Hrvatski Fokus
Gledišta

Izjava o preuzimanju u svoju nadležnost državno-pravnih poslova Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije

Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija nije ušla u Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca…

 

Dr. sc. Tomislav Dragun

Zagreb – Pete poljanice 7

Zagreb, 29. listopada 2020.

IZJAVA

o preuzimanju u svoju nadležnost državno-pravnih poslova Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije

Ad 1.-

Sabor Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije prekinuo je 29. listopada 1918. godine sve državo-pravne sveze s Carevinom Austrijom i Kraljevinom Ugarskom.

Ad 2.-

Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija nije ušla u Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno u Kraljevinu Jugoslaviju, Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju i Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.

Ad 3.-

U mjesecu studenom 1918. godine jedinice, Srbska vojska, dotično njena 7. pp Dunavska divizija ulazi u zagrebačku vojarnu u Ilici, čime počinje okupacija Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Međutim, unatoč okupaciji – jer pravne pojave postoje i kad se ne mogu primjenjivati – Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, državo-pravno, i dalje postoji, sve do danas.

Ad 4.-

Odlučio sam sudskim putem Kraljevinu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju “uvesti u posjed”, pa radi aktivne pravne legitimacije – a u izostanku adekvatne reakcije vladarske kuće – preuzimam položaj njena Regenta, koji je definiran kako slijedi:

Ad 5.-

“Regent (lat. regens = onaj koji vlada), hrv. namjesnik, je osoba izabrana za šefa države umjesto monarha, zbog njegove maloljetnosti, odsutnosti ili onesposobljenosti. Osoba koja vrši dužnosti regenta je zapravo de facto vladar suvereniteta, ali ne i monarh. Razlog za potrebu regenstva može biti i interregnum koji nastane po izumiranju predviđene nasljedne linije te regent kojeg odredi parlament u tom slučaju vrši dužnosti šefa države dok se ne izabere novi monarh iz jedne od sporednih nasljednih linija. Za regenta se najčešće biraju članovi uže vladareve obitelji ili plemići višeg ranga.” (hr.wikipedia.org).

Ad 6.-

Predmetna tužba će se realizirati u sudskom sporu gdje je dr. sc. Tomislav Dragun, državljanin Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i njen Regent – tužitelj, Zagreb, Pete poljanice 7, a Stjepan Mesić, zadnji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – tuženik, Zagreb, TRg sv. Marka 2.

Ad 7.

Ova izjava stječe pravnu krjepost i pravosudni učinak 1. siječnja 2021. godine.

Dr. sc. Tomislav Dragun

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Žigmanovljevi Hrvati veličaju prvu Jugoslaviju

HF

Prokleta avlija

HF

“Umetnička soboda proizvoljne interpretacije”

HF

Paradoksalni predsjednik Vlade

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više