Hrvatski Fokus
Znanost

Opasnosti zajedničke poljoprivredne politike Europske unije

Europski zeleni plan smanjuje konkurentnost europske poljoprivrede i predstavljaju prijetnju djelotvornosti europske poljoprivrede i njezinoj sposobnosti da hrani stanovnike Europe

 

Europski zeleni plan skup je direktiva EU-a usmjerenih na zelenu transformaciju Europske unije. Uvodi se bez obzira na ekonomske i socijalne troškove i dobrobit građana država članica, čime se krše ciljevi zbog kojih je Unija i osnovana.

Prema članku 3. Ugovora o Europskoj uniji: Svrha Unije je promicanje mira, njezinih vrijednosti i dobrobiti njezinih naroda. Nisu samo poljoprivrednici ti koji će ispaštati od ruku eurokrata čelnika vlada i država Europske unije.

Tekst peticije

Dame i gospodo,

u članku 3. Stavku 3. Ugovora o Europskoj uniji stoji da Europska unija „radi na održivom razvoju Europe, koji se temelji na održivom gospodarskom rastu i stabilnosti cijena, te socijalnom tržišnom gospodarstvu visoke konkurentnosti“.

Štoviše, sukladno odredbama Ugovora o funkcioniranju Europske unije, EU provodi Zajedničku poljoprivrednu politiku, čiji je cilj, između ostalog, osigurati „prikladan životni standard ruralnog stanovništva, posebno povećanjem individualnog dohotka ljudi koji rade u poljoprivredi.” Europska unija izjavljuje da se pri uspostavi Zajedničke poljoprivredne politike uzima u obzir „specifičnost poljoprivrednog gospodarstva koja proizlazi iz socijalne strukture poljoprivrede te strukturnih i prirodnih razlika između pojedinih poljoprivrednih regija“.

Gore navedena načela, usvojena od strane država članica EU i temelj skladne europske suradnje, prekršena su provedbom radikalnih zahtjeva uključenih u Europski zeleni plan.

Diljem Europe traju prosvjedi poljoprivrednika koji se bore ne samo za svoje interese, već i za svoja prava zajamčena gore navedenim pravnim aktima, koji su primarni zakonodavstvu Europskog parlamenta.

Stoga pozivamo čelnike vlada svih država članica EU-a na odlučne i konkretne odgovore usmjerene na rješavanje problema europskih poljoprivrednika i građana:

  1. Tražimo da se poljoprivrednicima koji prosvjeduju omogući sloboda okupljanja i neograničena sloboda prosvjeda. Također zahtijevamo oslobađanje poljoprivrednika privedenih tijekom legalnih prosvjeda i obustavu kaznenih postupaka koji su sredstvo zastrašivanja prosvjednika.
  2. Zahtijevamo sazivanje EU summita posvećenog zahtjevima poljoprivrednika koji prosvjeduju. Zahtijevamo napuštanje fasadnih instrumenata fiktivnog industrijskog dijaloga, primjer za to je „Strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede u EU“ koji je u siječnju pokrenula predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
  3. Zahtijevamo racionalno ograničavanje uvoza hrane izvan EU, na temelju određenih kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja.
  4. Zahtijevamo da Europsko vijeće usvoji odluke koje vode do povlačenja tijela EU-a iz provedbe elemenata Europskog zelenog plana koji smanjuju konkurentnost europske poljoprivrede i predstavljaju prijetnju učinkovitosti europske poljoprivrede i njezinoj sposobnosti da hrani stanovnike Europe. Konkretno, to su elementi koji dovode do radikalnog povećanja troškova električne energije, gnojiva i infrastrukturnih zahtjeva. Zahtijevamo da EU preispita sve pravne akte donesene u okviru Europskog zelenog plana – uključujući sve propise i odluke inspirirane Europskim zelenim planom i koje spadaju u djelokrug Zajedničke poljoprivredne politike.
  5. Posebice zahtijevamo odustajanje od radikalnih i nejednakih redukcija uporabe sredstava za zaštitu bilja te radikalnih i nejednakih ograničenja uporabe gnojiva za različite proizvođače. Ideološki zahtjevi EU ne samo da dovode do gubitka konkurentnosti europske poljoprivredne proizvodnje, već ugrožavaju i opstanak europske poljoprivrede, što narušava prehrambenu sigurnost pojedinih država članica i cijele Zajednice.
  6. Posebno zahtijevamo ukidanje prisilnog ugara (nekorištenja) poljoprivrednog zemljišta.
  7. Posebno zahtijevamo da nove pretpostavke Zajedničke poljoprivredne politike budu predmet širokih konzultacija u opsegu koji je trenutno inspiriran Europskim zelenim planom, uz sudjelovanje poljoprivrednika koji prosvjeduju i organizacija koje ih podržavaju.

Samo provedba gore navedenih zahtjeva omogućit će poljoprivrednicima povratak na posao i vratiti dio povjerenja građana EU u njezina zakonodavna tijela.

Građani Europske unije

Ordo iuris

Povezane objave

Bio je moj učitelj

HF

Nove tehnologije

HF

Ulje lanenog sjemena

HF

Biorazgradljivi polietilen

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više