Hrvatski Fokus
Intervjui

Mladi umjetnici, slijedite svoj instinkt!

Za istinskog umjetnika kreativnost je kao zrak koji diše

 

Peter Weisz, akademski slikar, istaknuti je aktivni pripadnik najstarije generacije likovnih umjetnika, djelujući i u Hrvatskoj ali i u inozemstvu, autor je impozantnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem svijeta.

  • Gospodine Weisz, vrlo ste aktivni. Nakon sjajne retrospektive u Osijeku, uskoro izlažete u Belišću.

– Nakon retrospektive u MLU u Osijeku, koja je bila izuzetno dobro i medijski popraćena – dobio sam poziv da izlažem u Belišću , gdje sam živio do završetka 3 razreda osnovne škole. Izložba bi se otvorila 4. listopada ove godine.

  • Također pripremate veliku izložbu uskoro u Varaždinu.

– Da, dogovorena je izložba i u Varaždinu u Galeriji Umjetnina za 18. siječanj 2023. godine.

  • Moramo spomenuti i Vaš međunarodni rad i likovne aktivnosti.

– U okviru moje aktivnosti unutar međunarodne umjetničke organizacije WAG (čiji sam osnivač i su-predsjednik), a koja obuhvaća umjetnike raznih umjetničkih izričaja iz više od 50 zemalja svijeta – u kolovozu sam sudjelovao na 6-om WAG Festivalu u Skoplju (Makedonija ), u veljači 2023. trebao bi se održati sedmi WAG Festival u Norveškoj – te vjerojatno u srpnju veću izložbu u Parizu. Do kraja godine moj rad bi trebao biti poslan i u Meksiko na tamošnju izložbu članova WAG-a.

  • I dalje redovito slikate.

– Da, slikam redovito – kao i ranije što bi značilo periode izuzetno aktivnog slikarstva – nakon koji zna nastupiti dulje vrijeme neaktivnosti, kada se prikupljaju utisci, koji su poticaj i inspiracija za nove radove.

  • Dolazi li s godinama, osobnim razvojem, sazrijevanjem do promjena u stilu, u pristupu, u kreaciji djela?

– Moj stil je manje više konstantan i baziran je na iskustvima ekspresionističkog načina slikanja, pomalo nove figuracije i u zadnje vrijeme sve više me zaokupljaju apstraktne slike – gdje se miješa iskustvo sa novim inspiracijama.

  • Vaš kolor i dalje pršti svježinom i snagom.

– Drago mi je čuti ovakav Vaš sud…, snažan kolor i u apstraktnim slikama potencira i ekspresivni izričaj u umjetnosti, koji mi je posebno drag.

  • Ulje i akril na platnu, Vaša je omiljena tehnika.

– Na platnima većinom radim sa uljima ili akrilnim bojama – a ponekad ih i miješam. U trenutcima odmora često radim i crteže – također većinom i u boji.

  • Što je još novo u atelijeru?

– Želja mi je i radim na tome da možda već iduće godine napravim veću samostalnu retrospektivnu izložbu u Izraelu (član sam Udruženja likovnih umjetnika Izraela) – i gdje sam kao umjetnik doživio mnoga priznanja i imam mnogo prijatelja među tamošnjim umjetnicima.

  • Nekoliko riječi o planovima.

– Osim planirane izložbe u Izraelu iduće godine, te skupnih izložbi unutar WAG organizacije – planiram i izložbu u Italiji, koju također dobro poznajem iz ranijih vremena i gdje sam već izlagao u mnogim gradovima.

  • Za kraj, savjet mladim umjetnicima.

– Moj savjet mladim umjetnicima je da slijede svoj instinkt, da se ne boje pogrješaka u traganju za novim – jer i od grješaka se uči bitna je kreativnost – koja je za istinskog umjetnika kao zrak koji diše…

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sve više ljudi gasi pametne telefone, TV i odmara mozak

hrvatski-fokus

Figurativno će uvijek biti aktualno

HF

Vladajuće strukture ne razmišljaju izvan zadanih okvira koji se crtaju u Bruxellesu

hrvatski-fokus

Državne službe ubile Arkana! Produljio sam mu život za nekoliko sati

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više