnila kako se i dan-danas u Sućurcu njeguje običaj da se ljubičicama i violama ukrašavaju ispletene maslinove grančice i košare (krtoli) u kojima se hrana nosi na uskrsni blagoslov.

Recept za trvenice

Na upite polaznica koji je najbolji recept za domaće sirnice, odnosno, „trvenice“, kako su ovi tradicionalni uskrsni kolači od davnina nazivani u Kaštilima, Renata Dobrić je napomenula kako je upravo „njen stari obiteljski recept za „trvenice“, koje takav naziv nose jer se tijesto moralo dobro „utrti“, tj. temeljito umijesiti, objavljen u seriji njenih autorskih članaka o prvenstveno sućuračkim, ali kaštelanskim uskrsnim običajima, koji se mogu pronaći na kaštelanskom portalu, a koji su prvotno objavljeni 2008. godine“. „U tom receptu je zapisan cijeli postupak izrade kaštelanskih trvenica, koji sam zapisala prema uputama bake i njene sestre, koje bi se preko noći budile i ustajale kako bi premijesile tijesto za trvenice, guske i kolače, po kojima je mirisala cijela kuća, dvor, i cijela ulica. Tradicija pečenja trvenica nastavila se u mojoj obitelji do danas, pa tako na Veliku subotu cijela obitelj sudjeluje u izradi trvenica koje nosimo na blagoslov“. Osim toga, R. Dobrić je napomenula i kako svi oni koji žele pročitati više o kaštelanskim uskrsnim običajima, u svim odjelima Gradske knjižnice Kaštela mogu posuditi knjigu gđe. Sanje Acalija „Uskrs u Kaštelima“ koju je tiskao Muzej grada Kaštela 2003. godine.

Za vrijeme radionice svi nazočni su se mogli i osobno okušati u „lupanju s barabaniman“ koje je izradio Tonći Rinčić, i to prema uputama „našeg sućuračkog meštra Jere“, i u „čvrčanju s čvrčajkon“ koju je na radionicu donijela Linda Grgić iz Solina.

Pored svega, saznali su i kako je golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu nosila upravo maslinovu grančicu, koja je predstavljala znak prestanka Božje ljutnje i pomirenja s ljudima. Maslinova grančica je i simbol mira, jer je upravo s maslinovim grančicama puk pozdravljao Isusa u Jeruzalemu, a Isus je posljednje sate svojega života proveo u masliniku na Maslinskoj gori.

Maslinove grančice ukrašene golubicama izrađene na radionici polaznice će odnijeti na blagoslov na blagdan Cvjetnice.

Cvjetići viole

Tradicionalna uskrsna baštinska radionica Gradske knjižnice Kaštela i ove godine je izazvala velik interes, pa je tako istoj nazočilo više od 50 polaznica svih dobi iz svih sedam Kaštela, Solina, Splita, Podstrane, Mravinaca i Trogira. U opuštenom, mirnom i ugodnom preduskrsnom ozračju, uz sokove i domaće kolače, radionica je završena tek kad su sve polaznice uspjele osobno uplesti svoju maslinovu grančicu ukrašenu golubicom od srčike divlje smokve, cvjetićima viole i križićem od perunikina lista.

Ravnateljica GKK Renata Dobrić ovom prilikom je najavila još jednu uskrsnu baštinsku radionicu „Bojanje uskrsnih jaja prirodnim bojama“, koja će se održati u utorak 26. ožujka u 17.00 u Dječjem odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Starome.

Uskrsna baštinska radionica Gradske knjižnice Kaštela „Pletenje maslinovih grančica i izrada golubica od srčike divlje smokve“ održana je u sklopu cjelogodišnjeg projekta GKK „Kaštelanska kulturno-povijesna baština“, koji podupire i Ministarstvo kulture i medija RH.

Renata Dobrić

Povezane objave

Što su katolicima bili križarski ratovi?

HF

Moj dom

HF

Objave na kraju vremena

HF

Dok nas smrt ne razdvoji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više