Hrvatski Fokus
Hrvatska

Partizanske bajke Andreja Plenkovića

Plenković ništa ne radi, a trebao bi vratiti preko pola milijuna Hrvata iz Njemačke

 

Bio sam 24. 1. 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Odlučio sam objaviti nakladnički niz “Hrvatska muslimanska svijest” posvećen uspomeni na dičnog Hrvata Munira Šahinovića Ekremova. Uređivao je u našem Šeher Sarajevu, koliko mi je poznato, časopis “Muslimanska svijest” do 1941. godine, a od tada u našoj Banjoj Luci “Hrvatsku svijest” – o kojima boljševički partizani šute. Hrvatina. Starčevićanac od glave do pete.

Predvorje puno. Prilazi mi čovjek u crnom.

“Kamo ćete?”

“Idem kupiti krastavaca.”

“Čovječe. Zar ne čujete tko govori?”

“Star sam. Slabije čujem.”

“Predsjednik!”

“Milanović. Onaj s Pantovčaka?”

“Plenković!”

“On! Bolje bi mu bilo da štogod radi.”

“Zar da jarke kopa?”

“Ne, nego da vrati Hrvate iz Njemačke.”

Okrenuo se, a ja sam nastavio svojim putem.

 Hrvati su šesta po veličini skupina stranaca u Saveznoj Republici Njemačkoj. 80,20 posto ih tamo živi deset i više godina, a čak 46,36 posto preko 30 godina. Prosječna duljina boravka iznosi 27 godina po kojoj Hrvati zauzimaju četvrto mjesto (nakon Austrijanaca 28,6 godina, Talijana 27,6 godina i Turaka 27,4 godine) migracijskih skupina u toj zemlji.

Hrvatska dijaspora i danas je značajna je u monetarnom, gospodarstvenom, političkom, kulturnom i lobističkom pogledu za Hrvatsku (hr.wikipedia.org). U Njemačkoj je lani bilo 426.845 (sad smo već blizu 500.000) naših državljana, što znači da se broj hrvatskih državljana u toj zemlji gotovo udvostručio nakon ulaska Hrvatske u EU jer ih je 2012. bilo 224.971, piše u srijedu Večernji list. Hrvatski državljani se prema Državnom statističkom uredu u Wiesbadenu nalaze na 6. mjestu stranih useljenika nakon državljana Turske, Poljske, Sirije, Rumunjske i Italije, navodi dnevnik. Lani se iz Hrvatske u Njemačku doselilo 26.335 hrvatskih državljana, a istodobno se iselilo njih 10.305. (“Od ulaska u EU broj Hrvata u Njemačkoj se udvostručio”, www.poslovni.hr, 1. travnja 2021.

Na osnovi istraživanja među Hrvatima koji su se iselili u Njemačku u razdoblju od priključenja Hrvatske EU-u, autor zaključuje da postoji jasna veza između političke etike, slabih institucija i iseljavanja jer se Hrvati ponajprije iseljavaju zbog nepravde, a ne zbog siromaštva. Iseljenici su uvjereni da u Hrvatskoj nisu institucionalizirane vrijednosti radne etike i uopće poštenja te smatraju da se hrvatsko društvo moralno slomilo (Tado Jurić: “Iseljavanje Hrvata u Njemačku: Gubimo li Hrvatsku”).

Dr. sc. Tomislav Dragun (pripremljeno za “Glasnik Hrvatskog uljudbenog pokreta”)

Povezane objave

Vice, sretan ti 92. rođendan

HF

Dvije drage ruke

HF

Prvo promijenimo Zakon o referendumu

HF

Transkript razgovora između Franje Tuđmana i Stipe Mesića 24. veljače 1994. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više