Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Od Konrada Adenauera do Joea Bidena – kako se na Bürgenstocku vodi svjetska politika

U lipnju će se raspravljati o mirovnom rješenju za Ukrajinu na najvišoj razini u luksuznom odmaralištu Bürgenstock. Šefovi država sastaju se na mjestu ogrezlom u povijesti

 

Početkom 1950-ih savezni kancelar Konrad Adenauer proveo je ljetne praznike na Bürgenstocku i sa sobom poveo svoj kabinet.

“Evo vas na jednom od rijetkih preostalih mjesta ovog problematičnog svijeta, gdje se možete uroniti u najdublji mir”, napisao je američki pisac A. J. Cronin šezdesetih godina prošlog stoljeća o Bürgenstocku. Svijet je danas opet nemiran. Još jednom, sada će biti malo sigurnije u osamljenom hotelskom kompleksu.

U lipnju će se brojni šefovi država sastati ovdje na mirovnoj konferenciji u Ukrajini. To su u srijedu službeno objavili predsjednik Viola Amherd i ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis. Prije konferencije za medije Amherd je o odluci obavijestio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Zelensky je reagirao s velikim zadovoljstvom.

“Bürgenstock je bio očito mjesto održavanja konferencije”, izjavio je medijima veleposlanik Gabriel Lüchinger, šef Odjela za međunarodnu sigurnost FDFA-e. U Švicarskoj nema mnogo mjesta na kojima možete održati sastanak koji ima tako visoke sigurnosne zahtjeve. Švicarska je očekivala da će konferenciji nazočiti 80 do 100 šefova država iz cijelog svijeta. Pozivnice će biti poslane u sljedećih nekoliko dana.

Moćni i lijepi među sobom

Zapravo, Bürgenstock je mnogo više od hotela, to je hotelska planina od 60 hektara. Osnovan 1873. godine, Grand Hotel u kantonu Nidwalden s godinama se razvio u odmaralište koje uključuje dva luksuzna hotela i brojne rezidencije. Čak i pod novim vlasnikom, katarskim državnim fondom za bogatstvo, povijesne zgrade i okolica zadržali su svoj šarm.

U ranoj dobi, njemački kancelar Konrad Adenauer podlegao je čaroliji skrovitog mjesta visoko iznad jezera Lucerne, gdje su moćni i lijepi bili među sobom. Nakon 1950. političar CDU-a tri je puta ljetovao u središnjoj Švicarskoj. Pri čemu je “starac”, kako su ga s poštovanjem zvali, tumačio pojam praznik na vrlo idiosinkratski način. Adenauer je preselio sjedište vlade iz mirnog Bonna u još mirniji Bürgenstock. Odavde je njegov “leteći kabinet” ušao u svjetsku politiku. Gosti iz cijele Europe odali su počast Adenaueru.

Adenauer je volio koristiti tjedne koje je proveo u otmjenom odmaralištu za izlete u okolicu. Pobožni katolik posebno je volio švicarskog nacionalnog sveca Niklausa von Flüea. Posjetio je svoje pustinjaštvo u obližnjem Flüeli-Ranftu 1950. godine i čini se da je bio duboko impresioniran.

Pet godina kasnije, kancelarka se suočila s odlukom hoće li otputovati u Sovjetski Savez kako bi pregovarala s vladarima Kremlja o oslobađanju posljednjih njemačkih ratnih zarobljenika. U ovoj delikatnoj situaciji, kako se izvješćuje, ponovno je skrenuo na hodočasničko mjesto. Molitva bratu Klausu ojačala ga je u njegovoj namjeri da krene na težak put u Moskvu.

Adenauer je bio prvi političar moderne demokracije koji je otkrio ujedinjujući karakter luksuznih hotela u osamljenom planinskom krajoliku. Prije njega, aristokrati iz pola Europe sastali su se ovdje kako bi razgovarali o politici i obiteljskim vezama. Paralelno s njegovom prisutnošću, započela je nova era na Bürgenstocku. Fritz Frey, koji je postao vlasnik hotela 1953. godine, bio je genijalan networker.

Hotelijer je proširio kompleks u bajkoviti svijet u alpskom okruženju. Mješavina Heimatstila i Swinging pedesetih oduševila je slavne osobe iz politike, biznisa i show businessa. Na Bürgenstocku su se upoznali svi koji su imali čin i ime. Na primjer, indijski premijer Jawaharlal Nehru i njegova kći Indira Gandhi ovdje su upoznali filmskog glumca Charlieja Chaplina.

Osim prisutnosti brojnih njemačkih državnika kao što su Theodor Heuss, Walter Scheel i Helmut Schmidt, bila je upečatljiva snažna prisutnost izraelskih političara poput utemeljitelja države Davida Ben-Guriona i premijerke Golde Meir. Gotovo da nije bilo službenih sastanaka u odmaralištu, ali neformalni razgovori na legendarnom bazenu u obliku bubrega.

U svakom slučaju, glamura ne nedostaje, jer su pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća filmske zvijezde Audrey Hepburn i Sophia Loren dugo živjele na Bürgenstocku. Hepburn se čak udala za svog kolegu glumca Mela Ferrera u slikovitoj kapelici Bürgenstock.

Tajnovite Bilderbergove konferencije

Bürgenstock također duguje svoj ugled činjenici da su se takozvane Bilderbergove konferencije ovdje održavale 1960., 1981. i 1995. godine. Sastanci, koje je 1954. inicirao nizozemski princ Bernhard, bili su namijenjeni konsolidaciji suradnje između zapadne Europe i Sjeverne Amerike. “Palača” kao konferencijski hotel bila je zatvorena za druge goste kako bi se visoki predstavnici biznisa, politike, vojske, plemstva, medija i tajnih službi mogli neometano sastajati.

I popis gostiju i teme o kojima se raspravljalo bili su tajni, tako da postoje mnoge legende koje okružuju ove sastanke. Ipak, procurila su imena nekih sudionika. Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger, bivši potpredsjednik SAD-a Walter Mondale i talijanski premijer i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi, kako se navodi, bili su na zalihama jamaca.

Zapravo, zapanjujuće je da je službena Švicarska tek početkom 2000-ih otkrila Bürgenstock kao mjesto konferencije. U to su se vrijeme vodili mirovni pregovori o Južnom Sudanu i Cipru. Zato što je dugi rock bar iznad jezera Lucerne san za one koji su odgovorni za sigurnost. Jedina pristupna cesta iz Stansstada može se lako zatvoriti. Visoki gosti mogu se dovesti preko bivšeg vojnog aerodroma Buochs (NW). Međutim, luksuzno odmaralište nema fiksni heliodrom.

Bürgenstockova deklaracija kao cilj

Međutim, mirovna konferencija u Ukrajini potpuno je drugačiji logistički izazov, jer je potrebno sigurno dovesti 80 do 100 šefova država iz cijelog svijeta na planinu i natrag. Među njima su tako istaknute ličnosti kao što je predsjednik Zelenski. Švicarska se nada da će američki predsjednik Joe Biden biti tamo. Šanse su dobre, jer Biden želi prisustvovati sastanku G-7 u Apuliji malo prije.

Prema riječima veleposlanika Gabriela Lüchingera, pripreme traju već nekoliko tjedana. Osim političkih tijela, naravno uključeni su i švicarska vojska i policijski korpus Nidwaldena i Luzerna. Ministar vanjskih poslova Cassis procijenio je troškove cijele konferencije na 5 do 10 milijuna švicarskih franaka.

Međutim, unatoč velikim naporima, već je jasno koliko je nerealno nadati se da će na Bürgenstocku biti sklopljen ukrajinski mirovni sporazum. S Rusijom, jedna od zaraćenih strana će nestati. To je izjavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov saveznom vijećniku Cassisu. Najviši osjećaji vjerojatno bi bilo usvajanje Bürgenstockove deklaracije, koja bi utrla put mirovnom procesu. Ali čak i ako ne uspije, ime Bürgenstock bit će prisutno u cijelom svijetu.

Erich Aschwanden, 10. 4. 2024., https://www.nzz.ch/schweiz/von-adenauer-bis-joe-biden-wie-der-buergenstock-zum-politischen-berg-wurde-ld.1825685

Povezane objave

Albin Kurti kao uzor državnika s jasnim stajalištem prema Srbiji

hrvatski-fokus

Bidenov režim gura Svjetsku zdravstvenu skupštinu na pružanje ovlasti WHO-a nad SAD-om

hrvatski-fokus

Ponovno se uvodi prisilni rad u Rusiji

HF

Izborna prijevara na NPR-u

hrvatski-fokus

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više