Hrvatski Fokus
Povijest

Herahwati Aredvi Sura Anahita

Anahita je božica vode kojoj se pripisuje plodnost, ljekovitost i mudrost

 

Hara Berezaiti u Avestanu (misli se na brončanodobsku kulturu stare Perzije i vjeru zoroastrizam, ali i na istočni Iran), što znači Visoka promatračnica, legendarna planina oko koje se okreću zvijezde i planeti. Prema staroj perzijskoj legendi tamo je heroj Fereydun ubio zmaja Zahhaka. Fereydun ima neke osobitosti Kira Velikoga, ali i pridjevak treći, mitsko trojstvo koje se odnosi na polučovjeka poluboga.

Herahvati Aredvi Sura Anahita je izvor svih voda koje silaze sa planine Hara(e). Staroperzijska riječ za rijeku je reut, protoiranska je harwath. Anahita je božica vode kojoj se pripisuje plodnost, ljekovitost i mudrost. Kao Anahit postojala je u Armeniji, u Perziji je trajao kult od IV. st. prije Krista do vladavine Sasanida kada se zatire. Simbol božice je lotosov cvijet. Festa Lotosova cvijeta održavao se krajem prvoga tjedna u srpnju.

Srodna ideja o nebeskim vodama i božici Innah Ištar postoji u Mezopotamiji. Možda je slučajnost sličnost božice Ištar s albanskom riječi ushtar (vojnik) i mezopotamskoga Utnapishtim (biblijski Noa) sa albanskim ujë što znači voda. Prema Hermannu Lommelu ispravni naziv Anihite je Sarasvati (ona koja posjeduje vode). U Indiji se zove Dhurga Sarasvati, kult je bio u današnjim Turkmenistanu, Afganistanu (vidi grad Herat) i Pakistanu. Prema Zaratustri (Zoroaster) stvaranje voda išlo je pod paskom Haurvatat (Hordad, Mary Boyce, Zoroastrianism, str. 191.).

Perzijski jezik je indoeuropski. Božica zemlje je Zam (prepoznatljivo), sunca Hvar! (ne dovoditi u svezu s otokom Hvarom, grčki Pharos). Ime vladara Kir(a) zapravo je Kouroš, gospodar sunca. I druga imena poput Darija imamo u latiniziranom i greciziranom obliku. Ime Aurvatasp znači koji ima brzog konja (asp je konj). Ime Hrvat je iranskoga podrijetla, što ne znači da su Hrvati Iranci već smjesa različitih starosjeditelja i došljaka. Tako i grčki korijeni mjesta u blizini Dubrovnika ne znače da su današnji Dubrovčani Heleni, niti su Francuzi Germani jer su dobili ime po Francima.

Složenost etničkih odnosa u vrijeme Velike seobe naroda ilustrira pitanje jezika u avarskom kaganatu koji se prostirao od Mađarske do Crnoga mora. Na rubovima toga kaganata živjeli su Mađari i Bugari, ali i iranski i turski elementi. Najrasprostranjeniji jezik je bio slavenski, a povjesničari se ne slažu jesu li Avari bili turkofoni! Tu su i Harut i Marut u Kur’anu časnom (moj tekst u Hrvatskom fokusu).  Evo nekoliko korisnih poveznica: https://www.iranchamber.com/religions/articles/pre_zoroastrian_religions.php; https://en.wikipedia.org/wiki/Hara_Berezaiti

Teo Trostmann

Povezane objave

Konavle u prvoj polovici XIX. stoljeća

HF

Finis Coronat Opus

HF

Crvena Hrvatska o dubrovačkom pčelarstvu

hrvatski-fokus

Splitsko Nova doba o stanju u Dubrovniku 1937. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više