Hrvatski Fokus
Hrvatska

Obožavanje Hajduka kao “boga”, za mene je poganstvo  

Slavljenje 111. obljetnice osnivanja Hajduka, i puno toga prije oko Hajduka, za mene je kršenje 1. Božje zapovijedi

 

Sigurno će današnji Torcidaš reći da je on pravi katolik Dalmatinac. A je li on to? Da se razumijemo, i ja sam kao dijete bio zaljubljen u Hajduk. Iako sam bio dijete, zbog mog okruženja, Hajduk je za mene bio, neka moja druga država. A danas? Što je za mene danas šport? Kada igra neki hrvatski klub u nekom međunarodnom natjecanju, pogotovo, hrvatska reprezentacija, ja ne gledam cijelu utakmicu. Samo zadnje minute utakmice. Samo da čujem rezultat. Tako me je izludilo Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Prebacim na Drugi, uzevši u obzir sudčevu nadoknadu, kad tamo produžeci. Opet prebacim program, počekam tridesetak minuta, kad tamo jedanaesterci, opet prebacim program. Dakle, u pitanju je nacionalni zanos i motiv tog navijanja. Isto kao navijanje za Hajduk krajem 60-ih i početkom 70-ih. A Torcida danas? Ima li tu nekog političkog naboja? Čijeg? I ima li tu kršenja 1. Božje zapovijedi? „Ja sam tvoj jedini Bog, nemoj imati drugih bogova“!

Ja, iako sam kršćanin koji vjeruje u Boga, Duha svetoga i svetu Crkvu katoličku, usuđujem se zamjerati Kaptolu (HBK). Jer je ovo slavljenje 111. obljetnice osnivanja Hajduka, i puno toga prije oko Hajduka, za mene je kršenje 1. Božje zapovijedi „Ja sam tvoj jedini Bog, nemoj imati drugih bogova“! Zar Dalmacija!? kada ovako bučno slavi Hajdukovo ime, ne krši li tu zapovijed? Cijela Dalmacija, ili netko uime cijele Dalmacije? Koji je tu motiv, i ima li tu politike? Ako ima, čije, kakve politike? I ima li tu nečijih tajnih službi? Ova proslava 111. obljetnice osnivanja Hajduka, kao i puno toga oko Hajduka, kao da ne korespondira sa slavljenjem hrvatskog srebra na SP-u 2018. u Rusiji. U toj proslavi 111. Obljetnice osnivanja Hajduka, kao puno toga prije, puno isticanja Dalmatinstva i nekog nečijeg oštećivanja, te nekog prkosa. Prema komu, čemu? Zagrebu? Ima li u tom isticanju Dalmatinstva korespondencije s nečijim, znamo čijim nazivanjem

Hrvatske, po pokrajinama; a u „stalnom oštećivanju Hajduka (Dalmacije)“ korespondencije s „ugroženošću jedne manjine u Hrvatskoj“? Pa se pitam, ima li tu UDBA-e, KOS-a i ORJUNA-e?

Dakle, kada se jedan športski klub (Hajduk) stavlja na prvo mjesto kao neko božanstvo, iza toga ne stoje pravi kršćani katolici. Čim je neki športski klub nečije božanstvo, to nije hrvatsko, katoličko. To je derivat jugoslavenstva. Jugoslavenskih tajnih službi UDBA-e, KOS-a i ORJUNE. A tko je 1974. bacio suzavac na utakmici između Hajduka i Olympiquea iz Marseillesa na Poljudu? Oni koji su nacrtali onu svastiku prije desetak godina na utakmici Hrvatske i Italije na Poljudu. Isti oni koji tako bučno ističu Dalmatinstvo danas? I koji, pored toliko hrvatskih velikana svjetskog glasa i hrvatskih simbola, stavljaju Nikolu Teslu na kovanicu hrvatskog eura, protiv čega sam odmah pisao na ovom portalu. Pa sam rekao (napisao) kako je to interes SPC-a da na kovanici hrvatskog eura bude sin srpskog popa. Baš Nikola Tesla. Kažu oni, zbog povezivanja Hrvata i Srba. A to povezivanje je, kaže Damir Pešorda, dijeljenje hrvatskog suvereniteta.

Kao što vidite, ja ovo isticanje Dalmatinstva (po Hajduku) povezujem sa stavljanjem Nikole Tesle na kovanicu hrvatskog eura, s nečijim (znamo čijim) nazivanjem Hrvatske (po pokrajinama) te „stalno oštećivanje Hajduka“ sa „ugroženošću jedne manjine u Hrvatskoj“. A obožavanje Hajduka kao “boga”, za mene je poganstvo. Za Hrvate, opasno poganstvo, koje, stalno izaziva sukob u Hrvatskoj. U tom slavljenju 111. obljetnice rođenja Hajduka, sigurno su bili najbučniji huligani, koje moraju pratiti jake policijske snage, kada Hajduk igra sa Dinamom. Kada SOA iznosi procjene hrvatske sigurnosti, zašto SOA nikad ne spominje nogomet, nogometne huligane, kao mogući uzrok nestabilnosti? Koliko državu (Hrvatsku) košta osiguranje na nogometnim utakmicama kada igraju Hajduk i Dinamo. SOA bi morala pred javnost iznijeti karakter i pozadinu sukoba Hajduka sa Dinamom, odnosno, sukoba Torcide s BBB-om.

Jure Vukić, Tribanj

Povezane objave

Svestrani Igor Borić

HF

Kosjenc

HF

HDZ-ovo pravosuđe a u njemu Mato Arlović!?

hrvatski-fokus

Fašističke i nacističke žute trake zamijenile su covid putovnice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više