Hrvatski Fokus
Znanost

Tehnologija umjetne maternice

Eksperimentalna uporaba AWT-a izložit će subjekte istraživanja nepoznatim rizicima, fizičkim i psihološkim, i povući zabrinutost oko mogućnosti pristanka na takve postupke

 

Artificial womb technology (AWT) – tehnologija umjetne maternice (TUM) bi mogao poboljšati neonatalnu intenzivnu njegu, pružiti alternativu za surogat majčinstvo ili transplantaciju maternice, unaprijediti prenatalnu terapiju, ispraviti nejednakost spolova i omogućiti prekid trudnoće bez prekida života fetusa. Brzo kliničko uvođenje, međutim, nije vjerojatno s obzirom na mnoge zabrinutosti za dobrobit djece rođene kroz AWT. Preostaje obaviti ključni posao u pogledu toga može li se i kako eksperimentiranje na (kojim) ljudskim subjektima organizirati bez prelaska prihvatljivog praga rizika i uz rigorozno praćenje tijekom trudnoće i nastavak nakon rođenja, uz dužno poštovanje privatnosti i informirani pristanak. Eksperimentalna uporaba AWT-a izložit će subjekte istraživanja nepoznatim rizicima, fizičkim i psihološkim, i povući zabrinutost oko mogućnosti pristanka na takve postupke.

U postavljanju uvjeta eksperimentalnog istraživanja morat će se definirati jasne indikacije za određivanje prihvatljive primjene tehnologije. AWT će se primarno koristiti kao platforma za održavanje života za ekstremno nedonoščad, iako je vjerojatno da bi njegova eventualna upotreba u konačnici mogla pokriti šire razdoblje gestacije i možda omogućiti širi raspon primjena.

U slučaju djelomične ektogeneze, prijenos fetusa u ektogenetski inkubator utjecat će na trudnicu, što znači da zabrinutost za fizičko blagostanje i autonomiju i dalje ostaje. Ako bi se AWT ikada koristio za unapređenje fetalne terapije, to bi moglo zakomplicirati mogući sukob između dobročinstva prema budućem djetetu i autonomije trudne osobe.

AWT kao novo rješenje za osobe koje žele potomstvo, ali za koje je trudnoća nemoguća ili rizična, uvelike se temelji na vrijednosti reproduktivne autonomije. Ovo ukazuje na važnost balansiranja prednosti i mana drugih alternativa roditeljstva naspram onih ektogeneze. Razmatranja u smislu sigurnosti, isplativosti i jednakosti pristupa bit će ključna. S obzirom na mnoštvo mogućih primjena—uključujući mogućnost zaobilaženja manjih trudničkih neugodnosti i povezanih društvenih opterećenja—postavljanje dosljednih kriterija prihvatljivosti bit će jedan od najvažnijih izazova za organiziranje poštenog pristupa AWT-u. Naposljetku, društvena je rasprava o utjecaju ektogeneze na prihvatljivost i reguliranje pobačaja. Suprotno uobičajenim tvrdnjama, ektogeneza bi mogla zakomplicirati, a ne riješiti problem pobačaja.

Bilješke

  1. Da bi to istaknuo, Colgrove se poziva na hipotetski scenarij koji treba pokazati da nema razloga za pretpostavku da su subjekti potpune i djelomične ektogeneze nejednaki na neki moralno relevantan način.
  2. Slična razmišljanja o pristanku i točnim informacijama o trenutnom stanju znanja o rizicima i koristima napravljena su u kontekstu UTx-a. Vidi [ 129].
  3. Ovo je međustandard između minimalnog standarda ‘pogrešnog života’ i standarda ‘maksimalne dobrobiti’. Potonji odbacuje sve medicinske intervencije s naznakama da životni uvjeti budućeg djeteta neće biti optimalni [ 136].

Kratice

AWT:

Tehnologija umjetne maternice

ExCG:

Ekstratjelesna trudnoća

UTx:

Transplantacija maternice

Ovaj je članak licenciran pod međunarodnom licencijom Creative Commons Attribution 4.0, koja dopušta korištenje, dijeljenje, prilagodbu, distribuciju i reprodukciju u bilo kojem mediju ili formatu, sve dok na odgovarajući način navedete izvornog autora(e) i izvor, dati poveznicu na Creative Commons licencu i naznačiti jesu li napravljene promjene. Slike ili drugi materijali trećih strana u ovom članku uključeni su u Creative Commons licencu članka, osim ako nije drugačije navedeno u kreditnoj liniji za materijal. Ako materijal nije uključen u Creative Commons licencu članka, a vaša namjeravana uporaba nije dopuštena zakonskim propisima ili premašuje dopuštenu upotrebu, morat ćete dobiti dopuštenje izravno od nositelja autorskih prava. Za pregled kopije ove licence posjetitehttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ . Odricanje od dodjele Creative Commons javne domene (http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/) odnosi se na podatke koji su dostupni u ovom članku, osim ako nije drugačije navedeno u kreditnoj liniji za podatke.

https://bmcmedethics.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12910-021-00630-6

Povezane objave

IZJAVA PATOLOGA: Od koronavirusa nitko nije umro (2)

HF

Sedamdeset i pet godina uspješnog rada Hrvatske zajednice tehničke kulture

hrvatski-fokus

Koronavirus na farmama krznašica

HF

Svestrani Dragutin Hirc

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više