Hrvatski Fokus
Znanost

WHO i transrodne osobe  

Za nadati se je da u UN-u ne će proći zlokobni protuprirodni plan Svjetske zdravstvene organizacije

 

Centar za obitelj i ljudska prava (C-Fam) objavio je priopćenje kao odgovor na razmatranje Svjetske zdravstvene organizacije i tzv.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošle je godine najavila svoju namjeru da razvije smjernicu o pružanju “rodno afirmirajuće” skrbi za “trans i rodno raznolike” osobe, ulazeći u sve kontroverznije područje medicine i prava.

C-Fam je odgovorio na poziv WHO-a na komentare upozorenjem UN-ovoj zdravstvenoj agenciji o potencijalnim štetnostima projekta, pozivajući ih da odbace projekt “kako bi se usredotočili na misiju WHO-a da poboljša zdravstvenu zaštitu širom svijeta”.

Od početka se činilo da razvoj smjernice pokreću ekstremni transrodni aktivisti – isti aktivisti koji su 2018. preuzeli zasluge za ažuriranje dijagnostičkog priručnika SZO-a kako bi prestali klasificirati rodnu disforiju kao mentalnu bolest. C-Famov komentar napominje da je razvojna skupina smjernica naseljena ljudima koji će financijski ili profesionalno dobiti od transrodne medicinske industrije.

SZO je u više navrata naznačio da uključuje intervencije “potvrđivanja spola” kao dio “seksualnog zdravlja”, a smjernica će vjerojatno uključivati ne samo kliničke informacije, već i pravne i političke upute koje će se koristiti za pritisak na vlade koristeći jezik ljudskih prava.

Smjernica će se također usredotočiti na obuku i obrazovanje zdravstvenih radnika, izazivajući zabrinutost u pogledu prava liječnika i drugih pružatelja zdravstvenih usluga koji se protive postupcima “potvrđivanja spolova” kao pitanju savjesti.

C-Fam je u svom komentaru istaknuo da su intervencije koje potvrđuju spol vrlo eksperimentalne, iako potencijalno unosne za zdravstvene sustave, jer usmjeravaju pacijente u cjeloživotni tijek hormona, kao i operacije koje su sklone ozbiljnim i ponavljajućim komplikacijama. Nadalje, takve intervencije teško da su “terapeutske”, jer oštećuju inače zdrave tjelesne funkcije, navodno kao način poboljšanja mentalnog zdravlja pacijenta, unatoč činjenici da SZO sada tvrdi da ti pacijenti ne pate od poremećaja mentalnog zdravlja.

Dokazi da skrb koja potvrđuje spol ima dugoročne koristi za mentalno zdravlje pacijenata slabi su i vrlo sporni, unatoč tvrdnjama aktivista da je znanost riješena.

Slično tome, slučaj transrodnog identiteta kao pitanja ljudskih prava također je vrlo kontroverzan. U mjeri u kojoj je “spol” definiran međunarodnim pravom, uvijek je bio jasno povezan s binarnim razumijevanjem muškog i ženskog. Iako su neki stručnjaci i odbori UN-a za ljudska prava nedavno počeli vršiti pritisak na zemlje da zakonski priznaju rodne promjene, uključujući samo na temelju samoidentifikacije, te tvrdnje osporavaju drugi stručnjaci UN-a za ljudska prava. Nadalje, čak i ako su neovisni stručnjaci koji djeluju u okviru Ureda visokog povjerenika za ljudska prava jednoglasno zagovarali transrodni identitet i njegovo pravno priznavanje, njihova mišljenja nisu pravno obvezujuća za države članice UN-a.

SZO je 2022. objavio smjernicu o pobačaju, pozivajući na uklanjanje svih zakonskih ograničenja i smanjeni medicinski nadzor, u suradnji s aktivistima za ekstremni pobačaj. Čini se kako je agencija spremna učiniti isto glede medicinskih intervencija koje potvrđuju spol. Ako neće preispitati svoj plan, koji bi mogao imati štetne posljedice za mnoge ranjive osobe, uključujući djecu, barem su upozoreni.

Dr. sc. Rebecca Oas, https://c-fam.org/friday_fax/c-fam-warns-who-of-dangers-in-forthcoming-transgender-guidance/

Povezane objave

Nema kliničkih dokaza koji podupiru eksperimentalne umjetne maternice kod ljudi

hrvatski-fokus

Zbunjujuće, nestručno i neodgovarajuće (3)

HF

Zvonko Kusić novi predsjednik Zaklade

HF

Najveća pljačka u povijesti SAD-a

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više