Hrvatski Fokus
Vanjska politika

UAE, Saudijska Arabija i Katar pojavljuju se kao vođe meke moći

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud nedavno se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem

 

Porast triju zemalja GCC-a u globalnom indeksu meke energije, s vodećim UAE sa savršenom ocjenom ekonomije, naglašava njihov globalni utjecaj i poboljšanje ugleda. Brendiranje nacije, diplomacija i globalni događaji jačaju globalni položaj GCC-a, naglašavajući njihovu predanost dijalogu, inovacijama i poticanju kooperativnih globalnih veza.

Tri zemlje Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) – Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Saudijska Arabija i Katar – pozicionirale su se kao predvodnici u areni globalne meke moći, prema najnovijem Global Soft Power Indexu tvrtke Brand Finance. S izvanrednim napretkom od kada je indeks prvi put uveden 2020. godine, Unija je pokazala impresivan napredak, pa je UAE skočio za osam redova i sada zasjeo na 10. poziciju, Saudijska Arabija popela se osam redova na 18. mjesto, a Katar je skočio deset redova i osigurao 21. poziciju.

Razvoj se pripisuje njihovom opsežnom angažmanu u nastojanjima brendiranja nacije, diplomatskim naporima i domaćinstvu značajnih globalnih događaja.

Ove inicijative ne samo da su privukle pozornost svijeta, već su značajno povećale utjecaj i ugled regije na međunarodnoj sceni, ističe se u izvješću.

“Posebno je upečatljivo postignuće UAE-a, postigavši savršenih 10/10 na atributu ‘snažne i stabilne ekonomije’, svrstavajući ga na prvo mjesto u ovoj kategoriji za tekuću godinu”, dodaje se.

David Haigh, predsjednik i izvršni direktor Brand Financea, pohvalio je zemlje GCC-a za njihovu predanost poticanju dijaloga, inovacija i izgradnje mira, za koje je rekao da su ključni za zbližavanje svijeta.

Prema Haighovim riječima, uzašašće tih zemalja na ljestvici meke moći ukazuje na pomak prema većim suradničkim i gostoljubivim međunarodnim odnosima.

Nedavni napori Katara u posredovanju jačaju njegov globalni položaj, čime je stekao široko međunarodno priznanje.

Dok Sjedinjene Države i Velika Britanija i dalje drže prva mjesta u indeksu, napredovanje Kine na treće mjesto, prestigavši divove poput Japana i Njemačke, označava još jedan značajan pomak. Ovaj napredak naglašava koncentrirane napore Kine u jačanju svojih poslovnih, trgovinskih i obrazovnih veza na globalnoj razini.

Indeks također baca svjetlo na meke borbe za vlast s kojima se suočavaju nacije poput Rusije i Ukrajine, prvenstveno zbog njihove umiješanosti u vojne sukobe. Unatoč tim izazovima, otpornost Ukrajine sjaji, zadržavajući viši položaj nego ikad prije usred nedaća, ističe se u izvješću.

Korelacija između gospodarske stabilnosti i utjecaja meke moći istaknuta je u izvješću, a zemlje koje se mogu pohvaliti stabilnim i snažnim gospodarstvima imaju tendenciju da imaju veći međunarodni utjecaj i održavaju povoljniji ugled.

Napredak zemalja GCC-a daje živu sliku njihovog uspješnog puta ka promjeni globalne percepcije i jačanju veza u svijetu koji se stalno mijenja, zaključuje se u izvješću. (t.c.)

Povezane objave

Kineski ekstravagantan plan za trgovinsku rutu kanala od Grčke do Srednje Europe

hrvatski-fokus

Predali smo svoja prava i slobode u ruke vukova EU-a

HF

Švicarska i EU – uljudno – prema sukobu

HF

Trump vratio stari video na Twitter koji Twitter želi sakriti

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više