Hrvatski Fokus

Ispletena je gusta mreža za cijeli politički i društveni spektar

 
 
Kad sam svojedobno načuo kako će se ovdje osnovati „Povjerenstvo za sukob interesa“ pomislio sam: mora da će to djelovati pri Institutu Ruđer Bošković. Proučavat će fiziku sukoba interesa: što se događa kad se sukobe dva, a što kad njih „n“, kolika se energija pritom oslobađa, može li se ona  iskoristiti, recimo transformirati u električnu… Eto nama „obnovljivog izvora“ energije. Ni na kraj pameti mi nije bilo kako će to Povjerenstvo djelovati u sferi politike. I to još u ovoj fazi tzv. tranzicije u kapitalizam. Dakle u ipak već nekakvom kapitalizmu, makar „mladom“. Jer u tom sustavu, „mediju“, interes je sve, pa još konkurencija (interesa), dakle sukob, kako u gospodarstvu tako i u politici, svugdje štoviše. Drugačije – energija koju oslobađa „sukob interesa“ kapitalizmu život znači. Kako takvo što „ukrotiti“?  
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/logo_dalia.png
Ipak Povjerenstvo za sukob interesa je osnovano kao još jedna od tvorevina, da ne napišem izmišljotina, koja parazitira na leđima građana, poreznih obveznika. Pored postojećega sudstva, potpuno nepotrebno, jer su sudovi mogli suditi i u ovim interesno-prekršajnim  slučajevima, recimo preko posebnog odjela, posebno imenovanog suca (sudac Mislav Kolakušić recimo)… Ako ništa onda bi otpalo otvoreno političko nadmudrivanje, sukob – zamisli – interesnih strana, stranaka i partija, pobočnih silnica, profesionalnih i inih pri učestalom izboru šefa tog povjerenstva. Moglo bi ga se označiti i vrstom „kapitalističke“ ideološko-političke komisije koja se bavi interesima, sukobom, odnosno profitom i još koječime, kao što se nepoželjna, „interesno-sukobljena“ prijateljstva, obiteljskim, bračnim i izvanbračnim vezama i sl. Ono, fol, tjera u red profesionalne političare, od lokalnih do predsjednika države. Špota ih, blago, eventualno kažnjava, oslobađa, govori što smiju pored profesionalnog bavljenja politikom još raditi, a da nisu u tzv. sukobu interesa.
 
U nekim slučajevima navodne ili utvrđene koristi profesionalnih političara izgledaju ogromne, pa im izrečena kazna nalikuje kazni za krivo parkiranje. Što je najvažnije proizvodi „zlatnu“ medijsku mrcinu koju onda ovdašnja medija razvlači uokolo po javnosti poput bijesnog psa. Ona, dakako, pritom sudi i presuđuje, ali ne podjednako na svim stranama interesnog, političkog spektra već bira stranu pazeći da „lijevo-liberalna“(!) ostane nevina, ili što manje okrznuta, govori nam dosadašnje iskustvo. Medija i povjerenstvo tako se uzajamno hrane. Jednostavno: povjerenstvo je parasudsko a u biti arbitrarno političko tijelo – zato sam se zalagao i zalažem za njegovo ukidanje.
 
Stiže nam „nova politička zvijezda“ – Dalija Orešković
 
Jedna od šefica tog Povjerenstva bila je i Dalija Orešković, izabrana za vlasti SDP-a, čiji je mandat prošao u sličnom tonu. Proslavila se „presudom“ Tomislavu Karamarku na nekom bezveznom slučaju koji  mu je u „u miraz“, ni kriva ni dužna, donijela kasnija supruga (afera „konzultantica“). I ode Tomo, otišao bi vjerojatno i bez toga nu ovaj poguranac mu je otežao a vjerojatno i onemogućio povratak u politiku.  I što je bitnije, „očistio put“ Andreju Plenkoviću. Drugi „kapitalac“, „kapitalka“, bila joj je Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je završila u njegovu i medijinom blatu zbog humanitarne donacije! Bidna, čak je i oslobođena, ali koga je to više bilo briga. Odavno se kroz mediju šire glasine kako će poslije ove povjereničke prakse Dalija Orešković u politiku: medija je inače sazdana od glasina, ali ove su se pokazale istinitim, ustvari daljinskim pripremama za njezin politički marš. 
 
Sve me prsti svrbe da napišem tko je te glasine širio, ali ne ću – ostavit ću čitatelju ovu „zagonetku“. I marš je krenuo kroz veliku javnu instituciju, kuću, za nedjeljni ručak pretprošle nedjelje kod Ace Stankovića. Mam se vidjelo kako „projekt Dalija“ kreće, a nova političarka je odmah udarila žestoko. Da nije Istanbulske napisao bih „muški“, ali kako ne bih dospio pod njezine kotače napist' ću „žestoko ženski“, valjda se to još ne sankcionira. Ili možda ovako: žestoko kao Anka Mrak Taritaš, i(li) Rada Borić i(li) ona šefica obiteljske stranke Pametno… Pucala je i visoko, na Predsjednicu RH i označila, kako sam razumio, kao „političku nulu koja samo trepće umjetnim trepavicama“.
 
Ako me sjećanje još služi, a ne pada mi na pamet „iskapati“ citat, Josipović ju je proglasio „Barbikom“, doduše posredno, kao dobio je materijal s takvom „operacijom“, a u ime SDP-a, ali on ga ne će koristiti. Nije ga htio podijeliti s novinarima, ali je o njemu ipak informirao javnost. Prije njega Mesić je Jadranku Kosor nazivao „Suzanom“. Ili sadržajem paštete. Sada je, kako bilo, isti pristup političkoj protukandidatkinji, neistomišljenici, uporabila i Darija Orešković. Kolinda doduše još nema kodno ime za političku blamažu, ali je još gore prošla jer je „politička nula koja samo trepće okicama s umjetnim trepavicama“. Pošpotala je i Plenkovića, ali u nešto blažem tonu, zatim HDZ i SDP.
 
Nedugo nakon toga Večernjak je objavio na naslovnoj stranici najavu teksta „Nova politička zvijezda“, a sadržajno se radi o vrlo uljepšanoj biografiji u kojoj se nalazi za svakoga ponešto – ukratko ispletena je gusta mreža za cijeli politički i društveni spektar, male i velike ribe, koja će se rabiti u budućnosti – od sirotinje do elite, multikulti elite. (Djeca joj idu u židovski vrtić.) U međuvremenu je počelo i dodvoravanje  novoj političkoj zvijezdi, također iz širokog političkog spektra. Čak joj je i Davor Bernardić ponudio mjesto na listi na  izborima za Europski Parlament. Bilo je tu i likova koji bi ju u budućoj karijeri vukli prema dnu. Koliko sam razumio Bernardića (SDP) je odbila a na te druge likove će ju već netko iz njena stožera upozoriti.  
 
Nemoguće je naime da ga već nema, samo je još u sjeni. Ubrzo se promocije Dalije Orešković prihvatio i Novi list, a vjerojatno već i ostatci medije, nu to me više ne zanima. Zanimljivo je kako Bujica o njenoj konačnoj pojavi na političkoj sceni nije prozborila ni riječ, vjerojatno kao Bujančev dug „didi“ Letici čiji je on dulje vrijeme stalni gost. Nagli „proboj“ nove političke zvijezde sličan je nekim drugim, već ugaslim, pojavama, recimo od laburista do Oraha, pa tu su još „živi“ Most i Živi zid. Svi su oni dolazili iz neke politike, a iz nje, dakako, pokazali smo dolazi i Dalija Orešković. Vjerojatno joj je i lakše jer stiže iz para politike u kojoj je u prethodnoj karijeri „špotala“ političare, pa je to samo i nastavila. Ne zanima me njena politička platforma, za sada, jer nje zapravo, još, nema već sam pokazao samo ove „sličice“ koje nam zorno pokazuje kako se kali „projekt Dalija“ kako nam ih je eksponirala ovdašnja medija. Zasad ide dobro. Start je turbo, vidjet' ćemo kako joj ide na malo poduljem političkom maršu.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

‘Bruxelleski Zoka’ nikako da podnese poraz

HF

Lažni antifašisti bi i knjige spaljivali

HF

Najneuspješniji ministar htio je postati izvanredni sveučilišni profesor!

hrvatski-fokus

Pupavca za potpredsjednika Vlade!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više