Hrvatski Fokus

Ona ima privlačan popis krivaca: imigrante, globalizaciju i korumpirani establišment u Parizu i Bruxellesu

 
 
Marine Le Pen mogla bi postati sljedeća predsjednica Francuske. Jasno, njezino vodstvo u nekim anketama pretjerano naglašava njezinu snagu prije nego se polje suzilo na dva kandidata – ali nezadovoljstvo glasača normalnom politikom ne smanjuje se. Velika bi pogrješka bila ne uzeti ozbiljno antiimigrantski, populistički ustanak.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/1.bp_.blogspot.com_-bLOr9KDwTcY_TXUoiwRms_I_AAAAAAAAAkQ_l2gAkZLjkS8_s1600_marine.jpg
Radi Francuske i Europe Le Pen se mora poraziti. U usporedbi s mješavinom virulentne ksenofobije i ekonomskog etatizma njezine stranke Donald Trump izgleda umjereno. Podrška joj još raste i da bi ju se porazilo, potrebno je više od pokazivanja prezira. Njezini takmaci moraju shvatiti zašto je tako popularna. Nacionalna fronta više nije samo rubni pokret fanatika i ekstremista. Ona je sada utočište razočaranim glasačima iz radničke klase, nezaposlenima i mladim ljudima koji ne mogu naći prvi posao. Odgovarajući na njihovu zabrinutost zbog terorizma, gospodarske stagnacije i nezaposlenosti, ta stranka ima privlačan popis krivaca: imigrante, globalizaciju i korumpirani establišment u Parizu i Bruxellesu. Oponašati tu poruku – kako je činio republikanski kandidat i bivši predsjednik Nicolas Sarkozy u neuspješnoj kampanji prije predizbora – neće proći. To je po sebi pogrešno i loša je taktika, jer glasači osjećaju grubi oportunizam.
 
Nisu bolja ni rasipna financijska obećanja, a ni ona da će djelovati  protiv lakomih kapitalista. Kandidat socijalista Benoit Hamon obećava univerzalni temeljni dohodak od 750 eura i porez na robote koji ljudima kradu posao. To se možda dopada nekim nepopravljivim socijalistima, ali većina francuskih glasača zna da nije realistično. Nažalost, platformu protiv Le Pen koja najviše obećava zastupa republikanski kandidat Francois Fillon koji je trenutačno zapleten u skandal.
 
Uvjereni tačerijanac Fillon nudi Francuskoj nešto svježe, čak radikalno. Njegov socijalistički takmac želi skratiti radni tjedan na 32 sata, Fillon želi odbaciti 35-satni radni tjedan, povisiti dob za odlazak u mirovinu, smanjiti potpore i srezati 500.000 radnih mjesta u državnoj upravi. (Mjesta ima, jedan od pet zaposlenih u Francuskoj radi  u državnoj upravi.) On osobito nastoji privući umjerene  pristaše Le Pen zalažući se za smanjenje imigracije o ograničavanje socijalnih potpora imigrantima. Govori otvoreno o borbi protiv terorizma. Le Pen Francusku želi izvesti iz eurozone, a Fillon tvrdi da EU treba reformirati – smanjenjem ovlasti Europske komisije i boljom koordinacijom nacionalnih fiskalnih politika. Većina francuskih glasača nije oduševljena EU-om, ali oni ne vole nepromišljene mjere koje predlaže Le Pen.
 
Fillon zbog skandala gubi podršku u korist bivšeg ministra gospodarstva i investicijskog bankara Emmanuela Macrona i govori o odustajanju. Macronova lijevosredinska platforma i dalje je neodređena, ali i on se zalaže za više javnih investicija u tehnologiju, obnovljivu energiju i obrazovanje. Njegovoj platformi treba rada, ali Macron kao i Fillon može ponuditi nešto onima koje je privuklo  obećanje Marine Le Pen o radikalnoj promjeni. Ključna stvar za svakog kandidata protivnika Le Pen jest govoriti umjerenima među njezinim pristašama, a pritom se ne predati njezinoj mračnoj i opasnoj viziji. Osuda Trumpa i njegovih pristalica nije funkcionirala u Americi. Osuda brexita i njegovih pristalica nije funkcionirala u Britaniji. Protivnici Marine Le Pen ne mogu reći da nisu bili upozoreni.
 

Bloomberg, SAD (uredništvo)

Povezane objave

Kako je Europa izgubila Tursku

HF

Predsjednik Trump tuži Hillary, DNC za 70 milijuna dolara!!

hrvatski-fokus

Američki Pentagon znao je za COVID

HF

Berlin i EU – pravo izvorište migranata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više