Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba fotografija Grete Vuković

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

 

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, u četvrtak 20. svibnja u 19:30, otvara se izložba fotografija  autorice Grete Vuković. Serija fotografija pod nazivom “Female Dandy Fashion Editorial” predstavlja tri modna “editoriala” inspirirana Dandy stilom, snimljena u Splitu. Pojam dendizam označava muškarce koji pridaju mnogo pažnje svom izgledu, ali također i svojoj pojavi što se očituje u načinu i stilu odijevanja. Pojam dendizma pojavio se u Engleskoj u 18. stoljeću, a prvi poznati dandy bio je George Bryan ‘Beau’ Brummel. U vrijeme nastanka i vrhunca popularnosti, dendizam je bio simbol muževnosti. Kroz ovu izložbu autorica propituju rodne uloge, jer postavlja moderne žene obučene u tipičnu mušku odjeću i tipično muški stil.

 Nesumnjivo je odjeća dio identiteta, usvajanje rodne uloge i način odijevanja. Društvena okolina očekuje uvažavanje tih normi i, premda je danas taj pritisak manji nego u prošlosti, zanimljivo je vidjeti mijenja li se percepcija žene primjenom tipično muškog stila, što je dendizam bio u svojim početcima, i u kojem smjeru. Također, moderna žena ima stav; ona više nije samo poslušna kućanica vezana za dom. Taj stav nastoji prikazati na svojim fotografijama, a pomoću njega usmjeriti promatrača na pitanje dobiva li žena njim, ili gubi, na svojoj ženskosti i ženskoj snazi.

Greta Vuković studentica je pete godine Umjetničke akademije u Splitu – Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija. Nakon izložbe “Personal” (Fotoklub Split, 2019.), ovo je njena druga samostalna izložba fotografija, a izlagala je i na nekoliko skupnih (“Biennale”, Novi Sad, 2019., “Best of UMAS”, Split, 2020.). Izloženi radovi nastali su tijekom diplomskog studija na kolegiju “Filmska fotografija” pod mentorstvom Mirka Pivčevića i Vice Vidana.

Tekst uz izložbu potpisuje studentica povijesti umjetnosti Ivana Kasalo.

Nakon otvorenja izložba moći će se razgledati do 3. lipnja 2021. (i.k.)

Povezane objave

Put ljubavi

HF

U zaljevu Morbihan

HF

Grij

HF

Nužno žurno održavanje plenuma DHK

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više